söndag 6 februari 2011

Nagelljustaken

På sideboardet står en ljusstake tillverkad av tyska BMF (Bayerische Metallen Fabrik) och ljusstaken heter Nagel - denna modellen heter S22. Formgivare är Ceasar Stoffi och Fritz Nagel, därav namnet. Ingen verkar veta exakt när den kom, men runt 1965-70 verkar realistiskt.
    Ljusstaken är uppbyggd av moduler och jag har 39 sådana samt fyra skålar. Skålarna är större än modulernas mått så det kan vara knepigt att få allt att passa på en stor konstruktion som min. Men jag tror att skålarna egentligen är gjorda till en äldre modell där måtten stämmer mycket bättre.


Det är inte lätt att hitta ljus som passar, men för några år sedan hade Lagerhaus ljus som passar hyfsat bra och då köpte jag några buntar sådana. Och svarta ljus ihop med kromet ger en trevlig kontrast, men modulerna finns även förgyllda samt i vitt och rosa bl a. De senare är säkert tillverkade på 80-talet skulle jag tro.
    Det finns många som har gjort liknande ljusstakar, men det finns några andra äkta modeller från BMF - en som heter S100 bl a.


I en skål ligger ett gammalt tändsticksplån från bensinbolaget Koppartrans som sålde bensin mellan 1953-63 - eldningsolja sålde de in på 70-talet men då övertagna av Shell.
    Det finns även några olika fötter om man inte vill att de står direkt på underlaget. Dels en liten som man ser då och då, men även en stor som man ställde på golvet som jag bara har sett en av i en fin antikaffär.


Hittade nu min enda lilla fot så jag lägger in en bild på den också. Kanske borde man skaffa en till varje modul som finns längst ned i konstruktionen - då skulle jag behöva fem till.

14 kommentarer:

Christian sa...

Dom är helt underbara, och tack för all information om ljusstakarna. Är på jakt efter fler och just skålar hade varit kul att få tag på.

Randiga Tråden sa...

Den är helt enorm, så underbart snyggt. Har sett den förut fast inte så många delar.

Nina sa...

Ursnyggt! En sån där måste jag hålla utkik efter... Men vad är skålarna tänkta till egentligen?

form55 sa...

Christian - det dyker säkert upp fler där du har hittat dina!

Randiga Tråden - Den har växt efterhand. Jag har sett större på bild men inte i verkligheten.

Nina - Jag är faktiskt inte riktigt säker på vad skålarna är till för. Kanske är det meningen att man bara skall ha en och ha tändstickorna i den!

Unknown sa...

Har inte sett skålarna förut, har de ljushållare på skålen eller är det hål så man hakar fast dem i ljusstakarna?

form55 sa...

Tingan - de har hål precis som på de vanliga modulerna, förutom klotet. Man kan alltså både antingen sätta i ljus eller en modul i dem.

Yvonne sa...

Mycket snyggt!

Eli sa...

Trodde Nagelljusstakarna var äldre än 70-tal?

trillivippa sa...

Det var en väldigt imponerande ljusstake du fått ihop! Har bara sett en mindre variant med ungefär 10 moduler tidigare men den här var riktigt pampig.
Och fötterna var kanonsnygga! Är de märkta på undersidan? Så jag vet vad jag ska leta efter åt dig. :)

form55 sa...

Eli - nja, 60-tal skall det vara, men på eBay ser man dem ofta som 30-tal då de ser klart äldre ut.

trillivippa - Jag sitter på jobbet nu, men jag är ganska säker på att de är omärkta. Den jag har följde med i ett köp med några moduler, annars har jag inte sett någon på loppis.

sandra sa...

Härligt att se resultat av ett samlande! Jättesnyggt!

Fynd Dagboken!! sa...

Jag är imponerad!! Jag som bara har en liten samling....ännu. Tycker det är svårt att hitta delar,i alla fall den sort jag samlar på.

form55 sa...

Tack!
Kan meddela att foten är omärkt, och att den dessutom går att skruva isär i tre delar.

Gila sa...

Prova med röda ljus!