torsdag 31 maj 2012

Vykort från förorten

Lägger in fyra vykortsbilder från Stockholms förorter och fyra från Göteborgs.


Högdalens Centrum. Kortet är skickat 1964 men jag tror att bilden är lite äldre. Fina bilar på parkeringen! Kortet är handkolorerat.


Även detta från Högdalen. Jag tror att man i stort sett kan sätta ihop bilderna när man ser det höga huset i bakgrunden. Detta kort är skickat 1966.


Nu har vi kommit till Vällingby - framtidsstaden! Även här en skylt med Tempo på.


Och även i Farsta ser vi ett Tempovaruhus. Läckra byggnader liksom i Vällingby!

 
Nu har vi bytt till västkusten och Göteborgs ytterområden. Här har vi Kortedala torg. Lite mer lägmält än i Stockholm men ändå fint.
 

Ytterligare en Kortedalavy. Trekantshusen vid Julianska gatan. Lite öststatsfeeling!


Nu har vi kommit till Kungsbacka - Tingbergsområdet. Kungsbacka ligger i norra Halland så det hör inte till Göteborg egentligen, men ändå såpass nära att man förknippar det med Göteborg.


Till sist Folkets hus i Mölndal. Även detta liksom de flesta av de andra är ett svartvitt kort som har handkolorerats. Det blir läckra färger och en viss retrokänsla i bilderna.



söndag 27 maj 2012

Majornamegaloppisen

Vilken dag! Sol och perfekt temperatur, ny lön på kontot och som grädde på moset var det megaloppis i Majorna! Jag gick där i 4,5 timmar och jag såg nog inte alla bord ändå.
    Loppisen skulle börja kl 11.00, men jag var där redan 09.00 och träffade flera som hade handlat i en timme då. Flera gånger kom jag till bord där ett köp just avslutades och där man bet sig läppen för att man inte var där en minut tidigare!


Men jag blev nöjd med mina inköp ändå. Försökte lägga band på mig och inte köpa mer än det jag verkligen ville ha, men det blev lite extraprylar som kan vara bra att ha till byten eller så.
    Den stora röda glasvasen till vänster är finsk. Pablo, modell 1387 av Erkkitapio Siiroinen - gjord på Riihimäen lasi (tack till A-L på Skynda Fynda för identifiering). 40 kr gav jag för den. Den lilla röda till höger är en signerad Höglund som jag köpte för en femma (så skall loppispriserna vara).
    Där emellan en fin väggklocka från 50-talet med tidstypisk form. Fick ge 120 kr för den - det klart dyraste idag. Skålen i serien Blå Eld från Rörstrand var det första jag köpte. 60 kr. Och det sista var sju Rörstrandskoppar utan fat för 30 kr ihop. Men fat bör vara lättare att hitta. Dessa kan nog vara till servisen Aslög.
    Om jag hade velat så hade jag kunnat köpa lådvis med grejer, men jag har ju redan för mycket.

torsdag 24 maj 2012

BJS Arbetslampa

Köpte denna på auktion och fick den för utrop 100 kr! Kanske gjord för att användas som arbetsbelysning i en verkstad, men nu är de populära i hemmen!
    BJS står för Bäcklunds Järn och Smide, och tillverkningen fanns i Skellefteå. Tror att denna är från 40/50-talet.


Modellen heter tydligen 5. Det skulle vara kul att de hur de fyra första såg ut! Vet att de har gjort fler lampor senare men jag tror inte att jag har sett någon äldre än denna.
    Var skall jag sätta denna då? Tja, det vet jag inte riktigt än...!

söndag 20 maj 2012

Helgens loppisfynd

En ganska lyckad helg fyndmässigt! Det mesta skall jag behålla av det som jag köpte - var jag nu skall göra av allt...
    Från vänster: Tre FORM-tidningar från början av 60-talet - 20 kr/st. Nilsjohans Stora Björn i originalkartong - 70 kr. Jens Quistgaards gula tillbringare i kanonskick - 320 kr. Litet UE-fat - 20 kr. Fat "Röd Eld" från Rörstrand - 100 kr. VHS-band om Stockholmsutställningen 1930 - 10 kr. Läckert designad skål i teak - 80 kr. Fem gröna refflafat från Gullaskruf - 20 kr ihop.
    Totalt 680 kr för allt. Det var fina grejer så jag tyckte inte att det blev så farligt dyrt ändå.


