onsdag 16 maj 2012

Retrodjur

Senaste utmaningen bland bloggarna är att visa sina retrodjur i alla former. Jag hade ganska många insåg jag när jag började samla ihop dem! Och jag har säkert fler som jag inte har tänkt på nu.
    Första bilden visar djur gjorda av teak, Eftersom jag gillar teak väldigt mycket så har det blivit ett helt zoo ser det ut som! Favoriten här är nog den stora isbjörnen som tyvärr är helt omärkt.


De båda pingvinerna är Nylunds och Rörstrand, men de andra är alla från FEJ - Folke och Elsa Jernberg.
    Folke modellerade även alla Nylunds djur så dessa hör ihop på så sätt.


Här har vi danska leksaksdjur från Kay Bojesen. Elefanten är nog ganska nytillverkad, men de andra bör vara från 50-talet.
    Zebran och hästen började tillverkas redan på 30-talet, men eftersom de är så välbevarade så bör de inte vara så tidiga. Men de tillverkas inte nu i alla fall.


Fyra fåglar och en uggla - alla är tillverkade av Alingsås Keramik. Det mesta de tillverkade var vaser, ljusstakar, skålar mm. Djuren är ganska ovanliga och eftersökta bland samlare.
    Fåglarna är skapade av Heintz Preissler och ugglan av Ulla Winblad.


Här har vi Stig Lindbergs skottehundar som har gjorde åt Handelsbanken i början av 60-talet. De tre i plast är sparbössor av den äldre modellen med metallbotten.
    De delade även ut skottar i tre storlekar av keramik åt sina sparare. Ju mer pengar på kontot ju större skotte. Den största är signerad undertill och relativt ovanlig.


Till sist en bild på tre påsktuppar i trä. Den främsta har jag inte visat förut och är slarvigt målad. Jag tänkte måla om den - kanske lagom till nästa påsk.
    Men titta gärna även på Kitty-Kola-Katten, och min fina vas av Stig Lindberg med fiskmotiv!

8 kommentarer:

DeBeer sa...

Dina fina fiskar får gärna bo hos mig ;-D Jag har plats för lite mer djur!

Soffi sa...

Wow va många djur! Ugglan va ju helt underbar, och icke att förglömma, naturligtvis, Apan. På var mans önskelista skulle jag tro. Min lista är den med på iallafall! :)

Jessica sa...

Å Alingsåsfåglarna var ju hur coola som helst. De har jag aldrig sett förut...
Sen är jag galet förtjust i Nylundpingvinerna. Superfina.

Gila sa...

Boysen djuren är fantastiskt fina men dyra...skottarna gillar jag också mycket.

RETROknoppen sa...

Dom gapande FEJ-fiskarna gillar jag verkligen!

Herr Movarp sa...

Många högklassiga djur där, allt från trädjuren till de i keramik! Pingvinerna av Nylund och fåglarna från Alingsås är mina favoriter!

Maria sa...

Åhh, de där fåglarna var riktigt fina!!

Viktoria sa...

Ugglan var ju helt fantastisk. Men Kay Boysens djur hade inte varit helt fel heller. Apan har jag dock. :)
/ Viktoria