måndag 25 oktober 2010

Pungovaser

Fortsätter med ännu en av Stig Lindbergs mästerverk! Idag kom den stora svarta vasen i ett paket till mig. Den är hela 24 cm hög så det är en av de största. Jag har sett på denna sida att det även finns en på 25 cm. Många tror att det bara finns tre storlekar men som synes finns det ganska många.
    De vita är vanligast, men de svarta är inga rariteter även om de är ovanligare. Ibland ser man även bruna och andra nyanser, men de tillhör inte Pungoserien utan är gjorda vid sidan om.


Mina vita är 14 och 19 cm höga så ytterligare en svart på runt 16 cm vore kalas! Helst vill man ha tre vita och tre svarta i en grupp.
    Eftersom de vita tenderar att flyta ihop med bakgrunden hade jag tänkt att sätta upp en tunn skiva av teak som bakgrund. En stor teakbricka som man kapar bort kanterna på är en möjlig lösning.
    Det finns även skålar i minst två storlekar i vitt och svart, och hela serien producerades av Gustavsberg 1953-1964. Jag antar att namnet kommer från en av dekormålarna (ungersk tror jag) på Gustavsberg som hette Pungo i efternamn.

6 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Du har rätt vaserna är snyggare, men jag gillar även faten! Du har dock rätt i att man bör ha plats om man ska ha både fat och vaser...

form55 sa...

Faten är också fina, men jag måste ha mer plats innan jag skaffar sådana. Jag försöker att ha lite space mellan prylarna i hyllan...

trillivippa sa...

Riktigt coola, men jag tycker att de skulle göra sig bra som ljuslyktor också. :)

Clinen sa...

Snygga som tusan! Jag tänker på pingviner när jag ser dem ihop på det viset =) Hehe

form55 sa...

Trillivippa - Jodå, det går säkert. De är inte ens speciellt praktiskt bra att ha som vaser!

Clinen - Det har jag inte tänkt på, men nog finns det en viss likhet!

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Oj så fina men de är rackans dyra de där lixom reptilvaserna. Som vanligt när jag ser en Lindbergspryl så vattnas det i munnen.