torsdag 29 maj 2014

Majonaloppisen

Då var det dags igen för den stora årliga loppisen i Majorna. Vädret var bra, säljarna var många och Stina (Allt det gamla goda) hade kommit hit för att gå på loppisen. Bästa tänkbara förutsättningarna alltså.
    Men egentligen blev det lite dålig utdelning i förhållande till det enorma utbudet! Men en ryggsäck med prylar kom jag hem med i alla fall. Har även tagit med ett par saker som jag köpte dagen innan och efter loppisen.


Porslin och keramik. Entreskålen hade jag en innan, men man kanske kan få byta till sig en i en färg jag inte har av någon. Fatet är från Bo Fajans och äggkoppen från Rörstrands picknickserie som för övrigt kostade en krona!
    Den fyrkantiga vasen är dansk och skall undersökas närmare sedan. Tobaksburken av Marianne Westman köpte jag dagen innan.


Här lite blandat. Salladsbesticken hade jag likadana innan, men är priset rätt så hindrar inte det att man köper ett par till. Armbanden i teak har jag flera innan. Skall använda dem till ett projekt när tid och lust infinner sig.
    Även galgen har jag några innan, men ingen precis likadan mässingsljusstake av Hans-Agne Jacobsson som jag köpte för en tia.


En bok om skulptören Henry Moore - fackböcker är alltid trevliga att ha i hyllan, och en bunt vykort som jag här visar ett urval av.
    Den finska glasvasen köptes häromdan, och jag har tre liknande innan. Frågan är om jag har plats för dem egentligen...


Ett par krukväxter fick jag med mig hem också. Dessa hittar man gärna inte i blomsteraffärerna. Sprättiväg och Elefantöra. Hoppas att jag kan hålla dem vid liv!
    Köpte även ett par skor, två CD-skivor och lite annat smått och gott. Inga jättefynd, men jag kom inte hem tomhänt.

torsdag 22 maj 2014

Pappershållare

I ett kök behöver man titt som tätt hushållspapper. Och det är en relativt ny företeelse i köket - på 50-talet fanns inget sådant. Så att hitta en snygg hushållspappershållare som passar in i ett kök i äldre stil är svårt, ja rent av omöjligt påstår jag.
    Ett alternativ är att göra en ritning på en dylik och beställa på ett snickeri, och det gjorde jag för en vecka sedan. Och idag hämtade jag slutresultatet.


Naturligtvis ville jag ha den i teak, eller i alla fall ett träslag som liknar teak. Enligt snickaren som gjorde den skall detta vara teak, men jag är inte helt övertygad om det. I vilket fall så duger den ändå.
    Jag gjorde den lite längre än vad som behövs för att man skall kunna flytta den genom att hålla i pinnen. Den är även svagt rundad ovanpå för finast form.



Och så här ser den ut med pappret på plats. Så nu skäms jag inte ett dugg för att ha hushållspappret framme i köket! :)
    Kanske finns något liknande att köpa någonstans, men det har jag inte sett till.

söndag 18 maj 2014

Kvalitetsfynd

Nu visar jag bara sådant som jag gillar själv och har köpt för att behålla. Men jag köper inte mycket annat nu.
    Det är lätt att köpa på sig saker som man vet att många andra gillar, men tid och lust för att sälja vidare saknas ofta.


En dansk vägghängd klädbetjänt i teak har jag varit sugen på länge - nu har jag en! Men tulpanglaset av Landberg hade jag ett likadant innan, så nu har jag två sådana. Den stora limegula krenitskålen hittade jag idag för 60 kr på en loppis!
    De två träskedarna är däremot köpta på Tradera. Jag hade en förut, men dessa är kortare än den andra. 30 och 36 cm långa är de. Småknivar Focus de luxe hittade jag på en loppis i torsdags.



På litteratursidan blev det också utökning. Boken om Bengt Orup är tryckt 2002, så den var inte så gammal. De andra inköpen var äldre.
    Två inbundna årgångar av "Hem i Sverige" från 1957 och 1960 ligger bra till tidsmässigt för de sakerna som jag gillar. Den danska boken "Moderne dansk boligkunst" är tryckt 1946, men det fanns en hel del fint i den ändå. Och "Nutida svensk konst och brukskonst" är lite äldre ändå - 1943.


Ett par nya miniatyrer av Rolf Palm har tillkommit också. De får nog stå i en grupp i vitrinskåpet.
    Jag har sett en modell som är lite större på ett ställe som kunde vara fin att ha ihop med dessa. Den var lite väl dyr tyckte jag, men jag får se hur jag gör..

fredag 16 maj 2014

Konkret skulptur

För några dagar sedan följde jag med en bekant till ett ställe utanför Göteborg som jag inte kände till. Fastnade för en slags konkret skulptur i mässing som vägde sina modiga kilon!
    Det gröna är nog metallen som har ärgat, men jag tyckte inte att det försämrade utseendet - snarare tvärtom. Fundamentet i teak följde inte med. Det är en teakskål som jag vände på, och det passade bra tycker jag. Skålar har jag gott om så den får stanna där. Den står i hallen nu, men det kan ändras sedan.





