söndag 30 januari 2011

Kay Bojesens soldater

Nu när jag har visat både zebran och hästen så kan jag lika gärna ta med soldaterna också. Kings guards är den officiella benämningen på engelska.
    Jag har fyra stycken av tre olika modeller. Den jag har två av är vanligast men de har förlorat sina gevär (väldigt vanligt). Trumslagaren har förlorat sina trumpinnar, men den är den enda som är äldre av de fyra. De nyare har en djupstämpel på insidan av benet, men denna har en etikett istället. Den har även lite kortare hals än de andra.


Det finns två storlekar på dessa - mina är 22 cm höga men det finns även en större modell som är 90-100 cm (trumslagare och flöjtist är 90 cm, de andra tre - officer, flaggbärare och vanlig soldat är 100 cm).
    Jag har även sett att de finns med vita byxor, men jag har bara sett denna färgkombinationen till salu.

söndag 23 januari 2011

Upsala-Ekeby - Pronto

Detta är den enda serien från Upsala-Ekeby som jag har lagt tid och pengar på att få komplett, men än så länge så fattas en del av de nio som finns i serien. På vänstersidan finns en liten och en stor vas med trattformad mynning, och det är mellanstorleken av dessa som jag saknar.
    En UE-samlare som jag känner lite grann har just den vasen och han har lovat mig att jag skall få köpa den, men problemet är att vasen ligger i en av många lådor på vinden och han vet inte i vilken! Så det kan ta år innan den kommer fram har han sagt.


Serien formgavs i alla fall av Ingrid Atterberg och fanns att köpa endast 1958-59. Serien är numrerad 2339-2347 och det är 2346 som jag saknar i samlingen. Den är 20,5 cm hög om någon vet var man kan hitta en sådan.
    Första delen jag hittade var den största cylindriska vasen, och den blev min för 20 kr på en liten loppis. Ytterligare tre delar har jag hittat för under hundralappen, men de andra har kostat betydligt mer.

lördag 22 januari 2011

Teakskulptur

Dagens loppisrunda genererade inte mycket, men en sak hittade jag som jag gillar! Jag är ju svag för abstrakta eller nonfigurativa skulpturer, gärna i teak. Denna fanns på ett ställe för 20 kr - säkert inget märkvärdigt men väldigt fin tycker jag.
    I botten står initialerna YN inristade (Yngve Nilsson kanske..!). Om någon vet namnet på skulptören så skulle jag uppskatta ett meddelande om detta!



Här tillsammans med en liknanade som jag har skrivit om tidigare här. Helst vill man ha en teakskulptur av Johnny Mattsson förstås!

måndag 17 januari 2011

Stig Lindbergs plastföremål

Stig Lindberg gjorde även en hel del saker tillverkade av plast. Ett och annat i den vägen har jag skaffat av olika anledningar.
    Första bilden visar tre brickor ur serien Kvartett. Det finns även en fjärde storlek mellan den vita och den gula och de är även gjorda i fler färger, bl a svart, orange och turkos.
    Citruspressen finns i rött och gult och är gjorda i en väldigt ömtålig plast. Visst kan man blanda gult och rött som på bilden men den såldes inte så, i alla fall inte ny!


Sparbössan "Skotte" är en klassiker och mina tre är av den äldre, lite mindre modellen med metallbotten. Den rutiga papplådan är originalkartongen till dessa, även om min är lite luggsliten. De nytillverkade skottarna finns bara i rött och blått och är lite större än mina och har plastbotten, och de tillverkas än.
    Stickans termos "Termic" syns också på bilden, och förutom i gult är den är även gjord i rött och grönt.


Sedan finns det fler plastsaker av Stig - bl a en självvattnande blomkruka, och vattenkannan Fontana som ses på en bild från Elofs hem.

lördag 15 januari 2011

H55

Jag tror att de flesta känner till att det fanns en stor utställning i Helsingborg 1955 - benämnd H55. Mycket av det jag gillar kom då och därför tycker jag att det kunde vara kul att ha några minnessaker från utställningen.
    På första bilden syns i mitten en tygvimpel. Den finns även i andra färger men denna på bilden verkar vara vanligast. Till höger om den en liten broschyr från Elementhus och till vänster en broschyr som rent allmänt beskriver utställningen.


På nästa bild de två Dominoföremålen som jag även har haft med i premiärinlägget. Här finns även några fugaskålar med H55-loggan i botten.
    Den största fugaskålen har däremot en relieftext "Parapeten" som var utställningens restaurant. Dessa gjordes i en liten serie som askfat till restaurangen, men det verkar som att några omedvetet försvann därifrån för att bli ett minnesföremål istället.


