lördag 7 september 2013

Saker jag söker

Nog är det roligast att komplettera saknade föremål billigt på loppis själv, men ibland är det bra att ha hjälp vid letandet. Jag får ofta frågor om vad jag letar efter då jag har hjälpt andra med kompletteringar. Och eftersom det är ett antal föremål som behöver en beskrivning så känner jag att det är enklast att sammanfatta dessa i ett inlägg som kan kollas upp via mobil på loppis.
    Jag kommer att uppdatera detta inlägg - ta bort bilder och text som inte behöver letas efter, och lägga till sådant som jag känner att jag är sugen på!


Börjar med favoritservisen Colorado från Gustavsberg. På bilden senapsburkar och här fattas locket till den vita, den mörkgröna och den ljusblå. Locket är sex cm i diameter. Det kan även finnas senapsburkar och andra delar i kryddsatsen i mörkblått, gult och rosa. Det har jag ingenting av i denna sats.
    Det finns även en sockerströare, och två koniska ströare - nio och tolv cm höga. Saknar den timglasformade sockerströaren och den låga koniska i ljusblått. Observera att det även finns identiska från servisen Pastella där färgnyansen är lite ljusare, men den koniska på nio cm finns bara i Colorado.


Överdelen av dubbelkannan med handtag av bast vill jag ha i limegrönt. Men det är viktigt att handtaget är felfritt och av rätt modell. Även båda delarna i mörkblått och rosa sökes.
    Äggkopparna som man ser två på bilden behöver jag tre ljusblå och tre mörkgröna. Även mörkblå och rosa sådana.


Sedan jag tog denna bilden så har jag fått tag på fler vita delar, men den vita tillbringaren saknas fortfarande i samlingen! Även fatet till den vita såsbyttan.
    Av de svarta delarna så fattas bara den lilla karotten (djupt uppläggningsfat) som är ca 17,5 x 13 cm stor. Den storleken sökes också i gult, men i limegrönt som på bilden finns inte den storleken. Där saknas däremot det största uppläggningsfatet som är 32 cm långt.


Nästa servis jag söker är assietter ur Rörstrand Entré. Det finns gråa och limegröna och jag söker båda, men fler av de limegröna än de gråa. Dessa är 21,5 x 13 cm stora.
    Jag har en stor skål på fot i rött, och finns det andra delar i rött så är jag intresserad av dem också.


Denna barometer har ni kanske sett hos Dollybird. Ser ni den någon annanstans så köp den åt mig! Den skulle var så fin på min vägg i hallen!


Serien Selecta från Gustavsberg samlar jag på, men bara i denna färgnyansen. Och vasen på bilden finns inte i samlingen.
    Dt finns säkert andra delar i serien som jag inte har sett. Ingen verkar veta hur många delar som ingår.


Ett cocktailset från Georg Jensen som jag har nästan komplett. Den lilla smala raka olivgaffeln saknas dock! Och den bör vara ca 16 cm lång. Du ser den till vänster om korkskruven.


Handtag till mina skåp och lådor i köket. Behöver åtta stycken och trots att de ser ut som de klassiska Stil 555 så är dessa större, har rundare framkant och är nyare. Jag tror inte att man kan hitta dessa på loppis än då de bör vara högst 5-10 år gamla.
    Total längd på dessa är ca 13,5 cm, och avståndet mellan skruvhålen är 9,6 cm. De gamla Stilhandtagen har hålavstånd på 8,6 cm.

 

Utställningsaffischerna från H55 finns på min önskelista. helst i storlek 50 x 70, men är de mindre kan de vara intressanta ändå. Vill ha en mörk och en ljus.
    Observera att det även finns ett nytryck som gjordes på 70-talet där de har stavat modernt "Helsingborg" för att visa att det är ett nytryck, som den till höger. De vill jag inte ha.


Pepparkvarnar i teak med spännande former vill jag ha fler av. Helst danska.


Krukor från Gefle porslinsfabrik, men ofta är märkningen undertill borta. De är även glaserade inuti och kan då tas för nytillverkade på loppisar.
    Helst vill jag ha en svart, och gärna i en större storlek. Men är den bara svart så duger alla storlekar. Det finns gröna, men de skulle inte passa in färgmässigt hos mig. Någon vit till kan jag tänka mig - ju större desto bättre. Dessa är 13,5 cm höga.


Denna bricka gillar jag! Tror att den är från Söwekonst om jag minns rätt. Kan vara Digsmed också.


Ljusstakar av trä med denna formen har jag ganska många nu, men jag behöver en till i storleken 26 cm. Och gärna de i teak som inte är 41 cm höga, för det har jag skaffat två st som jag inte har visat än.


En sådan här spejsig sak hade gjort sig bra i min hylla! Jag vet inte vem som har tillverkad dem. Kanske BMF.


