måndag 6 december 2010

Gustavsberg - Colorado

Colorado är servisen som jag har satsat på. Jag har försökt ta reda på hela historien bakom servisen men det har inte varit helt lätt.
    Uppgifterna kommer från böcker, tidningar, handlare och samlare. Förhoppningsvis är allt rätt, men nog kan det hända att det står fel i någon skrift eller att någon minns lite fel.

Vita LA-delar behöver jag fler av som synes. Hör av er om ni har som jag kan få köpa!


Bakgrund

Historien börjar redan 1944. Stig Lindberg är 28 år gammal och har varit på Gustavsberg i några år och mest målat fajanser, men även gjort mönster på Wilhelm Kåges serviser.
    Nu vill han prova på att formge en egen servis, och vid ett experiment med en tallriksmaskin kom han på ett sätt att få maskinen - som var gjord till att tillverka runda tallrikar - att tillverka tallrikar med en lätt trekantig form. Berndt Friberg blev mycket imponerad över den unge mannens kreativitet.

Här är alla delar i LA till vänster, och till höger är det mesta ST.

Stig kallade servisformen för LA, där L står för Lindberg och A att det är hans första servisform (senare kom LB, LD mm, ända till LL). Ett prov togs fram av modellören Gerhard Pehrson efter Stigs ritningar och presenterades, men blev utsatt för hård kritik från både publik och recensenter. Gustavsberg tog till sig kritiken och lade formen i malpåse.
    Stig var många år före sin tid då, i alla fall i Sveríge. Utländska tillverkare däremot hakade på och presenterade lätt trekantiga tallrikar strax därpå.

Pastella som den presenterades inför lanseringen 1953. Den vänstra bilden kommer från Taschens bok om 50-talet och den högra från tidningen Hem i Sverige samma år.


Pastella

Vi hoppar fram till 1953. Gustavsberg presenterar då en servis vid namn Pastella, en vidareutveckling av servisen Ceylon som kom två år tidigare. Nytt var bl a delar ur servisformen ST (som jag personligen misstänker betyder Stigs Tillägg).
    Nu kommer den eleganta stapelbara dubbelkannan där man skulle ha te i den översta kannan och hett vatten för utspädning i den undre. Kryddsatsen ingår också i ST med den timglasformade sockerströaren och koniska salt- och pepparströare samt senapsburk med lock.

Några delar ur servisen Pastella.

Denna platåtallrik från 1953 tillhör ST-servisformen men ingår varken i Pastella eller Colorado utan såldes separat. Den finns i tre färger - ljusgul, ljusblå och ljusgrön.

I ST ingår också den säregna äggkoppen och den fyrkantiga saladjären som bryter av de runda formerna. Men den äggkoppen användes inte i Pastella utan där valde man liksom tillbringare och socker/gräddkanna från formen LB.
    Färgerna var som namnet antyder pastellgul, pastellgrön och pastellblå.


Lanseringen

Två annonser från 1955. Den vänstra från FORM med rapport från H55-utställningen, den högra från tidningen Hem i Sverige. De mönstrade kannorna tillhör inte Colorado, men man passade på att visa dessa också.

Delar med tidiga färger.

Den 10 Juni 1955 var det dags för invigning av den berömda utställningen H55 i Helsingborg. Gustavsberg ansåg att nu var tiden var mogen och plockade fram LA-formen till sin nya servis Colorado som skulle presenteras där (förutom Spisa Ribb som kom samtidigt). Där ingår också uppläggningsfat/skålar, tillbringare och såssnipa med fat samt ett litet hänkelfat. Man kompletterade med de flesta delarna ur ST-formen.

Colorados äggkoppar har en väldigt speciell form för att vara äggkoppar. Dessa är omärkta. Finns även i ljusblått och mörkgrönt och förmodligen även i gult och rosa, även om jag aldrig har sett dem i de färgerna.

