fredag 26 november 2010

Vaser av Sven Palmqvist

Dessa vaser tycker jag ser bra ut i grupp, och kanske finns det fler storlekar än de jag har. Min minsta är 10,5 cm hög och den största 29,5 cm. Några är signerade och några inte. De osignerade är förmodligen andrasortering då man kan hitta någon minimal luftbubbla i glaset som inte skall vara där egentligen.
    Förutom dessa ofärgade finns det även delvis blåa och gråa. Jag har hört att det även skall finnas röda men det har jag inte sett någongång. Jag har letat efter en reklamannons som jag har sett i en tidning från femtiotalets andra hälft, men just nu hittar jag den inte.


Helt klart är det i alla fall att det är Sven Palmqvist som är formgivare och Orrefors tillverkare. Två av vaserna är förmodligen i samma storlek, men den längst till höger har blivit lite högre än den bredvid. Så minst sex storlekar finns det - kanske någon mer!
    Om det är någon som har en sådan här vas i någon färg så mät den gärna så skall jag se om jag har samma storlek!


En uppdatering då jag idag köpte en rödaktig vas i denna serie. Det var inget direkt fyndpris, men eftersom jag inte hade sett den färgen förut så kändes det kul att kunna komma över den.
    Nu funderar jag på att skaffa en i varje färg, och helst i olika storlekar så att de blir dekorativa att ställa tillsammans.

3 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Onekligen väldigt lika den jag hittade, du har helt rätt i det! Min är lite smalare upptill, men annars så stämmer ju formen väldigt bra!

form55 sa...

Den längst till höger är nog ungefär lika smal i mynningen som din blåa.

Lybtar sa...

Va fina de är tillsammans på det viset.
Tyvärr har jag ingen jag kan mäta.