Propp till min karaff från Orrefors Rhapsody! Rökfärgad skall den vara. Mått vet jag inte, men hittar du en som överensstämmer i form så tveka inte!


Den stora bulliga golvvasen från Upsala-Ekebys serie Negro hittar man nog inte på loppis så ofta, men den har en reserverad plats i min hall.
    Jag har sett en, men den var en stor spricka i. Något litet nagg i botten är väl OK om inte priset är för högt.


Jag har en sådan här bricka från danska Digsmed, men nötknäckaren saknas! Det borde gå att hitta en lös tycker jag!


Bestick med teakhandtag där det yttersta av handtaget är av metall. Skulle behöva fler av alla sorter, men flest av teskedarna som jag bara har en av (ej på bilden).
    Även en soppslev och grapefruktskedar i serien Focus de luxe med svarta handtag sökes.Fler sådana här knivar letar jag efter. helst i annan storlek, men jag kan tänka mig en till i samma storlek också. Den är 38 cm lång och stämpeln säger Germetco!


En låg vit krenitskål som inte är nytillverkad vill jag ha. 16 cm i diameter och ca 3-3,5 cm hög. Även omärkt går bra om man vet att den är äkta.


Denna serien av PO Ström från Alsterfors glasbruk vill jag ha alla nio varianterna i blått/gulgrönt randigt. Jag har de fem delarna i främre raden, fast den längst till höger är större - förmodligen den som står bakom den.


Dessa flaskor är från Holmegaard och numera har jag bytt bort den gula. Men jag vill ha fler röda. Nu har jag en på gång som är 26 cm utan kula. Den på bilden är 31 cm hög utan kula. En storlek till vore snyggt! Men se upp för kopior!


Fler storlekar av denna plastskål i rött önskas. Observera att den inte har något kant på kanten längst upp som många har.


Stengodsvasen ur Rörstrand Caolina har jag dessa av. Helst vill jag ha alla tre storlekarna i båda färgerna. Dock inte i de andra formerna med samma namn.
    En svart i mellanstorleken har jag extra som jag kan byta bort. Den lilla svara är mest intressant.


I NilsJohans serie Soraya saknar jag alla delar mindre än matbesticken. Gaffeln som är lika liten som kaffeskeden (12,5 cm) har jag inga alls. Den lite större gaffeln har jag bara två av - behöver minst fyra st. Och två småknivar behöver jag också, liksom kaffeskedarna.
    Det kan finnas dessertskedar, och i så fall är de väldigt intressanta, liksom övriga delar som inte är med på bilden här.Kryddburkar av Signe Persson-Melin och de blåsvarta av Marianne Westman är jag pigg på att få fler av. Men endast de från 1955 av Signe - alltså de som ser ut som på bilden. Jag har även en mindre teburk nu.
    Mariannes burkar har jag utökat med en ännu större (med text: Parmesan), men titta här så ser du vilka jag har eftersom alla burkarna inte finns med på dessa bilder.

Det var det mesta jag kommer på nu, men som sagt - jag kommer att uppdatera inlägget och ta bort vissa saker när jag hittar dem och lägga till fler saker jag kommer på efter hand.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Kan dessa vara något av intresse:
http://www.tradera.com/kryddset-colorado-gustavsberg-stig-lindberg-4-delar-auktion_302282_189733665

Mvh
C

form55 sa...

Tack för tipset, men dessa har jag. Det är de överlägset vanligaste färgerna på just dessa delar. Såldes i en sats med dessa färger och den verkar ha varit populär.

Gunilla sa...

Många fina saker och nog inte helt lätt att hitta men ska självklart hålla ögonen öppna! :)

secondhandia sa...

Hej.
Undrar om du kan tipsa mig och andra hur man ser skillnaden mellan äkta Otto Brauer och en kopia. Har nämligen en vit 30 cm, tyvärr har jag ingen kula till den. Tacksam för svar. Natalia

form55 sa...

Till att börja med så skall den inte vara kulslipad undertill i botten. Lite smått ojämn, men annars plan hela vägen. Sedan skall avsmalningen ha rätt vinkel. Kopiorna har oftast inte lika tvär vinkel. Och sedan skall mynningen se ut på ett visst sätt. Om man redan har en så lär man sig hur de skall se ut. Ser man en kopia så känns det inte rätt.

secondhandia sa...

Tackar. Tycket faktiskt att min känns rätt. Jag förstår precis vad du menar med känslan. Trevlig helg.

secondhandia sa...

Hej igen.
Har nämligen lagt ut min vas och några till, skulle du kunna slänga ett öga på dem :j

form55 sa...

Är osäker på vilken det är. Kan du länka dit?

secondhandia sa...

http://seconhandia.blogspot.se/2013/10/otto-brauer-peo-strom-erik-hoglund.html
Tackar

secondhandia sa...

Snällt! Tack för hjälpen :)