måndag 31 december 2012

Årets fem höjdare

Enligt årlig sed nu så presenterar jag de fem sakerna som jag gillade bäst att kunna visa här under detta året. Det har varit riktigt svårt att välja ut just de fem sakerna som skulle vara med. Jag hade drygt ett tjugotal att välja emellan.
    Det har inget med att jag har skaffat dem billigt utan att det är saker som jag har varit nöjdast med att kunna komplettera mitt hem med. Ingen inbördes ordning på dessa.


Stig Lindbergs väggplakett kunde jag ha haft med i vår inbördes tävling som slutar nu, men jag hade ångrat mig så om jag hade sålt denna.
    Detta är en av hans allra snyggaste väggplaketter tycker jag - inte så jätteovanlig dock. Jag tror att den är från slutet av 50-talet, men är inte alls säker. Inlägget hittar ni här!


Detta är nog årets glasinköp för mig. Gillar verkligen det geometriska motivet och jag hade tänkt att ha en liknande - helst i en annan storlek bredvid denna.
    Den kommer från Orrefors glasbruk och Ingeborg Lundin är kvinnan bakom mästerverket. Inlägget finns här!


I Markaryd blev detta både det dyraste och finaste inköpet i somras. Ett cocktailset från Georg Jensen, formgiven av Georg Schütt - kanske i början av 60-talet.
    På bilden har jag just lagt in den i en låda i sideboardet, och det var tur att den inte var ett par millimeter större för då hade den inte gått in. Inlägget om den finns här!


Denna fina taklampa köpte jag av en bloggkollega - Stefan på H55-bloggen. Senare framkom det att den är gjord av Bergboms som låg i Malmö. Inlägget hittar ni här!
    Kronan på verket blev när jag fick meddelande av en annan bloggare - Wanja på Wanjas Vardagsrum att vägglampetter av samma typ fanns på ett ställe, så hon köpte dem åt mig. Scrolla ned så ser man en sådan här!


Det dröjde flera år innan jag hittade Kay Bojesens apa i teak med rätt utseende och pris. Men nu hänger den på en hylla bredvid fem andra trädjur av Bojesen.
    Vill man ha en sådan här så får man se upp, för det finns en mängd kopior av olika grad av likhet. Inlägg om denna hittar ni här!

Nu önskar jag ett Gott Nytt År till alla mina läsare och hoppas att nästa års sammanfattning kommer att innehålla ett matbord som jag var på vippen att vinna i en auktion i år.
    Eventuellt blir det en flytt till en annan lägenhet också! Jag vet inte än om jag får den, men i så fall blir det mycket prylar att flytta med sig!

lördag 29 december 2012

Senaste loppisfynden

Kanske årets sista, men det kan tillkomma något i morgon också. Idag blev det nästan inget trots besök på nio ställen!
    Nästa inlägg som kommer strax innan årets utgång innehåller årets fem höjdare! De fem saker som jag blev mest nöjd med att få in under årets lopp.


Några fler bestick blev det, men de kom inte med på bilden. I alla fall en soppslev (i kartong) och en såsslev från Gense Facette. Gillar modellen mer och mer - mer stilren än Thebe. En rund assiett från Gustavsberg Colorados teservis blev det också för bara en femma.
    Till höger om den ett grytunderlägg som jag återkommer till på nästa bild. Framför dem två finska glas ur serien Miranda av Heikki Orvola som jag har en större modell av. 20 kr/st kostade dem. Och framför dessa två gröna glas av Jens Quistgaard som kostade en tia styck. På samma loppis fanns en exakt likadan för 50 kr! Jag frågade om jag fick den för en tia också men det gick inte alls för sig...
    De gula äggkopparna kommer från Upsala-Ekeby och den vita "Cararra" från Gustavsberg har nog Kåge satt form på. Den ofärgade flaskan kommer från Holmegaard "Gulvvas" av Otto Brauer. Synd att den inte var röd! Jag har en röd men nog vore det trevligt med ett par till i olika storlekar!


Det vänstra grytunderlägget hittade jag i veckan för en tia. Jag hade en lite mindre förut - dessa är 22 och 19 cm i diameter. Finns fler storlekar tro?
    Det är Gense som har gjort dem så det är inte vilket skräp som helst. Och ett läckert mönster på är det också.


