söndag 15 augusti 2010

Äldre svenska magasin

Det finns ett antal svenska form- och inredningstidningar från 50/60-talet som är intressanta. Dels finns det artiklar om formgivare, arkitektur och prylar mm, men även annonser som kan ge mycket information. Vissa annonser hänger med i flera år, men ibland ser man en annons endast i ett nummer och då kan man starkt misstänka att annonsen sattes in precis då produkten lanserades.
    Bildexempel i uppslagen här nedan kommer från samma tidning som bilden på omslaget.


FORM (nr 1 1958) - bäst bland tidningarna. Mycket möbler, glas och porslin, och bra annonser. Skall man klaga lite så kan samma annons hänga med i många månader - ibland i flera år som med golvstringhyllan t ex.
    Om du skulle hitta en inbunden årgång så var observant på att dessa finns i två varianter - med eller utan annonser! Och utan annonser så är halva nöjet borta!KONTUR (nr 8 1959) - ungefär som Form fast på engelska. Men den är utgiven av svenska slöjdföreningen och har enbart annonser för svensktillverkade varor.
    Förmodligen ett sätt att marknadsföra svenska produkter och kanske blev den inte så långlivad. Detta är det enda numret som jag har sett.HEM I SVERIGE (nr 5 1955) - underskattad tidning som fokuserar mer på hemmets praktiska göromål och vad som behövs för att utföra detta. Även trädgård och inredning. En del informativa annonser här också.
    Tidningen bytte 1956 namn till Villatidskriften Hem i Sverige, och i mitten på 60-talet kortades namnet till Villa & Hem i Sverige.ALLT I HEMMET (nr 9 1958) - en klassiker som kanske är lättast av tidningarna att hitta på loppisar. Innehållet är liknade nyss nämnda tidning, men har även matrecept och fakta om köksmaskiner. Mer färgbilder än de övriga nämnda tidningarna.
    Förutom Form den enda tidningen som existerar fortfarande.SVENSKA HEM (nr 3 1956) - villa, inredning och trädgård och även här en hel del fina annonser. Men även reportage om konst och resor bl a.
    Lite större format än de andra tidningarna.Har jag glömt någon tidning så påpeka gärna detta i kommentaren!

2 kommentarer:

Daniel sa...

Tidskriften Hem i Sverige ordnade också arkitekttävlingar och utställningar. Ulla Molin var redaktör under många år och en rad kända namn medverkade i tidskriften. I en årgång från 1945 som jag hade i närheten finns artiklar av bl a Lena Larsson, Gösta Reuterswärd, Walter Bauer, Poul Henningsen, Sven Hermelin, Anders Tengbom och Ralph Erskine. Lisa Bauer gjorde ofta illustrationer.

form55 sa...

Tack för informationen! Jag har inget nummer från fyrtiotalet.