tisdag 28 juni 2011

Tre finska glasvaser

Dessa har jag hittat på olika ställen för 1-3 år sedan. Egentligen inget som jag har tänkt att behålla, men de har varit billiga och ibland hittar man inget som man gillar, och man vill ju inte komma hem tomhänt :)
    Vaserna kommer från Kumela glasbruk som låg i Riihimäki mellan 1937-1976. Formgivare till dessa är två personer. Vasen med klarglas i botten (mellanstorleken längst till höger) är gjord av Sirkku Kumela-Lehtonen som jobbade där mellan 1955-1976. Dessa är nog från de första åren där. De andra två är gjorda av Maija Carlson som var där i början av 50-talet - närmare än så har jag inte fått fram.


Det finns även liknande vaser med svart mönster istället för vitt från Kumela. Men själva mönstret har gjorts på andra glasbruk, även svenska.

5 kommentarer:

baun sa...

Beautiful!

trillivippa sa...

De var väldigt snygga, fint mönster och det passade bra med bara vitt och klarglas. Men visst, de slår inte en Ravenna-skål. ;)

Randiga Tråden sa...

De är så läckra.

Lybtar sa...

Fantastiskt vackra. Har aldrig sett dem tidigare.

Hoppas att du gör massa fynd i Gbg för vi gör inga :(

form55 sa...

trillivippa - En Ravennaskål är som sagt klart mycket snyggare!

Lybtar - Det är inte lätt att fynda i Gbg! Absolut sämsta loppisorten i förhållande till folkmängden. Man får ligga i som bara den!