lördag 16 juli 2011

PH-lampor

De har väl skymtat förbi tidigare, men jag tycker att de förtjänar ett eget inlägg. Jag kanske t o m har mer danskt än svenskt i inredningsväg känns det som!
    I taket hänger ju en PH kotte (eller PH Artichoke som den heter på engelska, eller Koglen på danska) av den största storleken - 84 cm i diameter, och den formgavs åt restaurang Langelinie Paviljong i Köpenhamn 1957, och de ursprungliga lamporna hänger där än idag. Arkitekterna till restaurangen hette Eva och Niels Koppel. Lampan är för övrigt baserad på en ännu äldre PH-lampa (Septima) så Poul Henningsen kunde snabbt få fram en prototyp när den behövdes. Konstruktionen består av tolv metallbågar där man har satt fast 72 kopparplattor som är vitmålade på insidan. Lampan finns även i helt vitmålat och rostfritt stål.
    Den tillverkas fortfarande men inte i denna storleken, för mitt exemplar är från 50-talet - det ser man på upphängningen. I min finns bara en wire (i elsladden) medans i de lite nyare sitter tre separata en bit ifrån varann i toppen. Lampan har annars gjorts i fyra storlekar -  48, 60, 72 och 84 cm i diameter, men den minsta storleken fanns inte innan 2004.


Nästa lampa skall sitta över matbordet hade jag tänkt, men nu ligger den tillfälligt i min Eames RAR. PH snöboll kallas den (PH Snowboll på engelska) och den är ritad 1958 men kom inte att börjas tillverkas långt senare. Förmodligen var den alltför lik PH Kontrast där mitten är orangefärgad som tillverkades då.
    Denna finns bara i en storlek - 40 cm i diameter. Och den finns dessutom bara i vitt.

4 kommentarer:

Jess sa...

De här lamporna är bara så snygga. Gillar skarpt!

trillivippa sa...

Jättevackra lampor, snöbollen gillar jag verkligen!

Anonym sa...

Jag såg snöbollen i helgen i storlek större, ca 80 cm i diameter. Det kan dock ha varit en annan modell.

Unknown sa...

jeg købte en fra dette site