"Inget teak?" - kanske ni tänkte när ni såg första bilden! Jodå! Ett par salladsbestick till (har orimligt många nu...). Borsten som ser ut som en igelkott och den snyggt formade "skyffeln" köpte jag på samma ställe, men jag är väldigt tveksam till om de har hört ihop från början. 35 kr gav jag för dessa ihop.
    Längst till höger en klädborste för väggmontage som jag köpte i förrgår för 40 kr. Den övre delen skall skruvas upp på väggen (finns ett hål mitt i borstpartiet där) och den andra delen trycks in i denna. Har inte sett den lösningen förut men det funkar bra!


Men nu fick jag problem! Angenäma visserligen, men jag hade ju en snygg väggborste förut! Den övre är mer strikt i modellen.
    Kanske löser jag det genom att den ena får plats i hallen och den andra i sovrummet! Det känns i alla fall som att jag helst vill behålla båda.

onsdag 26 december 2012

Dagens enda loppisfynd

Detta inlägg var inte planerat, men jag kände att jag var tvungen att visa denna fina sak som jag köpte idag på loppis.
    Jag har klarat mig två dagar utan loppis så det var skönt att kunna ge sig ut på jakt igen!


En fyrkantig ganska platt låda i teak. Storleken är ca 21 x 21 cm.Vad kan man då finna i den?


Spelmarker och plats för två kortlekar. För kortleken på bilden följde tyvärr inte med (den uppmärksamme ser att det är Stig Lindbergs kortlek).
    Så för 25 kr får man en genuin låda av teak med fyra smålådor innehållande marker i fyra färger! Nu vore det fint med ännu en av Stigs kortlekar med en baksida i samma mönster men i en annan färg, för det finns!

lördag 22 december 2012

En hjärtlig God Jul

...önskar jag alla mina läsare! En liten loppisrunda blir det i morgon också, och sedan två dagar med sovmorgon!
    Återkommer i mellandagarna med nyinköpta prylar och strax innan nyår skall jag försöka visa vilka fem saker som jag gillade bäst av det jag fick in i år.


Det blir inget av det med hjärtan på i denna bilden i alla fall. Detta skall bytas eller säljas så småningom.
    Burken är eventuellt bortlovad för ett byte.

fredag 21 december 2012

Intervju

Om ni vill läsa en intervju med mig så finns nu en sådan på den relativt nya bloggen "Retrofolk". Och den intervjun hittar du här!
    Tre inlägg till är planerade i år här. En julhälsning, senaste inköpen och årets fem höjdare - i vanlig ordning.

söndag 16 december 2012

Denna helgens inköp

Nu skall jag inte dra på inköpen denna gången. Även denna helg var det mulet så blixt behövdes även mitt på dagen!
    Två saker köptes dyrt i antikaffär - resten fyndades på loppisar.


Glasvasen är från Åseda, men den syns bättre på nästa bild. 40 kr för den. Två gamla leksaker köptes också för omväxlings skull - 40 kr/st. Och en femma styck fick jag ge för de sex små plastfaten från Perstorp enligt text i botten.
    Den gula pannan av Jens Quistgaard köpte jag i en antikaffär, och sådeles inget fyndpris. Men jag har inte köpt något dyrt på ett tag nu så det fick gå. Och saltburken av Signe Person-Melin köptes i en annan antikaffär - inte jättebilligt det heller, men ändå inget överpris.
    Annars syns ett litet ISI-glas för en tia, en mässingsljusstake för samma pengar och några bestick från Gense Thebe.


Här syns Åsedavasen bättre. Jag hade en nästan likadan förut - bara storleken som skiljer. Höjderna är 20,0 och 23,5 cm.
    Skall jag då börja samla Åsedavaser jag också? Nej, ni kan vara lugna! Den kanske hamnar hemma hos någon annan retrobloggare istället.


Tog en bild av mina Quistgaardare, men glömde att ta med de båda fonduegrytorna ju! De har samma färger tyvärr.
    Nästa del vore bra med en turkos sak! Läckra saker i Kobenstyle!


