lördag 13 juli 2013

Mina klockor - bloggutmaning

Denna gången handlar utmaningen bland retrobloggarna om våra klockor. Och det tycker att jag har flera riktigt fina!
    Så om vi börjar med väggklockorna så finns dessa hos mig:


George Nelsons klocka "Asterisk" formgavs redan 1950. Väldigt stilren och tidlös tycker jag.


Även denna är Nelsons skapelse, och de flesta känner nog till "Ball Clock" som kom ännu tidigare - 1949 nämligen, även om detta exemplar är gjord mycket senare.


Här har vi en klocka från tyska AEG - troligtvis från 50-talet. Modellen heter "Stuttgart".


I Tyskland fanns även klockmärket Junghans som har gjort denna ståtliga väggklocka av teak. Skall sättas upp på väggen i dagarna. tror att den är från runt 1960.


Ytterligare en Junghansklocka. Denna är nog några år tidigare än den förra. Det assymmetriskas höjdpunkt låg nog i mitten av 50-talet.


Detta är min fina funkisklocka! Har även sett sådana med urtavlan i svart eller vitt också. Borde vara 1930-tal, men de kanske såg ut såhär i många år efter det.


Armbandsuret skulle också visas, men det är nyast av allihop. Nog skulle man vilja ha en fin gammal armbandsklocka, men denna är från 90-talet. Märket är Viktorinox - de som gör de schweiziska arméknivarna.


Väckarklockor har jag en hel hög av. Jag har visat de flesta förut, men de bör vara med nu igen för sammanhangets skull. Här är de runda.


Och några fyrkantiga. Nästan alla är tysktillverkade.


En närbild på den längst bak som bör visas lite bättre.


Väckarklockan som jag verkligen använder köpte jag när jag skulle ut och tågluffa för ganska många år sedan. Jag hade glömt den jag hade hemma och var tvungen att köpa en ny, Inte visste jag då att denna är en designklassiker från 1971 av Dieter Rahms. Se mer om den här.

3 kommentarer:

yvobra sa...

Oh, Art Deco-bordsuret! Såå snyggt!!

RETROknoppen sa...

Din "Stuttgart" är en riktig liten skönhet,så tidsenlig men även din Junghans. Den är påfallande lik min Exacta (ja, jag får nog anstränga mig för ett klockinlägg)men det är nog formen som gör det.
Din samling av väckarklockor är också fin och just att samla i grupp med formen som riktlinje skapar ett litet konstverk av urverk.

Caroline sa...

Så många snygga klockor du har! Finast i mina ögon är nog ändå din funkisklocka - den mintgröna färgen och siffrornas snygga form är en tjusig kombination. Kul att se! Den första du visade, Asterisk, är också riktigt fin. Stilren!