måndag 29 november 2010

Bregers vattenkanna

En designklassiker som man gärna vill ha och vattna växterna med. Efter 18 månaders utvecklingsarbete presenterades den i februari 1959 i tre färger, svart, rött och benvitt. Jag har inte den vita - än. Men jag har även sett bilder på kannor med andra färger (orange och blå) - kanske prototyper eller ommålade (?)
    Tillverkningsprocessen gick till så att man limmade ihop två halvor, men metoden var svår och misslyckades ofta så många fick kasseras. Dessutom fick man problem med limmet så tillverklingen lades ned efter bara något år.


Kannan är 34 cm hög och tillverkad av styrenplast. Etiketten finns kvar i botten på båda mina, men har blivit lite svårlästa genom åren. Ny 1959 kostade den 2.75!
    Carl-Arne Breger som formgav vattenkannan kallas ofta Mr Plast eftersom har har formgett många andra föremål av plast, bl a en välkänd hink som är lätt fyrkantig.

7 kommentarer:

trillivippa sa...

De där är ju så snygga! Budade på en röd på Tradera förra veckan men den drog iväg en bit över 2 000kr så där fick jag ge upp.

form55 sa...

Skall man ha en röd i fint skick så tror jag att det är svårt att få dem så mycket billigare. Många är skadade så se upp om ni inte har sett dem i verkligheten. Den vita brukar vara billigast och den röda dyrast.

David Eriksson sa...

Är det någon som har en breger kanna över skulle man bra gärna vilja köpa den.

form55 sa...

Bregerkannorna kommer ganska ofta ut på Tradera, så det är bara att bjuda på så har du snart en. Men kolla skicket på den först!

KarinHenriksson sa...

Hej!
Vad står det i botten på dina? Jag har kollat på en vit, där etiketen är borta, och utmed ena kanten står det DESIGN C A BREGER ©.
Finns det ens kopior? Behöver man vara orolig för det?

form55 sa...

I botten på båda mina står det i relieftext i plasten "Made in Sweden" och så finns Gustavsbergsmärket strax intill. Annars finns ingen text på sidan av kannan. Jag har inte hört talas om någon kopia, men det skulle inte förvåna mig alls om de har börjat nytillverka dem igen!

KarinHenriksson sa...

Men borde man inte hört talas om nytillverkning, + att den ja tittat på ser gammal ut.
Well, tack för svaret!