torsdag 1 september 2011

Orrefors - Rhapsody

Jag har tittat på denna glasserie tidigare men vet egentligen inte varför jag inte har köpt några förrän nu! Sex st glas som är 14,5 cm höga har det blivit. Jag tycker att de är väldigt eleganta och kommer att passa utmärkt ihop med min servis Colorado!
    Det är Sven Palmqvist som är formgivare och han ritade dessa 1956, men de började inte att säljas förrän 1958. Glasen gjordes både rökfärgade (som jag har nu) och i ofärgat glas, men det är förstås de rökfärgade som gäller!


Det finns ganska många olika delar i serien. Jag kommer att försöka skaffa fler glas i olika storlekar, och naturligtvis den läckra karaffen som syns på bilden nedan!
    Länkar in en bild som visar fler delar i serien. Är det någon mer som har delar i denna serie?


Jag har sett min glaskanna på tre ställen på nätet där det påstås att den ingår i Rhapsodyserien, men jag är ytterst tveksam om uppgiften stämmer.
    Men skulle det stämma så vore det jättekul, och om inte så passar den ändå utmärkt till glasen!

8 kommentarer:

momaroria sa...

Ja dom är fina. Vi har sju snapsglas. Karaffen är riktigt stilig.

khina sa...

Väldigt stilrena och snygga.Passar nog till det mesta. Har ingen i min ägo men får väl hålla utkik efter sådana om du är intresserad av fler?

Ulrika på Leta retro sa...

Supersnygga glas! Grattis!

Stora L sa...

Min svägerska samlar på serien. Hon har nog ganska många vid det här laget, men jag är säker på att hon skulle ge mycket för den busvassa karaffen... Snygg!

maggan sa...

Grattis!!! Jag har ganska många av dessa glas men jag har dom i klarglas.Använder dom till mina coloradotallrikar. Dom är så fina till den servisen och är ju från samma tid.

Ann-Charlotte sa...

Jättefina glas, att de är rökfärgade gör dem extra fina.

Anonym sa...

Jag har massor av dessa glas, troligen de flesta delarna, faktiskt även karaffen. Jag använder de olika glasen hela tiden, jag älskar dem! Sitter faktiskt just nu och dricker rödvin ur det största "vinglaset" som jag vill minnas är ett ölglas enligt ursprungsbeskrivningen. Karaffen använder jag alltför sällan, jag har funderat på att sälja den men har inte riktigt bestämt mig - den är ju så vansinnigt vacker! Jag säljer däremot gärna selterglasen (har två olika storlekar), jag föredrar mina Kartio för vatten och sånt.

Emil sa...

Här tänkte jag kommentera att vi har snapsglasen, men Maria(momaroria)hann före... Fyndade våra på en loppis i Tällberg för en hundring typ. Vill gärna ha vinglasen.