söndag 1 maj 2011

Tio saker på önskelistan

Om man får drömma så tänker jag mig följande tio saker i mitt drömhem:

1. Denna läckra golvlampa är italiensk. Formgiven av Gino Sarfatti på 50-talet och tillverkaren är Arteluce.
    Den finns i ett antal varianter - metallen kan vara vit- eller gulmetall. Skärmarna kan vara i samma färg eller i tre olika (många varianter). Foten kan vara en marmorskiva eller denna metallfot.
    Jag vill helst ha just den varianten som på bilden.


2. Jag har inget matbord än men detta hade platsat perfekt i mitt kök. Av Peter Hvidt och Orla Mölgaard-Nielsen.


3. Sänglamporna vill jag ha sådana här. AJ-lampetter i blank metall. De dyker upp på auktioner ibland så de skall väl inte vara omöjliga att få tag på.
    Just denna modell gjordes åt stora passagerarfartyg.


4. Denna Ravennaskål är tvåfärgad och det är ovanligt, men snyggt! Att det är Sven Palmquist som är formgivare vet säkert många.


5. Det soffbordet jag har idag är visserligen väldigt snyggt, men jag hade hellre velat ha ett sådant här. Det är gjort till min soffa och heter (även den) Capri från Trensums möbelfabrik 1958.


6. En sådan här skulptur av Pierre Olofsson är både dyr och svår att hitta. Men den kanske dyker upp på loppisen i morgon...


7. Skall man ha en bordsspegel så får det bli en sådan här. Från Luxus som mest är kända för sina lampor.


8. Gunnar Nylund har gjort många djur, men denna antilop är nog snyggast. Tänk dig en sådan i svart glasyr med träställningen i teak!


9. Den absolut snyggaste teakskålen är denna från Kaj Bojesen - tillverkad åt Finn Juhl. Det är den längst ned på bilden jag menar.


10. Till sist några ljusstakar från Gense som heter Saturnus. Formgivare är Kjell Engman.


Några av sakerna hoppas jag kunna skaffa så småningom, men andra blir nog tyvärr bara en dröm.

4 kommentarer:

trillivippa sa...

Det var ingen dålig önskelista! Pierre Olofsson-skulpturen var hur läcker som helst! Det ska nog krävas en hel del tur för att hitta alla de här på loppis men jag hoppas att du lyckas! :)

form55 sa...

Möjligen kan man hitta någon saturnusljusstake på loppis, men de övriga föremålen känns inte det minsta realistiskt att de skulle dyka upp där. Men man hoppas ju!

Ulrika på Leta Retro sa...

Man får tacka för dina eminenta konsultråd till Eli beträffande vinsten! Jag är dig evigt tacksam!

form55 sa...

Det är inget att tacka för. Jag hade väl lite bättre koll på Dominoserien och såg vad som fattades. Det är bara kul att hjälpa till när det var ett så bra syfte dessutom.