Fyra nålmärken i olika färger, och dessa ser man ganska ofta till salu. Den gula verkar ovanligast bland dessa. Det finns även en nål i silver som är tvåfärgad har jag sett.
    På bilden även två olika brevmärken som skulle sättas på ett brev bredvid frimärket. Dessa har inget frankeringsvärde utan skulle bara visa att man hade varit där.


Det gavs även ut en hel del vykort från utställningen förstås. De flesta ingår i en numrerad serie från Killbergs bokhandel i Helsingborg och numren startar på 12841 och löper till 12865. Jag har inte alla nummer och kanske finns det fler med lägre eller högre nummer än de nämnda.
    De två mindre korten gavs ut innan utställningen och har inga bilder därifrån. Det finns även sex färgkort med motiv från utställningen men som har givits ut mycket senare - två syns under de små.


Jag skulle helst vilja ha en stor affisch, eller allra helst två eftersom de finns i olika färger. Dessa finns även i ett nytryck från 70-talet, men på dessa har man stavat orten HELSINGBORG istället för HÄLSINGBORG som stavningen var vid den tiden för att lätt kunna konstatera att det hansdlar om ett nytryck.
    Det finns ganska mycket mera minnesföremål från utställningen, men jag har väl inte satsat för fullt på detta område.

söndag 9 januari 2011

Kay Bojesens häst

Idag fick zebran sällskap av en häst med samma form fast omålad. Jag hittade honom på en liten landsbygdsauktion till ett bra pris! De flesta av de andra besökarna tyckte säkert att den gick för stora pengar - flera hundra kronor!
    Någon generell Bojesensamlare hade jag inte tänkt att bli, men jag gillar vissa av hans djur och figurer och hittar man dem dessutom till bra pris så är det svårt att inte slå till.

fredag 7 januari 2011

Söwekonst

Att jag gillar teak är väl ingen överraskning för er som har läst min blogg. En av favoriterna bland tillverkarna är Söwekonst som låg i Söwestad utanför Ystad. De tillverkade föremål i många träslag, men jag har bara köpt sådana i teak.
    Sigvard Nilsson (född 1931) startade företaget 1952 (lite osäkert årtal) och har även formgivit föremålen.


Här är tre avlånga brickor med snygga tumgreppsfördjupningar. Den längt till vänster har jag fått av Caterine som kommenterar här ibland - tack igen!


Fler brickor men med mer organisk form än de andra. Även en handspegel med typisk 50-talsform.


Diverse småsaker i form av kåsa, några småskålar och ett pipställ.


Jodå, nötknäckaren som har setts tidigare är därifrån, och även de övriga matredskapen.
    Men den underliga tingesten längst till höger vet varken jag eller de jag har frågat vad den skall användas till.


För ett par år sedan köpte jag en katalog på en antikmässa. Det finns inget tryckår i den men enligt den tyska texten verkar den vara från 1962.
    Och här kommer fler bilder från katalogen. Tyvärr kunde jag inte använda blixt så bilderna är inte i toppklass.






tisdag 4 januari 2011

Oväntat fynd

Vi fick en utmaning av boggen stajnich om att visa ett oväntat fynd. Jag fick fundera ett tag, men sedan kom jag på att jag kunde visa denna mugg som jag hittade på en välbesökt loppis strax innan jul.


Muggen kommer från servisen California av C-A Stålhane, tillverkad av Rörstrand och är kanske den ovanligaste delen i serien. Jag kom till loppisen över en timme efter att den hade öppnat och hade inte förväntat mig att hitta något direkt, speciellt inte då loppisen är väldigt populär och flera hundra personer trängdes därinne.
    Men så stod den där på en hylla, helt öppet och priset var bara fem kronor! Den är gjord 1954 enligt stämpeln i botten och i fint skick. Helt otroligt att inte någon har sett den, men de flesta kanske inte tittar bland muggarna då det nästan alltid bara är nytillverkade saker - men bara nästan...

söndag 2 januari 2011

Hemma hos Elof

Jag hälsade alltså på hos Elof för ett tag sedan. Han har väldigt många fina saker hemma - både sådant från 50-talet som jag gillar allra mest, och lite nyare 60- och 70-talsprylar som säkert många av er gillar.
    Vi börjar med soffa, fåtölj och bord från Trensum "Capri". Jag har ju en likadan soffa och fåtölj, men letar efter ett sådant bord. En Jetsonfåtölj (med katt) och taklampa av Werner Panton finns också med på bild.
    Krenitskålar och flowerpotlampor i fönstret, och mattan är från Kasthall. Det som syns längre in i rummet återkommer jag till, men en Tulipgrupp och en kottelampa av Paul Henningsen känner ni väl igen.



