söndag 17 april 2011

Golvvaser

Sådana har jag två av - en brun och en blå. Den bruna är en 52 cm hög stengodsvas av Carl-Harry Stålhane, gjord av Rörstrand.
    Den har en liten glasyrmiss på ena sidan så den är andrasortering, men det är ju bara att vända den sidan mot väggen så syns det inte alls. Runt 200 kr gav jag för den.


Nästa vas är också en stengodsvas från Rörstrand vid namn Rubus, men här är det Gunnar Nylund som är formgivare. Denna är 50,5 cm hög och finns även i brunt som är vanligare.Denna gillar jag bättre än den andra, och denna är även förstasortering. Jag fick ge en tusenlapp för denna, men de brukar kosta det tre- eller fyrdubbla hos handlare.
    Det såg lite tomt ut med en vas utan innehåll så jag köpte de svarta stråna på IKEA - en av väldigt få nya saker i mitt hem. Jag hade planerat att plocka kaveldun och sätta i, men jag dröjde för länge så de hade börjat bli fula. Men det kommer nya i år.


Det finns en tom plats i hallen där en golvvas hade prytt sin plats, och det lutar åt att jag letar efter en Negro från Upsala-Ekeby till den platsen.
    Det är svårare att hitta en UE-vas i bra skick eftersom de är gjorda i lergods och inte i stengods som är mycket hållbarare.

4 kommentarer:

Christian sa...

Trevliga golvvaser, Nylund vasen är klart snyggast av de två.

Negro är fin men min favorit är serien Paprika
från U&E.

form55 sa...

Paprika är snygg i grupp, men jag har bara plats för en vas där tyvärr. Det finns två golvvaser i Negro har jag sett, men jag vill ha den bulliga varianten i så fall.

Allt det gamla goda sa...

jag tycker också att "paprika" slår "negro"! tänk, en riktigt stor sådan. läckert!

form55 sa...

Nja, Negro har ett mer abstrakt formspråk - bättre när den skall stå för sig själv.