Skall man vara petig så ingick bara färgerna svart och gul i Coloradodekoren, men de tidiga komplementfärgerna turkos och rosa brukar även inräknas dit. Nu var tiden bättre mogen, men den rosa färgen sålde väldigt dåligt så inom några månader så byttes den ut mot vitt.
    De flesta delarna från denna tid som man ser är gula. Även svarta förstås, men eftersom den färgen hängde med hela tiden så vet man inte om de delarna är tidiga eller senare.


Överst hänkelfat och såskoppar. Underst tillbringare. Jämför den gula och den senare limegröna färgen.

Inga delar är märkta "Colorado" utan oftast står det LA eller ST istället, men vissa delar är helt omärkta.
    Märkningen på tallrikarna i de tidiga färgerna kan slitas bort, men på de senare färgerna sitter märkningen bättre så finns den inte där så är det troligtvis andrasortering. På svarta delar kan märkningen synas väldigt dåligt.

Märkning under ett uppläggningsfat. Den undre djupstämpeln ser man inte ofta på Colorado.


Kryddsatsen såldes antingen enfärgad eller i denna färgkombination i en trevlig förpackning.

De koniska salt- och pepparströarna finns med två höjder - nio och tolv cm höga. Pastellaströarna fanns bara i den högre modellen.
    Kryddsatsen ser man ibland i en svart/vit kombination och den finns även i limegrön/vit och grå/vit, men dessa tillhör inte Coloradodekoren utan såldes separat. Enligt uppgift var det Karin Björqvist som formgav den tvåfärgade dekoren.
    Även andra mönster finns på ströarna med samma form men som inte är Colorado - se nedan.



Löksoppskålen med lock är nog den ovanligaste delen. Den såldes förmodligen med locket i en konstrastfärg jämfört med skålen. Hittar man den med skålen i svart så syns ofta inte märkningen i botten (gäller alla svarta delar) och då känner många handlare inte igen den.

Löksoppskålarna - inte lätta att hitta, speciellt inte med lock!

Servisen har även gjorts i mörkblått, förmodligen inte i så många år då denna färg är svår att hitta. Eftersom färgen inte nämns i senare prislistor så bör den ha utgått före 1958.

Mörkblåa delar ser man inte så ofta.


Nya färger

1958 insåg man på Gustavsberg att pastellfärgerna på Colorado började bli omoderna så man beslutade att frächa upp färgerna. Turkos ersattes av ljusblått och gult byttes ut mot limegrönt. Ny färg blev mörkgrönt. Svart behöll han sedan förut och vitt fick eventuellt hänga med ett litet tag till. Förmodligen försvann den mörkblå då också. Man passade även på att ta bort den minsta storleken på uppläggningsskålen.
    Mörkgönt och ljusblått skulle kombineras liksom svart och limegrönt. Det är de sistnämnda färgerna som man oftast ser servisen i när man ser delar till salu, och det är även de som är populärast nu.

De rektangulära saladjärerna bryter av Colorados mjuka former och misstas ofta att komma från någon annan servis pga detta.

De djupa tallrikarna kunde även användas som skålar, och fick benämningen skålrikar - ett namn som Stig Lindberg förmodligen själv hittade på.
 
Sockerskålen och gräddkannan tillhör varken LA eller ST. Dessa har faktiskt inte ens Stig Lindberg formgett utan gräddkannan kommer från Wilhelm Kåges gamla WB-form som Stig har "lånat". Kåge formgav denna redan 1938 och WB brukar kallas de mjuka formernas servis. ´
    Och sockerskålen kommer från KS-formen från samme man. Även denna från 1930-talet. Finns förmodligen i alla av Colorados färger.

Sockerskål och gräddkannor med Kåges form.

Dubbelkannan är svår att hitta i fint skick. Ofta är handtaget på den övre kannan skadad. Ibland är den utbytt mot ett lite kraftigare handtag från Karin Björqvists tekanna Kobolt.

Limegröna kaffekoppar med svarta fat finns, men dessa är i modell D och är svagt randade. Jag tycker att man borde ha varit mer konsekvent och valt former som stämmer bättre med de andra delarna.

