Flaskorna som tillverkades till drycken var smalare än de normala 33 cl returflaskorna - jag tror att det går i 25 cl. Det gick i 36 flaskor i en vanlig back som då var tillverkad av trä. Måtten på backen var som en normal back, alltså inte som backarna som användes till Coca-Cola på den tiden.
Kitty Kola står det i relief i flaskan som tillverkades vid Surte glasbruk strax norr om Göteborg.
Coladrycker fick inte säljas i Sverige förrän 1953 pga livsmedelsstyrelsens lag om ingredienser i mat och dryck. Den första Januari ändrades förbudet och Cuba Cola var först ut på den svenska marknaden. Kitty Kola kom strax därpå men Coca-Cola kom inte förrän 1 Juli, och konkurrerade ut Kitty Kola på kort tid.
Här har jag avtalet som slöts mellan Kitty Kola i London och svenska bryggerimarknaden. Drycken var engelsk från början. På bilden även ett antal lösa etiketter från olika bryggerier.
På bilden nedan en liten originalaffisch i A4-format samt en reklamfolder för marknadsföring av drycken.
10 kommentarer:
Vad spännande att läsa om! Visst påminner kattbilderna om originalillustrationerna i Pelle Svanslös-böckerna, tecknade av Lucie Lundberg?
Har du länk till en sådan bild? Det har jag inte koll på.
Wow! Kul läsning.
Ja, det är jättelikt Pelle Svanslös!
Verkligen kul läsning. Å så snyggt namn, å snygga flaskor.
Roligt att få se. Jag har aldrig tidigare hört talas om drycken.
Nej, det är nog inte många förutom vissa samlare som känner till den - den försvann för över 50 år sedan.
Kul att det blev uppskattat!
Här kan du se några Pelle Svanslös-böcker med Lucie Lundbergs illustrationer: http://www.bonniercarlsen.se/Upphovsman/Forfattarpresentationssida/?personId=12415
Måste erkänna att de var ganska lika!
det gick 28,4 cl i flaskan eller 10 fluid ounces.Min far körde åt kopparberg på 60-70 talet
Denna fanns i början av 50-talet. Är du säker på att din far inte körde Riocolaflaskor? De hade en liknande form, men ingen relieftext i glaset.
Skicka en kommentar