Förra helgen hittade jag båda dessa krukor av två olika säljare på bakluckeloppisen. Den ena för 20 kr och den andra för 10 kr. Märkningen fanns inte kvar på någon av dem, men jag tyckte att jag kände igen formen.
Jag hittade lite uppgifter på nätet och Benny på Porslinsbloggen kunde komplettera och skickade en bild från en kurant från 1936.
Det är alltså Arthur Percy som har ritat krukan. I kuranten från 1936 så fanns den i tre storlekar - 15, 17 och 18 cm höga. Men mina är alltså 13,5 cm höga så de har nog utökat storleksutbudet senare.
Den blåa färgen (som för övrigt kallas för Percyblå) fanns inte då heller. Rågodsdekor var en genomskinlig dekor som lades på Gefles vita gods, svart fanns också samt en grönspräcklig som på bilden heter 1777. En sådan kan du se här.
En svart stor sådan kruka står högt på min önskelista nu! Jag tänkte bara ha vita, svarta och blåa. Gärna ett par svarta i olika storlekar.
Fast krukan kom redan i början på 30-talet så tillverkades den långt in på 50-talet. Det är ett ytterfoder som även är glaserad inuti, så om stämpeln under har försvunnit så kan den förväxlas med moderna krukor om man inte är så formmedveten.
Århundredets svenske møbel
2 dagar sedan
8 kommentarer:
Jag tror du missuppfattade mig lite, de två vita glasyrerna Alba och 6073 var de enda vita glasyrer som jag hittade i Gefleböckerna överhuvudtaget, inte glasyrer som kruka U är gjorda med. I katalogen står det rågodsglasyr, vilket betyder gods + transparent glasyr = din vita kruka. Gefles gods är ju vitt. Jag har ju flera såna föremål som har rågodsglasyr.
Den grönspräckliga glasyren heter 1777, inget mer, så ingen text har fallit bort.
Tack! Jag ändrar.
De är iaf riktigt snygga, jag har två stora vita med massa krackeleringar som jag tänkte ha utomhus!
Herr Movarp: Jag gillar dina produktblad och saknar din gamla blogg!!!
Härligt Jan!!
Om du nu bara skall ha vita/blå och svarta krukor så har du ju inte längre något behov av Planta krukan :P
Plantakrukan är väl bara de där fyrkantiga med rutmönster på? Där har jag bara ett fat. Menar du de randiga Kågekrukorna så kanske de skall få plats i ett annat rum. Det kan hända att jag byter till en trea istället, och då tänkte jag ha de där.
alltid trevligt att bli mer upplyst! jag är inte så förtjust i formen bara, trots att jag är blomkruksentusiast. :)
De måste ha tillverkats i ännu högre storlekar, för jag hittade en grön på loppis som var minst 25 cm hög.
Stina - Jag var heller inte så överförtjust i dessa förut. Tänkte faktiskt sälja dem, men när jag granskade dem närmare så fastnade jag för dem.
Katrin - Eftersom de har gjorts under så många år så har säkert även storlekarna varierat. Synd att de inte har varit lika noga som Bo Fajans har varit med storleksmärkningen på sina krukor.
Skicka en kommentar