Kaffekoppar i modell D

En TV-kopp fanns även i utbudet. Här en bild från tidningen Allt i Hemmet, nr 5 1957. Den finns förmodligen inte i alla färger.

TV-koppar med fat.

1962 var sista året man tillverkar Colorado men butiker som har delar i lager säljer dem ytterligare en tid efter det.
  Det finns fler serviser som har använt sig av LA-formerna men alla har varit mönstrade på något sätt.


LA med andra dekorer



LA har använts till flera andra serviser än Colorado. 1957 ger man ut fyra dekorer som tillsammans kallas Accent. Dekorerna heter Konvex, Pergola, Sol och Sträng men dessa läggs ned samma år, men lagret såldes åtminstone till 1962.
    Sedan har vi Löv som överlevde i fem år - 1957-1961, men här har man blandat LA och LH. Triangel fanns både i en svart och en röd variant.


Det finns även serviser med LA-formen på vissa delar (oftast uppläggningsfaten), men ibland med dekor av andra formgivare, t ex Odon och Festong av Stig, och Fauna och Gul Lotus av Bibi Breger.
    Bibi har även gjort dekoren på bilderna ovan med blommorna. Det var ett sätt att dölja små skavanker på glasyren på Colorado som annars skulle ha fått kasserats. Dock bör de inte ha hetat Colorado när de såldes.

Ej LA/Colorado


Rondell av Britt-Marie Sundell.

Det finns delar som felaktigt har påståtts ingå i Coloradoservisen. Dessa delar ur en kryddsats har formgivits av Britt-Marie Sundell och serien kallas Rondell. Även den kom 1955, och såldes fram till 1961. Den limegröna ströaren var gul från början men ändrade troligtvis färg samtidigt som Colorado 1958.
    Även äggkoppar ur Kaj Francks servis Teema ses ibland säljas felaktigt som Colorado.

11 kommentarer:

LOPPISTAN sa...

Vilket superbra inlägg! Så roligt att få hela storyn. Och så visade det sig att jag faktiskt har den gröna gräddsnipan och sockerskålen i Pastella. Kalaskul! :)

elof sa...

Grymt inlägg Jan! Respekt!

form55 sa...

Tack Loppistan och även tack till Elof! Mitt mest genomarbetade inlägg hittills - har filat på det sedan i Augusti.

Danjel sa...

Tack för ett gediget arbete! Det här inlägget ska jag återkomma till vid behov :)

Herr Movarp sa...

"Lysande Sickan", för att citera en filmkändis! Det var verkligen genomarbetat och intressant, även om jag visste mycket av historien tack vare våra diskussioner så är det mycket värdefullt att ha det samlat så här!

Keep up the good work!

trillivippa sa...

Wow, vilket inlägg! Väldigt intressant att se och läsa mer om alla delar och färger! Nu har man förhoppningsvis en chans att känna ingen alla godbitar på loppis, även delar där märkningen inte syns.

form55 sa...

Benny - Stort tack till dig också för bilder från katalogen samt utbyte av idéer och fakta. Utan dessa hade det inte blivit så bra.

trillivippa - Jag inser att det blir svårare att fynda på Tradera nu när någon del som nästan ingen känner till läggs upp där.

Retrolux sa...

Hepp! Kanon! Jag sitter här med sex assietter eller tallrikar som ser ut som colorado, lite trekantiga liksom. Hur stora är faten? Mina har ingen märkning, betyder det att det inte är colorado?

Anna

form55 sa...

Assietter - 17 cm
Tallrikar - 21,5 cm
Mattallrikar - 24 cm

Måtten är ungefärliga. Sedan finns det uppläggningsfat som är större och lite avlånga. Det kan vara andrasortering om märkning fattas, men om de är svarta så syns ofta inte märkningen.

Anonym sa...

Jag njuter av dina fina bilder och vilken bra information!Jag har boken om Stig Lindberg men den ger inte all information.

Anonym sa...

Hej!

Hittade den här sidan när jag sökte information om ett fat jag hittat i min mormors lagård idag. Ett ljusblått hänkelfat. Kul nu vet jag historien kring detta.

Clara