Sista bilden visar den ovanifrån om det ser kryptiskt ut.

söndag 11 maj 2014

Nyinramade affischer

Jag har två reklamaffischer som enligt uppgift skall vara från 1947. De har jag planerat att ha i hallen - den delen som är tapetserad. Jag har bara haft dem i clipsramar vilket inte ser så tjusigt ut. Ville även ha passepartouter på dem.
    Så för två veckor sedan beställde jag i en rambutik ramar till dem som skulle vara i ljus valnöt. På provbiten såg det ut precis som teak, men när jag väl fick dem så var de mörkare. Det kunde variera i färg sade innehavaren när jag beställde dem.


Resultatet blev väl OK ändå, även om effekten med en vit och en svart passepartout inte riktigt kom till sin rätt när träet var mörkare än jag tänkte mig.
    Tyvärr är bilderna inte så bra pga att jag inte har något fönster i hallen, men jag tror att det framgår hur det ser ut ändå. Att ramarna skulle sitta ovanför varann var inte självklart från början, men nu tycker jag att det blev en bättre lösning!


Ett gammalt paraply i paraplystället, och en matta på golvet och denna delen av hallen är komplett. Den andra delen kommer snart att kompletteras också.
    Listan över vad som skall göras i lägenheten krymper! Fast nog kommer jag att ändra saker efter hand också, även när den ser klar ut. Jag hade tänkt mig en vävd matta som är tunnare än en trasmatta och tätare vävd. Dessutom vill jag ha en svart sådan, men trots letande på nätet har jag inte hittat några sådana!

fredag 9 maj 2014

Bojesensoldat #5

Hade fyra förut, men så köpte jag en till på Tradera av en säljare som fanns tio minuter bort. Det är en av den vanligaste modellen, men den pryder sin plats ändå!
    Dessa formgav Kay 1942, men de finns nytillverkade att köpa idag. Dessa är dock mer eller mindre gamla allihop.


Och nedan syns nästan hela samlingen med Kay Bojesens figurer. Har haft tur och fått tag på alla billigt.
    Endast apan fattas på bilden, och den har jag hängt på ett annat ställe på prov. Det hör ju nästa till att apan skall hänga lite apa-tiskt från något udda ställe...

söndag 4 maj 2014

Fina fynd

Här kommer några saker som jag har köpt nyligen som jag gillar och inte har visat. Har även köpte en del bestick t ex, men inte av de serierna som jag gillar och vill behålla.
    För jag har bestämt mig för att från nu endast visa saker som jag gillar och har köpt för att behålla här. Något undantag kan jag göra beroende på ändamålet.


En teakskål till behövde jag knappast, men magkänslan sade åt mig att jag ville ha den. Bäst att lyda magen - den är viktig i sammanhanget! En hundralapp fick jag ge för den.
    I skålen står en "kopp" från Rörstrand Entré. Det är den mindre fotlösa varianten. 65 kr på Myrorna är ett rejält fynd! Märkningen syns inte i det mörkblåa. Även den pyttelilla organiska teakskålen köptes på Myrorna för 25 kr.
    Blomrukan av Kåge köptes på bakluckeloppisen idag för 25 kr. Det är den minsta modellen av minst fem storlekar. Jag har nio stycken (nu tio) i olika storlekar sedan tidigare, dock ingen i den största storleken.
    De två små teakföremålen trodde säljaren var servettringar. En av dem har en sliten etikett som säger ARÖD. De var i alla fall tillräckligt snygga för att följa med hem för 20 kr/st - vad det än är.

lördag 3 maj 2014

Två nya Digsmed

Jag har en hel del saker från Digsmed, men långt ifrån allt. Dessa två blev inköpta på bakluckeloppisen!
    Fler saker har köpte där och på andra loppisar nyss, men jag inväntar morgondagens eventuella fynd så visar jag dem då.


Idag blev det den fyrkantiga brickan för 70 kr. Jag har sett dem flera gånger på antikmässor, men priset där har legat åtskilligt högre.
    Glasinsatsen var inte med, men den köpte jag för ett par veckor sedan för 20 kr. Fast den köpte jag åt två andra serveringsfat från Digsmed som jag behöver flera stycken sådana till. Vill bara ha rökfärgade.


Och en gedigen skål blev det förra helgen på samma loppis. Det var en handlare som står på flera antikmässor som hade tagit med den. Men han ville ha 200 kr - samma pris som på antikmässorna. Men jag kunde pruta till 150 kr i alla fall.