lördag 20 november 2010

Italienska badrumsskåp

Runt 1960 importerades många av dessa badrumsskåp till Sverige. Man ser ofta en stämpel inuti skåpen med datum för tillverkningen.
    Många tror att fabrikatet heter Brevettato eftersom det finns en relieftext som säger detta, men det betyder bara patenterad. Tillverkaren är Carrara & Matta och låg i Turin i Italien. C&M står det ibland.
    Spegelskåpen finns i tre storlekar och i ett antal färger - ibland enfärgade och ibland i två färger. Varianter finns med eller utan handtag.


Det finns även skåp utan spegel - enkla och dubbla. Jag har ett ljusgrönt dubbelt och ett svart enkelt.
    Som ni ser på bilderna finns även hylla, upphängningskrokar och en toalettpapperhållare från samma tillverkare. Någon gång ser man även en pall i plast därifrån, men den är inte lika snygg tycker jag.En aprikosfärgad toalettpapperhållare har jag köpt, men den skall jag inte behålla. Annars är det en väldigt ovanlig färg på dessa!
    Några vita upphängningskrokar finns också i gömmorna någonstans.


Delarna har olika produktnamn. Spegelskåpet heter LIS, hyllan heter ADDA, upphängningskrokarna heter SESIA, toalettpapperhållaren heter CANDIA, det dubbla (gröna) skåpet heter SPLUGA och det enkla skåpet heter CERVINO. Pallen som jag inte har heter ELBA.
    Det bör nämnas att det även finns andra Italienska tillverkare av badrumsskåp i plast, men C&M är vanligast i Sverige.

17 kommentarer:

Susanna sa...

Ett vitt sånt som på första bilden är det vi har, som vi pratade om (om du minns?). Längtar tills vi kan få upp det på badrummet (som ju är orginal från 60-talet). Det kommer bli så fint!

form55 sa...

Jodå, jag minns. Någon gång skall jag få upp mina grejor också, men det blir nog inte i denna lägenheten då det inte kommer att passa in.

Lybtar sa...

Min syster och svåger har ett just sådant som är på översta bilden. Vi har sett ett gult sådant på en auktion, det gick ganska dyrt.

form55 sa...

De brukar kosta en del. Jag hittade mitt på Kviberg för 6-7 år sedan för 200 kr. Det är mellanstorleken 57 x 38 cm.

TUSEN VASER sa...

Synd att de inte passar in i lägenheten, de är verkligen läckra.

Eli sa...

Haha, kul - jag som trodde Brevettato var namnet. Man lär sig något varje dag!

trillivippa sa...

Superläckert spegelskåp! Är det speglar på insidan av dörrarna också? I så fall hamnar det överst på min önskelista! :)

form55 sa...

Eli - Det är många som tror det. Skall man köpa ett så lönar det sig att söka på det.

trillivippa - Inga speglar på insidan tyvärr. Kanske går det att sätta dit om man är händig.

Anna-Karin sa...

Vad roligt att du skrev om just DET badrumsskåpet. Har sett det överallt på sistone, sprang på det på en loppis men det var inte i så bra skick så jag lämnade kvar det där. Vad går ett sånt där skåp normalt på vet du det? Har sett ett par på blocket också fast gula..

form55 sa...

Jag har sett det för mellan 300-2.000 kr beroende på inköpsställe (dyrast i fina antikaffärer). Runt 500-700 är kanske mest normalt på ganska billiga ställen. Men då skall de vara i fint skick.

ulrika sa...

Kul att läsa! Själv hittade jag ett liknande badrumsskåp i grovsoporna. Det är svart och ljusblått. Tyvärr har jag f.n. ingen plats för det.

form55 sa...

Vilket fynd! Man kanske skulle titta lite oftare i grovsoprummet...

The StarChief sa...

Snyggt, min granne kastade ett mintgrönt i skräpkontainern förra året och jag har inte pratat med honom sen dess.
Du kanske sett vårt gula?

form55 sa...

Folk slänger de mest fantastiska grejer! Hörde nyss en skräckhistoria av en kille på jobbet vars granne slängde ett helt hem - allt inköpt på 50-talet. En kvinna lyckades rädda några myranstolar i sista stund just när de skulle i containern. Vem vet vad mer som fanns där?!

Nej, jag har inte sett ert gula skåp. Finns det i bloggen?

Lybtar sa...

Ramon hade en arbetskamrat som kastade en hel Adam kaffeservis samt picknick servis och berså som stod i hans föräldrar hem.
Vet inte mer vad han kastade, men jag tycker oavsett märke eller designer så kan man väl i alla fall lämna det till tex myrorna?!

Anonym sa...

Jag hae en ljusblå hylla, men på den står det DORA, inte ADDA. Hur kommer sig det, kan de ha olika modellnamn beroende på färg? För annars är den likadan som dina hyllor.

Lena Grön sa...

Hej!
Jag har toalettbord (?) i samma serie i gult och svart med metallben. Jag har funderat på att sälja det, kan du rekommendera vart man bäst säljer en sån sak? (Jag tror att jag sett ett sånt på bild på din blogg förut?) Jag har även en ljusblå Candia toarullehållare som jag nog tänker sälja.
MVH, Lena Grön
(Jag vet att det är ett jättegammalt inlägg, men jag fick upp det när jag googlade på badrumsskåpen med mera.) :-)