torsdag 4 november 2010

Nylunds gäddgapsvaser

Jag hade en grön förut men nu har jag även skaffat en vit. De brukar kallas gäddgapsvaser pga formen, men om det är ett officiellt namn vet jag inte. Hans formkod för dessa är ARZ. Stengodsvaser har gått ned i pris de senaste åren, men dessa brukar vara attraktiva.
    De finns i två storlekar och de två jag har är den mindre modellen - 18 cm hög. Den större är 31 cm. Vanligaste färgen på dessa är blå, men finns även i brunt, grönt, vitt och gult - tyvärr gjordes den inte i svart. Det är alltså keramikern Gunnar Nylund (1904 - 1997) som har gjort dessa på Rörstrand där han arbetade mellan 1931 och 1958.
    Vilket år denna modell kom till vet jag inte, men inte alltför många år innan han slutade på Rörstrand skulle jag tro.


Så här ser botten ut. GN står alltså för Gunnar Nylund och ARZ är en kod för Nylunds eget system där han har klassifierat olika former på hans föremål.


Då återstår att skaffa en likadan fast i den större storleken. En brun eller blå tror jag det skall bli - och de bör vara lättast att hitta.
    En annan fin vas av Nylund heter Caolina, och den har liknande form fast lite rundare. Den finns dock bara i svart och vitt (vad jag vet).

3 kommentarer:

ELi sa...

Gäddgaps vas - kul namn! Och tidlöst vackra. Fråga: Är det på söndag det är dukningsdag?

trillivippa sa...

Härlig form på vaserna, en sån skulle gärna få trona på nån hylla hemma hos mig. :)

form55 sa...

Eli - Det stämmer! Söndag är dukningsdag.
trillivippa - Typisk 50-talsform men ändå tidlösa!