tisdag 6 mars 2012

Tekannor

Senaste bloggutmaningen är att visa våra kaffe- och tekannor. Eftersom jag inte har så mycket i kaffekanneväg så blir det tekannor i modell ST från Gustavsberg för hela slanten.
    Det är en dubbelkanna där man skulle ha te i överkannan och varmt vatten i underkannan för att kunna späda teet om det var för starkt.


Stig Lindberg formgav denna kanna till servisen Pastella 1953. Den fanns då i tre färger - pastellgul, pastellblå och pastellgrön. Jag har underdelen i gult och hela setet i grönt, Men handtaget är utbytt pga att originalhandtaget var ömtåligt och gick ofta sönder efter en tids användning.
    Detta handtag användes till flera modeller av Karin Björqvist, bl a Kobolt. Jag har inte satsat för fullt för att få tag på alla tre kannorna komplett utan bara köpt när jag har fått dem billigt.


1955 kom servisen Colorado och där användes också ST-kannorna, men nu i mer mättade färger. Dessutom är dessa i flintgods som är hållbarare än materialet i Pastellakannorna.
    De vanligaste färgerna på dessa är limegrön, svart, mörkgrön och ljusblå. Dessa färger användesa mellan 1958-1962 då man slutade sälja Coloradoservisen. Men mellan 1955-1958 så fanns även andra färger - rosa, turkos, gul och vit. Även mörkblått har funnits, men färgnyansen känns inte så tidig. kanske såldes den i några enstaka år runt 1958.
    Som ni ser på bilden så saknar jag överkannan i limegrönt och underkannan i vitt. Speciellt den vita vore kul att få komplettera samlingen med!


Jag gillar kannans form väldigt mycket. Stig har nog kikat på andra kannor när han formgav modellen - formen ser både japansk och lite tysk ut. Men som vanligt fick han till det så det blev ett snäpp bättre än de andra modellerna! Det nedsänkta locket är en formgodbit.


Här har jag blandat vilt! Både färgblandning och Colorado/Pastella. Men jag får leta efter ett originalhandtag till den gröna!

16 kommentarer:

Gila sa...

Så många och fina kannor!

Kerstin sa...

Det är verkligen läckert med dubbelkannor!

DeBeer sa...

Du vet att jag gärna tar över Pasellakannorna så behöver du inte söka efter nytt hadtag...*mickjaggergrin*...!

Gunilla sa...

Vad häftiga kannor! Kul att se!

Herr Movarp sa...

De är verkligen fina, jag får försöka satsa på att få ihop några fler än den enda överkanna som jag har. Om du hittar fler dubbletter till ett bra pris så köper jag gärna!

Stina sa...

Men ååååååååh vad snygga! De i pastell!! Ja tror jag dör av avund!!

TUSEN VASER sa...

Aldrig sett dessa dubbelkannor, snyggt och funktionellt. Lucky you!

Anna sa...

Otroligt snygga! Te i den ena och kaffe i den ena funkar det? :) Jag är en kaffemänniska!

Lilladockan sa...

Toksnygga! Har aldrig sett dem förut, men jag gillade dem väldigt mycket. Speciellt på sista bilden där du mixat färgerna :)

Lybtar sa...

Det spelar ingen roll om man inte har många kannor när man har så jäkla snygga kannor som du har.
Vi har ju bara sett dessa i antikaffärer och de är alldeles för dyra tycker vi. Hoppas på att finna ngn till ett humant pris.

Pernilla Klintberg sa...

Här kommer en tävling som kanske passar dig och din läsare. Här har man chansen att vinna boende i Bruno Mathssons unika glashus i Kosta helt inredda i 50-60 talsstil.

http://www.glasriket.se/sv/Novasol---Tavling1/

trillivippa sa...

Åh så snygga, verkligen en läcker samling!!

Maria sa...

Vilken häftig samling! Och jättefina bilder!

Maria sa...

Så vackra och vad många du här. Häftigt!

La mômes Old fashioned sa...

Vilken samling. Och härligt mycket info!

Allt det gamla goda sa...

har läst och tittat noga, tack för intressant läsning. och fina bilder, när du fått in lite vårljus i lägenheten.. det börjar ju komma lite ljus nu! våren är på väg, väl är väl det.