lördag 4 december 2010

Göteborgsarkitektur - Valhallabadet

Fredagen den 7 December 1956 öppnade Valhallabadet för allmänheten. Dagen innan invigdes badet av stadssekreterare Torsten Henriksson.
    Två vykort från tiden får illustrera hur det såg ut då, men det ser faktiskt i stort sett likadant ut nu - både exteriört och interiört.  I de olika upprustningsprojekten har stora ansträngningar gjorts att bevara en genuin 50-talsstil, vilket uppskattas!
    Byggnaden ritades ursprungligen 1948 av arkitekt Nils Olsson, men efter dennes död slutfördes arbetet av arkitekt Gustaf Samuelsson. Kostnaden för bygget blev tio miljoner kronor och det tog fyra år att uppföra. Det första förslaget är daterat från 1931 och en förprojektering startades 1936. Men det oroliga läget i Europa samt 2:a världskrigets start gjorde att det stannade upp.


Den interiöra konstutsmyckningen är gjord av Nils Wedel, och mosaiken som användes i hallens väggar hämtades ifrån Italien.


Här en litet filmklipp på 1 min 44 sek från SVT öppet arkiv.

                     

5 kommentarer:

Gunnel sa...

Satt häromkvällen och läste i Upsala-Ekeby Keramik (Helmersson / Asplund). Där berättades att Taisto Kaasinen gjort en kakelvägg på Valhallabadet. Den skulle tydligen visa havsvegetation.

klassiskform sa...

Tack för en trevlig liten historia.

form55 sa...

Gunnel - Jag har inte varit där inne, men den bör finnas kvar då. Skall ha det i minnet om jag tittar in där senare.

klassiskform - Jag vill gärna ha med lite arkitektur också, även om det nog är glas och porslin som verkar mest intressant för de flesta.

Anonym sa...

hej!
fin blogg du hade. det var jag som pratade med dig idag lördag fm. snygga bilder och initierat skrivet. kul klipp om valhalla badet du hittat.
fortsatt lycka till.
mvh Ola

form55 sa...

Hej Ola. Inte så mycket möbler här än men det kommer. Jag tackar!