måndag 16 augusti 2010

Tio gamla vykort

Jag har under ganska många år köpt gamla vykort med retromotiv. Jag kommer att visa tio utvalda motiv som jag inte har visat på Retroforum förut.
    Jag har många fler så kanske kommer det ännu en omgång lite längre fram om intresse finns.


1 - Hallsberg - Västra Storgatan.

Ett vykort från tidigt 60-tal. Fotografen heter Elliord Mattsson och har tagit många vykortsbilder likt denna. Närmast kameran ligger grillbaren loket. Förmodligen har den försvunnit för många år sedan och man undrar vad som finns där nu.


2 - Saltsjö-Boo - Boo Sjukhus.

Ungefär lika gammalt som det förra. Ett sådant här motiv skulle man inte sälja idag. Även här är det Elliord som är fotograf och den Citroen modell DS som står på parkeringen är hans. Han hade med sin bil på många av hans vykortsbilder.


3 - Motiv från Knivsta.

Poststämplat 1960. På parkeringen ser man en liten trehjulig farkost som inte var ovanlig vid denna tiden men som man nu knappast aldrig ser i trafiken. Kanske en Messerschmitt KR 200. Jodå, Elliord har tagit denna bilden också.


4 - Norrköping - Smedstugeplan.

Detta kortet är nog lite yngre än de andra nio - från slutet av 60-talet kanske. Förutom Göteborg (och i viss mån Stockholm) så är det bara i Norrköping som man idag kör med spårvagnar i Sverige. Guloranga till skillnad från Göteborgs blåa.


5 - Mörby centrum.

En bild med mycket liv i. Kanske ett lotteristånd som människorna köar till. Sitter den fina klockan kvar på taket än idag undrar man? Mopeden är en typisk modell från runt 1960 men kortet är nog några år nyare. Och folkabubblor ser man inte heller nu så ofta.


6 - Morgongåva - Centrumhuset.

En bild som hade platsat i boken Tråkiga Vykort.. Och den gröna Cittran är säkert Elliords. Finns det affärer kvar i huset idag eller ligger där en pizzeria. Kanske är huset t o m rivet. Nejdå! Vid en googling hittar man både en frisör och distriktssköterska som håller till där.


7 - Tylösands Havsbad - Tylöhus.

Byggnaden inrymmer ett konditori med en massa plastbandsstolar i gult och rött. En mängd reklamskyltar på taket visar reklam för bl a Linjeflyg och Gevalia (som är det latinska namnet på Gävle där kaffet tillverkas). Passagerarbåten Prins Bertil görs det också reklam för.


8 - Malmslätt - Trafikkiosken.

En Ford Taunus, en folkabubbla och en SAAB 96 har parkerats medans förarna väntar på att få handla. Idag finns väl knappt en sådan här kiosk kvar utan man går in i en liten affär istället. Denna typ av vykort är från början svartvita men ett original har handkolorarats - därför kan färgerna se lite onaturliga ut, men det är det som är tjusningen.


9 - Gnesta - Torggatan.

Det ser lite öde ut men husen är nog ganska nybyggda. Ofta gjorde man vykort på nybyggda områden för att kunna visa hur fint det hade blivit. Kanske finns det ett hus nu där bilden är tagen ifrån. Och visst är det Elliord Mattsson som har tagit även detta vykort.


10 - Brommaplan - Metro Allivsbutik.

Parkeringen är fylld av bilar av olika modeller - både stora och små. Inte en kundvagn så långt man ser! Det finns även ett interiörkort från denna affär som vore kul att ha. Idag ligger här Brommaplan ICA Supermarket.

7 kommentarer:

Lybtar sa...

Min far är en gamal inbiten vykortsamlare och visst är det en bra hobby. De tar ju inte lika mycket plats som låt säga 53 st vaser eller 5 bokhyllor :)
Härliga motiv.

form55 sa...

Jag vet en vykortssamlare med ditt efternamn som samlar vykort med båtar bl a. Och även vykort från Karlskrona och Åsa.

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Kul.
Jag kan avslöja att grillbaren loket ersatts av Pizzeria/restaurang Oscar i Hallsberg.

form55 sa...

Det är nog väldigt vanligt med pizzerior lite här och var nu. Tack för info!

Lybtar sa...

Det måste vara min pappa.
Finns inte så många vykortsamlare som heter Lyberg och samlar på båtar, Åsa och Karlskrona :)

Vad lustigt och litet Göteborg är.

Susanna sa...

Vilka härliga vykort. Spårvagnsfantast som jag är gillar jag såklart den från Norrköping bäst :-)

form55 sa...

Jag tog med den pga dettta! Den är ju lite nyare än de andra, och så är det en fin byggnad också.