onsdag 16 juli 2014

Tre skulpturer

Här kommer det utlovade inlägget på de tre abstrakta skulpturerna som jag har köpt den senaste tiden.
    Tyvärr blev bilderna väldigt dåliga, men jag skall eventuellt köpa en ny kamera om någon vecka.


Den fågelliknande mässingsskulpturen till vänster köpte jag för flera veckor sedan, men då satt det en ful marmorfot på den. Men den gick lätt att få bort och byttes ut mot en i trä som är både tjockare och större. Tror inte att det är något bättre sak egentligen, men jag tyckte att den skulle passa hos mig.
    Träskulpturen i mitten är gjord av Gunnar Forsberg som bodde i Hultsfred och avled för ett tiotal år sedan. Säljarens fru var släkt med honom så därför känner jag till detta. Påminner starkt om Johnny Mattssons skulpturer, men denna tycker jag är bättre än mycket av hans som jag har sett.
    Och till höger en rejält tung mässingsskulptur som fyndades för en femtiolapp på bakluckeloppisen för en vecka sedan. Den är märkt, men jag har inte hittat uppgifter om vem det kan vara än.

 
En närbild av de båda mässingsskulpturerna. De är fina i sig, men i en liten grupp blir de ännu bättre!
 



Märkningarna - först den tunga mässingsskulpturen. R.N. -68 står det. Det borde inte vara omöjligt att ta reda på. Om någon har en susning så kommentera gärna, och funkar inte det så skicka ett mail (utan bilder).
    Märkningen under Gunnar Forsbergs abstrakta fågel är endast ett F. Han skall ha gjort en del annat så kanske går det upp ett ljus för någon nu!

lördag 12 juli 2014

Lite smått och gott till

Har haft en veckas semester nu och trots massor av tid att loppa för så är det tämligen dött på fina ting där. Idag hittade jag det mesta, men lite är sparat åt två kommande inlägg.
    Ett av inläggen kommer att handla om nya delar från Gustavsberg Pastella, men det andra inlägget skall visa hela tre fina skulpturer i trä och mässing.


Trodde först att jag hade lyckats hitta den saknade storleken av de röda fugaskålarna, men denna var lite för liten. Men för 30 kr blev jag inte missnöjd ändå! Framför den en fin häftapparat i nära nyskick.
    Till höger om den en läcker Söholmvas för 35 kr - den läckraste jag har sett! Eventuellt har jag en del till i serien på gång. Det svarta kantiga Rörstrandsfatet kostade bara en femma. Märkningen syntes inte på det.
    Ovanpå fatet står två omärkta ljusstakar av massiv mässing som jag hittade på Stadsmissionen häromdan för 60 kr ihop. Den långa pinnen i teak har en klump med två borrade hål i! Ingen aning vad man skall ha den till, men den var ju gjord av teak... Jag är säker på att den är något riktigt bra - tror jag!
    Kastrullen med teaklock och teakhandtag kommer från Ystad metall faktiskt! Kanske är den mest till för servering. och teakburken med lika fint lock är stämplad "Åke Wiikström Konsthantverk" undertill.