onsdag 11 januari 2012

Gustavsberg - Argenta

En stor serie keramik av Wilhelm Kåge som introducerades på Stockholmsutställningen 1930. Tillverkades långt in på 60-talet. Det finns otroligt många olika former, och de större med fina motiv brukar kosta flera tusenlappar. De finns i andra färger än grönt, men de gröna är överlägset vanligast.
    Dessutom finns de utan motiv. Det kan vara någon liten mininagg som inte upptävktes förrän efter den gröna glasyren lades på, eller så blev glasyren ojämnt grön. Då lades ingen silverdekor på utan de såldes som andrasortering. Fast man kan nog inte kalla dem Argenta då eftersom namnet kommer från latinets ord för silver (Argentum).


De flesta av dessa har ingen silverdekor. Bara de tre i mitten längst fram och den största har silver pålagt. Om silvret blir mörkt kan man putsa det med silverputs så blir det blankt och fint igen. Dock slits det så man kan inte göra så hur många gånger som helst p g a risken att det kan försvinna med tiden.
    Jag har gett mellan fem och 40 kr för dessa. Den största gav jag en knapp hundralapp för - inget fint motiv på den tyvärr.

10 kommentarer:

faaglarna sa...

Dom vita i samma former heter väl Carrara?
Du såg den här, va?

http://faaglarna.blogspot.com/2011/08/bondens-loppis-succe.html

Någon köpte allt väldigt billigt.

form55 sa...

Aha - du har haft ett gäng sådana också!

Maria sa...

Väldigt fina! Jag har en liten skål fast den har tyvärr inget silver. Men jag gillar den ändå och tycker det var ett fynd för 40 kronor ändå.

form55 sa...

Jag tycker att de utan silver är snyggare än de med! Det blir mer funkis då.

DeBeer sa...

Själv samlar jag på de fyrkantiga cigarettbägarna :-)och de behöver inte ha dekor!
Hyllorna i mitt badrumsskåp har exakt det djup som två bägare har! Perfekta för sortering av småsaker, skaffar gärna fler!!!
Jag gillar din ovala i framkanten, superfin.....

Allt det gamla goda sa...

jag har fått överdos i argenta/inte argenta pga utebliven silverdekor, så de passerar jag på loppisar och antikmarknader..

ordningsfrun sa...

Mycket snygga! Jag gillar verkligen den gröna färgen - där har WK valt helt rätt :)

La mômes Old fashioned sa...

Kul! Jag har ingen Argenta, men tänker mig att det blir nån eller några delar med tiden

Herr Movarp sa...

Jag ska leta lite i helgen för att fota mina grejer, har en hel låda på vinden + några lösa grejer nere, samtliga utan silverdekor. Även jag tycker ju bättre om dem utan!

trillivippa sa...

Gillar den gröna glasyren och tycker faktiskt också att de är finare utan silverdekoren. Just silverdekoren gör sig bättre på mörkbruna Facett och den blå Lagun i min mening.