Höjdarna var tillbringaren, teakskålen och Röd Eld-fatet. Fint skick på alla tre, men tillbringaren var i nästan nyskick! Kul att få in ytterligare en del i Röd Eld - se tidare inlägg om dessa här.
    Teakskålen med raka kanter är konstigt nog inte märkt, men det är hög nivå på formgivningen! Förmodligen dansktillverkad. Och nästa helg är det den stora megaloppisen i hela Majorna med omnejd. Då hoppas vi på bra väder!

Jag har glömt att nämna att Stina med bloggen "Allt det gamla goda" hälsade på mig förra helgen. Hon tog en del bilder hos mig som ni kan titta på här.

fredag 18 maj 2012

Rörstrand - Caolina

Idag har jag varit ledig och då passat på att ta en rejäl loppisrunda. På en av loppisarna stod en svart vas som jag har varit sugen på länge. Inte jättebilligt tyvärr, men ändå billigare än antikhandlare brukar ta för dem.
    Någon gång på 50-talet gjorde Gunnar Nylund en serie stengodsvaser som han kallade Caolina. Det finns fyra olika former i serien, men det är denna som är klart snyggast!



Dessa vaser trodde jag fanns i tre storlekar, men när jag googlar hittar jag uppgifter om fyra storlekar! 22,5 cm, 26,5 cm, 30,5 cm, och 32 cm. Min är 26,5 cm hög. Vaserna finns bara med svart eller vit glasyr.
    De andra vaserna på bilden har Gunnar Nylund också gjort. De brukar kallas gäddgapsvaser, men det finns inget officiellt namn på dem såsom på Caolina. Läs mer om dem här.

onsdag 16 maj 2012

Retrodjur

Senaste utmaningen bland bloggarna är att visa sina retrodjur i alla former. Jag hade ganska många insåg jag när jag började samla ihop dem! Och jag har säkert fler som jag inte har tänkt på nu.
    Första bilden visar djur gjorda av teak, Eftersom jag gillar teak väldigt mycket så har det blivit ett helt zoo ser det ut som! Favoriten här är nog den stora isbjörnen som tyvärr är helt omärkt.


De båda pingvinerna är Nylunds och Rörstrand, men de andra är alla från FEJ - Folke och Elsa Jernberg.
    Folke modellerade även alla Nylunds djur så dessa hör ihop på så sätt.


Här har vi danska leksaksdjur från Kay Bojesen. Elefanten är nog ganska nytillverkad, men de andra bör vara från 50-talet.
    Zebran och hästen började tillverkas redan på 30-talet, men eftersom de är så välbevarade så bör de inte vara så tidiga. Men de tillverkas inte nu i alla fall.


Fyra fåglar och en uggla - alla är tillverkade av Alingsås Keramik. Det mesta de tillverkade var vaser, ljusstakar, skålar mm. Djuren är ganska ovanliga och eftersökta bland samlare.
    Fåglarna är skapade av Heintz Preissler och ugglan av Ulla Winblad.


Här har vi Stig Lindbergs skottehundar som har gjorde åt Handelsbanken i början av 60-talet. De tre i plast är sparbössor av den äldre modellen med metallbotten.
    De delade även ut skottar i tre storlekar av keramik åt sina sparare. Ju mer pengar på kontot ju större skotte. Den största är signerad undertill och relativt ovanlig.


