tisdag 9 april 2013

Jag har köpt hus

Tyvärr inte i skala 1:1 utan i skala 1:87. Och hade jag kunnat köpa ett hus i normalskala så hade det garanterat inte blivit ett så här läckert hus om jag inte hade vunnit drömvinsten.
    I söndags besökte jag förutom jätteloppisen även Nostalgimässan som normalt äger rum två gånger om året här - en gång på våren och en gång på hösten. Jag kom dit ganska sent pga att båda evenemangen började samtidigt. Scannade av hela stället och på ett bord fanns ett tjugotal ihopbyggda plastmodeller av hus för modelljärnväg. Jag hajade till när jag såg detta hus!
Pratade lite med säljaren och han berättade att huset är en kopia av ett hus som ligger i norra Tyskland, närmare bestämt i Tessin.
    Fabrikatet på modellen är Faller, och chefen för fabriken blev så förtjust i detta hus att han byggde ett likadant i normalstorlek. Hade verkligen varit kul att få se!Sista bilden visar huset ovanifrån. Jag gav 100 kr för modellen och det tycker jag är ett OK pris. Det fanns även ett höghus från ungefär samma tid, men det kostade 500 kr.
    Jag har inte ens funderat över var jag skall ha det, men det känns mindre viktigt. Man kanske skall ha det i något skåp och bara ta fram det ibland och titta på det. Och drömma om ett i full skala!


Hittade en bild på nätet som kommer från en gammal katalog från Faller. Huset här är lite pimpat med tegelpapper eller om någon har målat teglet.
    Skall se om man kan få tag på sådant tegeltryck och sätta åtminstone på skorstenen. Ännu ett projekt att ta tag i...


Efter lite mer googling hittade jag denna bild, och här ser man att huset kom i produktion 1961. Hur länge de tillverkade det har jag inte fått fram dock.
    Har sett fler häftiga modellhus som verkar vara från samma tid. Tänk att bygga upp en by med bara så fina hus!

7 kommentarer:

Loppismormor sa...

Fint hus och rolig idé att bygga upp en liten by =)

Micke sa...

Haha!
Ja det var ju inte riktigt vad jag hade väntat mig. Riktigt fint!
Skulle kunna tänka mig ett sånt också fast kanske i en annan skala.

Ann-Charlotte sa...

Vilket drömhus!

Catherine N sa...

Huset är ju störtskönt. Grattis till ett i mitt tycke kanonköp:)

RETROknoppen sa...

Åh, det här inköpet gillade jag! Vilken annorlunda blickpunkt detta hus kan vara! Och att skapa en liten modellby - ja, om man har utrymme, visst!
Det som är fascinerande att det finns denna historia och att huset existerar - jag skulle också vilja upptäcka lite mer.
Nu måste jag googla om Tessin,,,

Undantaget sa...

Grattis till inköpet. Vilken kul idé med en modellby. Har alltid varit fascinerad av byggnaderna runt modelljärnvägarna som fanns förr.

Helena Högberg sa...

Vilken kul sak, den skulle inte heller jag kunnat motstå. Jag tror att det ska finnas att köpa tegelpapper, det finns ju tapeter och dyligt att köpa till dockskåp och andra "tittskåp" i miniatyr