lördag 7 augusti 2010

Kitty Kola - en bortglömd coladryck

På väggen i vardagsrummet har jag en gammal reklamskylt för en dryck - Kitty Kola. Det var meningen att skylten skulle sitta på taket på en lastbil som körde ut drycken, men jag vet inte om det någonsin kom upp en sådan skylt där eftersom drycken inte blev så långlivad. Skylten är 56 cm i diameter.


Flaskorna som tillverkades till drycken var smalare än de normala 33 cl returflaskorna - jag tror att det går i 25 cl. Det gick i 36 flaskor i en vanlig back som då var tillverkad av trä. Måtten på backen var som en normal back, alltså inte som backarna som användes till Coca-Cola på den tiden.


Kitty Kola står det i relief i flaskan som tillverkades vid Surte glasbruk strax norr om Göteborg.
    Coladrycker fick inte säljas i Sverige förrän 1953 pga livsmedelsstyrelsens lag om ingredienser i mat och dryck. Den första Januari ändrades förbudet och Cuba Cola var först ut på den svenska marknaden. Kitty Kola kom strax därpå men Coca-Cola kom inte förrän 1 Juli, och konkurrerade ut Kitty Kola på kort tid.


Här har jag avtalet som slöts mellan Kitty Kola i London och svenska bryggerimarknaden. Drycken var engelsk från början. På bilden även ett antal lösa etiketter från olika bryggerier.
    På bilden nedan en liten originalaffisch i A4-format samt en reklamfolder för marknadsföring av drycken.10 kommentarer:

Kerstin sa...

Vad spännande att läsa om! Visst påminner kattbilderna om originalillustrationerna i Pelle Svanslös-böckerna, tecknade av Lucie Lundberg?

form55 sa...

Har du länk till en sådan bild? Det har jag inte koll på.

Libby sa...

Wow! Kul läsning.

Susanna sa...

Ja, det är jättelikt Pelle Svanslös!

Verkligen kul läsning. Å så snyggt namn, å snygga flaskor.

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Roligt att få se. Jag har aldrig tidigare hört talas om drycken.

form55 sa...

Nej, det är nog inte många förutom vissa samlare som känner till den - den försvann för över 50 år sedan.
Kul att det blev uppskattat!

Kerstin sa...

Här kan du se några Pelle Svanslös-böcker med Lucie Lundbergs illustrationer: http://www.bonniercarlsen.se/Upphovsman/Forfattarpresentationssida/?personId=12415

form55 sa...

Måste erkänna att de var ganska lika!

Peter lindberg hofors sa...

det gick 28,4 cl i flaskan eller 10 fluid ounces.Min far körde åt kopparberg på 60-70 talet

form55 sa...

Denna fanns i början av 50-talet. Är du säker på att din far inte körde Riocolaflaskor? De hade en liknande form, men ingen relieftext i glaset.