Till sist en bild på tre påsktuppar i trä. Den främsta har jag inte visat förut och är slarvigt målad. Jag tänkte måla om den - kanske lagom till nästa påsk.
    Men titta gärna även på Kitty-Kola-Katten, och min fina vas av Stig Lindberg med fiskmotiv!

lördag 12 maj 2012

Lördagsfynd

Idag har Stina med bloggen Allt det gamla goda varit i stan och vi tog en gemensam loppisrunda på sju loppisar. Och några små inköp blev det också för oss båda.
    Sex av loppisarna låg på Hisingen och sedan avslutade vi med Myrorna där jag nog gjorde det största fyndet otroligt nog!


Det sistnämnda var en skulptur i metall i art decostil, även om denna är gjord 1966. Man ser dem på mässor ibland för flera hundralappar, men denna gav jag 35 kr för. Jag har varit lite sugen på en sådan och då känns det bra att den var billig också.
    Lampan till höger har jag visat tidigare, men skärmen bytte jag till mig från Stina. Två askfat med barbröstade kvinnor som motiv av Erik Höglund för en tjuga styck - lite större än den vanliga storleken.
    Till höger om dessa en Aladinlykta från Höganäs för en tia. Den ser vit ut på bilden men är i verkligheten ljusblå! Köpte den endast för den ovanliga färgens skull. Och längst fram en bakelsespade (?) från Ystad Metall - också för en tia.

söndag 6 maj 2012

Helgfynden

Som vanligt blev det en runda både igår och idag. Lite tunt med fynd blev det trots soligt och fint väder med många säljare.
    Idag skulle jag till en loppis som hade blivit inställd med kort varsel, och missade då en annan loppis som hade varit mycket bättre med facit i hand.

   
I alla fall så köpte jag detta. Bregers termos, tyvärr utan proppen i trä - 10 kr. En kopp från Rörstrand utan fat - 10 kr. Fem små assietter och en sockerskål från Gullaskrufs serie reffla i rött - 15 kr/st. Två små Trioaskfat från UE med ovanlig dekor - 20 kr för båda (den ena dock med nagg).
     Och den limegröna tallriken som utan dekor skulle ha varit en Colorado från Gustavsberg. Dessa togs fram för att tryckas på tallrikar med små fel i glasyren, och på så sätt kunde de säljas ändå. Kul att ha en av denna variant också, men det finns även minst ett annat mönster som gjordes för detta ändamål. En tia gav jag i alla fall för den.

fredag 4 maj 2012

Quistgaard gryta

Jag tycker att formen på Jens Quistgaards grytor är så snygg så jag har varit på jakt efter några stycken. Tidigare har jag visat två fonduegrytor, men nu har jag fått hem en mycket större gryta.
    Det finns en mängd delar i serien, och säkert ett tiotal fina färger också. Ser ni till bra pris så tipsa mig gärna! Denna blev jag tipsad om av Stefan med H55-bloggen!

 

tisdag 1 maj 2012

Takfläkt och spotlight

Det har varit lite dåligt med fynd den senaste tiden, så jag visar ett par grejer som jag har skaffat för flera år sedan.
    Först en teaterspotlight från 50-talet. Köpte den för några år sedan när en antikaffär skulle stänga. De hade rea, och för att bli av med allt så blev det billigare och billigare ju närmare stängningen närmade sig. Den hade kostat 800 kr från början, men jag köpte denna för 150 kr.
    Modellen heter Strand Electric P123 och den är gjord i England. Denna kom sommaren 1957 och tillverkades ett antal år efter det. Passar bra som tavelbelysning!


Sedan en fin takfläkt från 60-talet. Jag fick den gratis av en bekant som jobbade i lokaler som skulle renoveras. Den byggnaden uppfördes i mitten av 60-talet och då sattes fläkten in. När de skulle renovera så tänkte de slänga takfläkten, men så kom han på att jag kanske ville ha den - och det ville jag förstås!
    Ingen av dessa båda har kommit på plats än, men eftersom jag letar efter en annan lägenhet så känns det onödigt att sätta upp dem nu.


Fabrikatet heter Indola och är Holländskt. De har gjort både takfläktar och bordsfläktar åtminstone från 30-talet.