En stringhylla av modellen Continent med många skåp med skjutluckor i originalfärgerna. Stengodsvaser av Stig Lindberg och C-A Stålhane. Lampan i mitten är en klassiker av Arne Jacobsen (AJ-lampan) som bordslampa.
    I mitthyllan längst åt kameran syns Stig Lindbergs månfisk och solfågel. Litografin i vänsterkanten är förstås en Baertling av större modell.


Här nedan fler Litografier av Baertling men även av Pierre Olofsson vars organiska motiv kontrasterar mot Baertlings mer konstruktiva.
    En svanenfåtölj av Arne Jacobsen kom åtminstone delvis med på den nedre bilden också.



Och här är ännu fler Pierre Olofsson-litos. Men även en fin väggskulptur med fiskmotiv, gjord i Rättvik 1964 av Thomas och Pysse Hellström Backa. Nr 26 är det visst av hur många vet jag ej.
    Vägglampan är en ovanlig variant av Werner Panton. Nästa bild visar baksidan av fiskskulpturen och bilden därefter ytterligare en väggskulptur av samma tillverkare.




Köksstolarna och även bordet är Arne Jacobsens form i teak. Stolarna formgavs åt en skola i Köpenhamn i mitten av 50-talet.
    Vasen på bordet är av Stig Lindberg. Oftast ser man dessa i flera färger men denna är monokrom. Finns även med fem ihopsatta delar istället för tre som på denna.
    På undre bilden syns ett antal fajansmålade skålar av Stig Lindberg, plus ett par lampor som ni bör kunna känna igen nu!



Över matbordet gänger en PH kontrast som liknar min PH snöboll men denna är inte längre i produktion. I stringhyllan främst vattenkannor av plast - överst C-A Bregers och på mittenhyllan Stig Lindbergs Fontana från 1967. En lustig detalj är att den röda närmast kameran har ett handtag av plast, och det visade sig att det inte tålde vatten!
    Längre bort syns stringtavlor av den danska tillverkaren Bonfils.


Här har vi en rund fåtölj med inbyggd telefon! Åskbollen heter den och är designad av Eero Aarnio 1963.
    Och kuddarna har tyg med form av Werner Panton, Tittar ni noga så ser ni även några springare av Stig Lindberg i bakgrunden, både flera små och en stor.


Tre stora krenitskålar, några fräcka plastapparater på plasthyllor och en väldigt speciell litografi! Det är skaparen av teckningarna till fem myror är fler än fyra elelefanter som gjort den för LRF i 50 exemplar - Owe Gustavson heter han.
    Den orangea lampan till höger är gjord av Joe Colombo, och sådana hade han ett helt stack av i ett annat rum.


En mängd flowerpotlampor hänger tillfälligt i detta rum. Huset är under renovering och mycket skall hamna på andra ställen sedan, bl a allt i detta rum. Ett speciellt rum med bara prylar av plast skall tillkomma.
    Lampan som står på golvet till vänster är en klassiker - Pipistrello av Gae Aulenti från 1966.



Fler häftiga plastprylar som säkert kommer att hamna i plastrummet sedan.
    Den röda hyllan av plast kommer från en gammal radioaffär och byggs ihop av delar och är väldigt tung. Väggalmanackorna av plast har han som en specialsamling.




Väggklockan är en äkta 50-talare. Ofta när man ser klockor av detta utseende så är det nytillverkat från asien, men denna är verkligen från tiden.
    Tapeten ser också ut att ha några år på nacken.


Tapeten i hallen är en av de häftigare i en stil från runt 1970, och Pantons flowerpot av den större modellen passar bra, både i färg och form.
    Lampan finns även i en svart/vit variant som jag gillar bäst, och flera färgkombinationer till..


Fräcka lampor fanns det gott om lite här och där. Den blåa stolen heter Ovalia och  Ovanför ovalian hänger en Pistillinolampa av den större modellen som är betydligt ovanligare än de små.
    På övre bilden en taklampa - Cassiope av Max Sauze från 1970 ,samt en bordslampa av Panton som det även finns en vit av i den undre bilden.



Det bör tilläggas att det fanns en hel del prylar till som jag inte fotograferade av olika anledningar. Nu får Elof ta över och svara på eventuella frågor som ni kan ha, eller bara suga i sig de positiva kommentarerna!
    Fler bildreportage från fräcka hem kommer att följa så småningom!