Och den lilla saltburken av Signe från 1955 är sammanförd med de andra delarna i denna serie. Det finns även delar som hon gjorde 1953, men dessa är inte lika snygga tycker jag.
    Jag har även en burk som det står Peppar på som skall komma in inom snar framtid hoppas jag.

fredag 14 december 2012

Förra helgens fynd

Jag har inte kommit mig för att visa dessa innan nu. Tycker att bilderna blir så dåliga nu att det inte känns kul att lägga upp dem, men nu kommer det i alla fall.
    Det verkar som att loppisarna får in färre grejer nu, men nu innan jul kanske folk är mer upptagna med julbestyr än att röja ut prylar.

 
Bästa köpet blev en Telluskruka från Bo Fajans. Jag hade två st likadana förut med samma färg och storlek. Krukan bredvid är från Arabia. Kollade på Tradera och de är visst osäljbara!
    Två glas från fotbolls-VM 1958. En femma styck för dessa var billigt. Två vita ljuslyktor från Royal Krona för en tjugolapp styck fick följa med hem också. Och till vänter om dem en liten tung skål från Kockums.
    Glasvasen mellan krukorna är gjord av Sven Palmqvist. Jag hade en förut, men jag trodde att denna var mindre. Men när jag kom hem och jämförde så var de lika stora...! Jag gav bara åtta kronor för denna så det kan jag leva med.
    Några bestick blev det också. Salladsbestick från Gense Thebe för en tjuga (har den andra delen innan), plus två Focus de luxe i fint skick - en senapssked och en kuvertsmörkniv också för en tjugolapp styck. Samma pris för den norska skeden med teakskaft.
    Den lilla kopparvasen med tekhandtag är verkligen typisk 50-tal i formen, men koppar har inte kännts så hett på det senaste. Men enligt trendkännarna så är koppar på väg tillbaka så då kan man köpa på sig om den bara kostar en tia. Dessa finns i minst tre storlekar, och denna är den minsta av de jag har sett. Men jag har ingen aning om vem som har tillverkat dem.

torsdag 6 december 2012

Junghans väggur

Köpte detta tjusiga väggur på loppisen förra helgen. En hundralapp jämnt fick jag ge för den.
    Gillar förstås att den är av teak med fina former och att urtavlan är så läckert formgiven!


Dessutom har den två lod i mässing - en metall som börjar bli populär igen! Jag har inte testat den än och det är inte säkert att den ens fungerar, men nog kan den pryda sin plats i vilket fall.
    Den känns som en typisk hallklocka, men för tillfället får den inte plats någonstans i hallen.


Och så en närbild på skönheten. Den är just inoljad med teakolja på bilderna eftersom den var lite ljusfläckig när jag köpte den. Men efteråt blev den hur fin som helst!
    Enda problemet är att jag hart ganska många fina klockor nu, och mer än två st per rum känns för många...

söndag 2 december 2012

Senaste loppisfynden

Trots mörker och vinterkyla har jag släpat mig ut på helgmornarna för att leta efter fina saker. Nog har jag fått in en del, även om man alltid hoppas på bättre grejer.
    Men en grej har jag sparat till ett eget inlägg senare i veckan. Den innehåller favoritträslaget teak och har fin form!


Lite av varje som synes! En orange koldburk denna gången samt en Margreteskål i samma färg för en tia. I mitten en grön Refflavas från Gullaskruf för 30 kr. De två dricksglasen till höger om den är från Svenska Amerika Linjen (SAL) - en tia styck.
    Ytterligare en röd solögalykta från Reijmyre för en femma och skeden från NilsJohans Capri kostade hela en krona! Det pyttelilla glaset har en etikett från Gullaskruf och var också billig - fem kr. Den tyska svampvasen köpte jag på troligtvis Göteborgs billigaste loppis för endast två kronor!
    Än så länge går det att fynda en röd Aladinlykta från Höganäs för en tjuga, men som ni kanske har läst här så spår jag att dessa blir mycket dyrare om ett par år.


De röda glasen från Reimyre köptes på Myrorna i veckan. 15 kr/st var ett bra pris och jag hade redan tre st förut.
    Den gula plastmuggen från Gustavsberg köpte jag för ett tag sedan. En av mina bloggkollegor var intresserad av den och bad mig leta efter fler. Så i torsdags kunde jag köpa två till fast i andra färger. Någon som vet om dessa finns i grönt?