fredag 3 juni 2011

Johansfors Party - Coctailglas

Nu har jag fått ihop alla åtta färgerna på coctailglasen. Inte för att jag kommer att dricka coctail ur dem, men samlar man så vill man ha alla delar.
    Det var alltså Bengt Orup som formgav dessa 1953 på Johansfors glasbruk. Jag har många fler delar ur serien som jag kommer att visa efter hand. Jag har tidigare visat glasunderlägg i serien.


Jag tror att de fyra nedersta plus det lila och ljusblå såldes i ett set på 50-talet. Det svarta och det vita såldes nog separat och är ovanligare än de övriga, och det svarta är allra ovanligast.
    Det enda som verkar vara lite vanligare i svart är skålarna, men de kommer att presenteras senare.

5 kommentarer:

ordningsfrun sa...

Så fina coctailglas! Lite synd bara att aldrig använda dem, men jag förstår dig. Jag skulle nog inte våga riskera att något av dem gick sönder.

form55 sa...

Nja, det är väl inte riktigt därför. Det är för att jag inte dricker coctail alls.

LA MÔMES OLD FASHIONED sa...

Jag skulle nog inte kunna låta bli att använda dem om jag så bara drack trocadero ur dem. Underbara glas!

Jess sa...

Jättefina!
Jag hittade en karaff med exakt samma röda mönster på idag. Konisk form som avslutas med en liten propp upptill. Undrar om den kan vara från samma serie? Den står för rengöring nu men jag ska försöka fota den i veckan och lägga ut på bloggen. Intressant. Den är väldigt lik som sagt.

form55 sa...

Det är stor sannolikhet att den kommer från samma serie. Jag har två sådana - en vit och en röd. Tyvärr utan propp! Om din har ränder på sig så är det original, men jag har sett många exempel på utbytta proppar.