torsdag 12 augusti 2010

De mystiska plastskålarna

Jag har fem av dessa plastskålar och minst två personer till som jag känner till (bl a innehavaren av bloggen stajnich) har likadana. Ingen av oss känner till vem som är tillverkaren eller ålder på skålarna - nej faktiskt ingenting förutom att det i botten finns en relieftext "Melaminplast".


Inte förrän igår, för då hittade jag en annons i tidningen FORM, i specialnumret för H55-utställningen i Helsingborg 1955. Bilden visar tre skålar i olika storlekar, och då vet vi genast att det inte finns fler (om inte serien utökades senare).
    Bildtexten lyder "Skålsats från Industri AB Plastics..." och se där, då vet vi vem som tillverkade dem också. Tillverkaren bytte 1956 namn till Skaraplast - läs kortfattat om företaget här, och mer utförligt här. Bildtexten talar dessutom om att priset för dessa 1955 var 9, 6 och 4 kronor per del beroende på storlek.


Det står ingenting om vilka färger som den gjordes i, men mina är ljusblå utom den minsta som är gul. De andra två personerna har också dessa färger, men även skålar i rött - fick lov att visa en bild med den röda här.
    Rimligtvis finns alla tre storlekarna i alla tre färgerna, och 1955 borde också vara året då de kom. Diametern på skålarna är som följer; Stor - 23 cm. Mellan - 19cm. Liten - 15 cm.


Nedan en bild på märkningen i botten. I Nationalencyklopedin kan man läsa följande om Melaminplast:

"Melaminplast, typ av aminoplast. Melaminplast kännetecknas av stor hårdhet samt beständighet mot ljus, värme och hushållskemikalier och används därför som ytskikt i dekorativa laminat."


De är klart mycket mer opraktiska än de välkända Margretheskålarna då handtag saknas, men jag tycker att dess rena form är värd att uppskattas. Sedan måste man inte använda dem - de kan få vara snygga som de är.

6 kommentarer:

Karro sa...

Åh, en sån har ju jag också! :) En ljusblå i mellanstorleken, borde det vara. Nu får jag ju försöka hitta de andra två storlekarna med! :)

Stina sa...

Tack för reklam och vilken information! Blir lika imponerad varje gång! Men vad är H55? Har ingen aning! Jag tycker faktiskt att dessa skålar är helt underbara! Ibland agerar de fruktskålar, ibland konstverk, skönhet osv. Men oftast så används de. De är perfekta om man ska slänga ihop lite pannkakor eller våfflor eller en dressing! Jag gillart!

form55 sa...

Karro - Jag har uppdaterat informationen med mått på storlekarna. Hade planerat att ha med det från början men det föll bort.

Stina - Googla på H55 så hittar du massor. Läs gärna vad Wikipedia skriver så får du med det viktigaste.

Clinen sa...

Kul att lära sig lite mer om plast! Vilka läckra färger dina bunkar hade. =) Gillar speciellt den blå varianten.

form55 sa...

Japp - äkta femtiotalsfärger! Men jag skulle gärna vilja hitta en röd på loppis också. Det kanske kommer...!

Randiga Tråden sa...

Den röda är så läcker.