Det finns även en lägre modell som har tre små "fötter" undertill. Dessa krukor är inte märkta men jag har sett andra Gabrielföremål med exakt likadana fötter så de är sannolikt från samma tillverkare. Dessa har dock inget hål i botten så man bör ha dem som ytterkrukor eller vara aktsam vid vattningen.
Tillägg: Hade aldrig tittat under den ena av de låga krukorna och där var ju Gabrielmärket. Så då kan vi vara helt säkra på det.
Tillägg nr 2: Dessa låga krukor är lökkrukor. Fick info om detta i kommentarerna!
Tidigare inlägg i blomkruksskolan:
Del 1-6 finns på 50-tals keramik
Del 7-14 hittas på Porslinsbloggen
Och 15-21 på Upsala-Ekeby samlarna
13 kommentarer:
Verkar som att man aldrig blir fullärd när det gäller just blomkrukor!! Vilket ju i och för sig är själva charmen med samlandet!!
För ca 2 år sedan hittade frun den "lägre" modellen du visar sist i ditt inlägg. Kul att nu kunna se att det både finns olika storlekar, men framförallt krukor att matcha den med. Blir till att hålla ögonen öppna efter det!!
Den lägre är ju en höjdare! Ruskigt snygg!
Ja, det måste vara 50-tal där också!
Den lägre har jag inte sett förut, snygg. Den högre har jag i ljusblått.
Jag har den högre i ljusblått också, näst minsta storleken (2). Har också storlek 4 i gult, storlek 1 i vitt och några dubletter - men dessa har jag växter i.
Dom är oerhört fina! Kul att du tog upp tråden igen, länka gärna tillbaka till inläggen om du får till det, då är det lättare att hitta resten av "skolan" :-)
Förresten, i den reklambilden så står det ju att krukan heter "Gabriel", så så skulle jag tolka det i alla fall! det är ju inte ovanligt att man namnger på det viset, det kanske är en av de första serietillverkade krukorna de gjorde? Lite finns ju dokumenterat, men man kan kontakta firman som fortfarande finns kvar, Åke Burmeister är ansvarig numera...jag kom aldrig till skott med detta, men de har tydligen massor av information som gamla produktblad mm som de kan kopiera i mån av tid, i alla fall fick jag det beskedet för några år sen.
Tillbakalänkar fixade.
Angående kontakt med Åke Burmeister så är det värt att kolla upp.
Har sett den låga varianten med fötter säljas med lock till, så kanske var de inte tänkta som blomkrukor överhuvudtaget...
Jag har sett ett tiotal sådana men lock har aldrig synts till då. Men det kanske är så - de är egentligen lite opraktiska utan hål i botten och med den låga höjden i kombination.
Fast när jag tänker efter - den är inte glaserad inuti mer än lite i toppen, så skulle den vara gjord för förvaring av något så hade de nog glaserat hela insidan.
Tack för länkarna till tidigare blomkruksskola!
Dessa låga krukor är lökkrukor, dvs man proppar dem fulla med ex-vis hyacintlökar. I min står det stämplat i en ring: Lökkruka AB Gabrielverken. Hälsn. Bengt U. i Lund
Tack för upplysningen Bengt! Jag skall ändra i texten!
Skicka en kommentar