måndag 7 mars 2011

TV-koppar och fat

En typisk 50-talsdel bland serviserna var TV-koppen. TVn slog igenom på allvar 1958 då många köpte en apparat till fotbolls-VM som spelades i Sverige. Man tänkte då att men skulle ha radiokakan eller sandwichen på fatet när man drack kaffe eller te.
    Här är tre modeller som finns bland prylarna, men jag har haft fler olika förut.


Vi börjar med Gustavsbergs Colorado av Stig Lindberg från 1955-1962, men den limegröna kom inte förrän 1958. Faten finns förutom svarta i ljusblå, gult, limegrönt och troligtvis vitt. Kanske även i mörkgrönt och rosa. Kopparna har jag bara sett i limegrönt och ljusblått.
    För mer information om servisen Colorado, se här!


Rörstrands Blå Eld gjordes av Hertha Bengtson redan 1951 och tillverkades fram till 1971. Normalt skulle kopparna vara vita och faten i en kontrastfärg, vanligtvis blå. TV-fat ser man inte så ofta, men för det mesta är de blå. Några få röda har jag även sett, men bara detta som är vitt!
    Enligt uppgift så gjordes alla delar i servisen i vitt ett kort tag så denna är nog inte vanligt direkt!


Gefle har också gjort TV-fat, men tyvärr inte till Zebrakopparna. Men nog skulle det passa om kopparna hade varit lite mindre!

6 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

De här kommer jag ihåg att min mamma hade, väldigt bra att använda.

LOPPISTAN sa...

Colorado är ju helt klart snyggast. Vilken stil. Fast hade det funnits TV-fat för zebra kanske det skulle tagit priset. Svårt att säga. Men snyggt är det i alla fall med TV-fat!

Skaffaren sa...

Det är inte ofta jag har haft TV-set i butik.
Jag skulle vilja säga att de inte är vanligt förekommande i mina jaktmarker som är på landsbygden. Kan de ha varit vanligare i de större städerna?

Herr Movarp sa...

Kanonfint!Jag gillar också Colorado mycket, har ju en sån i samma färg som din, och även ett TV-fat i blått.

Jag har ju mängder av TV-fat, men tyvärr inte koppar till alla...jag skulle kunna visa av det jag har när jag hinner fota!

Det där med storleken på ringen hos Gefles TV-fat är lurig, jag tror att det ska finnas en mellanmodell av AU-koppen som passar till dessa faten (som för Colorado), dock tror jag det enbart var vissa dekorer/glasyrer på kopparna. jag vet att det till dessa svarta har funnits blåaktiga koppar, har nog en bild någonstans. Det finns även blommiga i olika varianter som jag sett. Tyvärr har jag aldrig hållit en sån speciell TV-kopp i min hand så jag kan inte verifiera...

Det som däremot funkar till de här faten är E-modellen. Jag har ju Astra-koppar mm, de tekopparna har smalare fotring som passar perfekt till TV-faten :-)

trillivippa sa...

Har sett Astra-koppar med TV-fat som jag var grymt sugen på. Tyvärr i en "lite finare" antikaffär så de ville ha dryga tusenlappen per uppsättning.
För mig som oftast tar en macka och en kopp kaffe till helgfrukost framför just TV:n så vore nåt sånt här perfekt.
Och dina Colorado-set var inte helt oväntat vassast i formen tycker jag.

khina sa...

Jag tycker att TV-kopparna är superfräna men jag glömmer oftast bort att använda mina. Man är ju knäpp som använder kopp+fat + fat att ha macka eller bulle på...när det finns denna allt-i allo kopp!!!