söndag 26 september 2010

Orrefors - Fuga

Att det är Sven Palmqvist som är mannen bakom dessa vet nog de flesta, och att det var 1953 som de först började säljas. Men de slog väl igenom på allvar på den berömda H55-mässan i Helsingborg 1955. Fast idén hade han fått långt tidigare har jag läst, och glasblåsarna på Orrefors blev närmast förolämpade över tekniken att centrifugera glaset istället för att blåsa det.
    Mitt andra vitrinskåp i stringhyllan har jag fyllt med fugaskålar av olika färg och form. Det finns inte två identiska ch jag har bara ställt in sådana i de två minsta storlekarna. Jag såg för många år sedan ett inredningsreportage i en tidning där det fanns en mängd fugaskålar i ett vitrinskåp - det var visserligen större och helt i glas, men jag nappade på idén och började köpa sådana


Orrefors själva vet inte hur många olika som har gjorts, och att det finns gröna verkar de ha missat helt. Dessutom finns det ett antal varianter som är tvåfärgade, halvgenomskinliga, i bubbligt glas, facetterade (Fuga facett heter de och finns i olika färger och storlekar). Dessutom finns några med reklamtext i botten - både för hotell samt H55-utställningen mm.
    En samlare som jag kom i kontakt med för några år sedan visste att det finns minst 158 olika av de normala om man räknar bort alla varianterna. Han hade då 140 av dem.


De klassiska ishinkarna ser man oftast i klarglas, rökfärgat glas och i blått. Den röda på bilden är mycket ovanlig, och den gröna är inte heller vanlig - en sådan letar jag efter nu.
    Det skall finnas ett galler i metall i botten också, men istången som ibland finns med är inte original eftersom de inte såldes med en sådan.


De fanns även i fler storlekar men med samma form som ishinken.


Den vanligaste skålformen finns i sju storlekar. Dessa fyndade jag för något år sedan på en loppis för 50 kr för alla sju, och då hade loppisen varit öppen en timme - helt otroligt! Och de är inte ens repiga som tyvärr ofta är vanligt då många av de större verkar ha använts till att vispa grädde i.
    Jag har fler skålar som inte kom med på bild. Jag räknade alla mina för ett tag sedan och kom till 98 st och jag har nog köpt någon mer sedan dess.

7 kommentarer:

Clinen sa...

Ishinkarna var snygga! =) Häftigt att ha en i varje färg.

Lybtar sa...

Ishinkarna var grymt snygga. Synd bara att vi aldrig använder det.

form55 sa...

Jag använder inte heller ishinkarna, men hur mycket använder man till det som det skall användas till egentligen? Det är bra att ha några ifall...

Stina sa...

Åååååååååh vad snygga! jA GILLAR VERKLIGEN fUGA! De är så perfekta på något sätt. I alla (!) färgerna och i formen. Passar till allt! Vilket fynd med alla för 50 kronor! Ibland har man tur!

form55 sa...

Ja, Fuga är en klassiker. Inget konstglas precis men fina ändå - på ett annat sätt. Ibland kan man fynda, men tyvärr alltför sällan.

Eli sa...

Den röda ishinken är ju ruskigt snygg.

form55 sa...

Det är den verkligen. Konstigt att den är så ovanlig. Folk måste ju ha tyckt att den var snygg när den såldes också! Röda krenitskålar är vanligast, just pga att de var populärast när de såldes.