måndag 31 oktober 2011

Limegrön Colorado gräddsnipa

Äntligen har jag skaffat gräddsnipan i limegrönt! Jag har haft flera sådana på gång, men av olika anledningar har det inte blivit någon förrän nu!
    Jag hade en svart och en ljusblå sedan förut, och nog borde det finnas en vit och en mörkgrön också - kanske även en mörkblå. Och en gul är nästan självklar då de limegröna var gula före 1958. Kanske finns den även i de tidiga färgerna turkos och rosa också.


Har jag då sockerskålar i dessa tre färgerna också? Nej! Jag har TRE stycken limegröna! Så ligger du på en sockerskål i vilken annan färg som helst i Colorado så byter jag gärna mot en limegrön, och betalar frakten åt båda håll.
    På bilden nedan ser du hur sockerskålen ser ut. Det står inte Colorado i botten på den - troligtvis endast Gustavsberg.

lördag 29 oktober 2011

Dagens inköp

En riktigt hyfsad runda blev det idag. Och dessutom träffade jag på Lilladockan på det första stället så hon hängde på nästan hela rundan.


En rejält stor skål ur serien Kokos från Upsala-Ekeby köpte jag till bra pris. De brukar bli dyra på tradera och är ännu dyrare i antikaffärer. Två kaffekoppar från Gefle porslinsfabrik från serien Pallas - de gröna är ganska ovanliga.
    Fotoalbumet har ett typiskt 50-talsmönster och är oanvänt. Tänkte skaffa fotohörn och sätta in läckra vykort från tiden däri. En stengodsminiatyr från Alingsås keramik blev det också. Jag har 5-6 st förut som jag har köpt billigt.
    Till sist sju vickningsbestick ur Gense Spectra. Jag hade fyra st förut så nu fattas det bara ett om man vill ha dussinet fullt.

fredag 28 oktober 2011

Borås antikmässa

Idag var jag i Borås på den årliga antikmässan där. Det är västsveriges bästa mässa, men ligger ändå en bra bit efter de bästa mässorna i Stockholm och Helsingborg.
    Jag köpte bara tre saker där om man inte räknar två vykort. Såg ett par fräcka teakljusstakar, men vid närmare granskning så hade den ena spruckit så då blev det inget inköp av dessa.


Fugaskålen till höger gav jag 100 kr för efter lite prut, men när jag kom hem så hade jag redan en likadan! Men nog kan man få användning av flera likadana och priset var inte i överkant heller.
    Glaset i mitten såldes som glas av Nils Landberg, men jag är inte helt säker på om det är någon som har kopierat stilen eller om den är äkta. Fint glas i vilket fall - ett likadant till vore kalas.
    Och vasen till vänster är från Bo Fajans och eftersom det även står ED i botten så vet man att det är Ewald Dahlskog som står för formgivningen. Det visste nog inte säljaren för det var ganska lätt att få ned priset från 150 kr till hundralappen jämnt.

torsdag 27 oktober 2011

Om det börjar brinna - vad räddar jag först?

Ny utmaning av Carina på PES-bloggen. Och det var minsann inte lätt att bestämma!
    Jag har fina Pungoskålar och Ravennaskålar som kan komma på listan, men nu har jag bestämt mig för dessa tre:


Min fina litografi av Olle Baertling - Fiskvasen av Stig Lindberg - Den ovanliga Dominovasen, också den av Stig Lindberg.
    Klicka på länkarna för mer utförlig information om dessa tre föremål!

måndag 24 oktober 2011

Retrodukning

Retroprylar har utmanat andra bloggare med en retrodukning. Jag har ju gjort några sådana förut - här och här och här, men det finns material för ännu en..
    Det som används denna gången är tallrikar, skål och kombinationsströare från Rörstrands Entré. Glasen kommer från Orrefors - Rhapsody. Och besticken är de läckra Spectra från Gense - mer om dessa senare.





Jag hade ingen dessertsked så det fick bli ett vickningsbestick istället.

söndag 23 oktober 2011

Tråkiga vykort

Idag var jag på vykortsmässa. Jag samlar ju på vykort sedan 15 år tillbaka och har några tusen i samlingen.
    Ett av samlarområdena är vykort från 50-talet där originalbilden är svartvit och sedan har man handkolorerat förlagan. Motivet skall helst vara offentliga byggnader eller hyreshus. Men jag har flera andra samlarområden när det gäller vykort.
    Här kommer några stycken, och ett av dem köpte jag idag.


Mariagatan i Mariestad. Semestertider kanske!


Industrigatan i Mönsterås. Till och med tråkigt namn på gatan!


Även detta från Mariagatan i Mariestad. Populärt ställe!


Bryggerigatan/Parkgatan i Mönsterås. Duett och folkabubblor!


Centrum i Munkfors. PVn kanske är fotografens!


Centrumhuset i Hedemora. Här ser vi några människor i alla fall!

torsdag 20 oktober 2011

Utmaning - mina bestick

En ny bloggutmaning vi fick var att visa våra bestick. Jag fick inte till några bra bilder så ni får nöja er med det som blev.
    Jag har skrivit förut om vissa av mina, och ett par av mina andra skall jag skriva utförligare om senare, så jag blir kortfattad i texten denna gång.


Först ut blir Gense - Focus de luxe. Saknar ett par delar som jag skall skaffa, sedan kommer ett längre inlägg om dessa.


Gense - Thebe. Dessa har jag hittat billigt. Försöker få ihop tolv av varje av gafflar knivar och skedar.


Nilsjohanbestick. Fyndpris på dessa också.


Mina danska med teakskaft - och ett par norska också.


Gense - Parad. Jag har skrivit om dessa förut.


Diverse - lite av varje, och det ligger nog mer sådant lite här och där. En massa olika salladsbestick har jag också som inte är medtagna.


Till sist en läckerbit som jag har börjat samla på ganska nyligen. Gense - Spectra.

tisdag 18 oktober 2011

Mörkgrön Coloradoströare

Idag kom den på posten från Canada! Inköpt på eBay, men inte dyrare med frakt än om jag hade köpt den på Tradera. Det är alltså den mindre (höjd: nio cm) konformade ströaren som är ny - nu fattas bara en ljusblå i denna storlek av de moderna färgerna.


Locket till senapsburken är den enda del som saknas nu för att få den mörkgröna satsen komplett. Ser du en sådan - även om den sitter på en burk jag har - så tipsa mig, eller köp den åt mig!

söndag 16 oktober 2011

Helgens inköp

Helgens största fynd måste bli den gröna glasflaskan med kulpropp. Jag har inte kollat upp om den är italiensk eller kommer från danska Holmegaard än, men oavsett så var den väl värd sina 20 kr som jag gav för den i morse.
    Och den passar ju bra ihop med de två Holmegaardflaskorna som jag hade förut. Det är exakt samma höjd (30 cm) på alla tre.


Och här kommer en bild på de övriga fynden. Jag tog även med den gröna flaskan på bilden för översiktens skull.
   Ett platåfat ST av Stig Lindberg som jag har skrivit om här - 30 kr. Ett grytunderlägg i metall från GABIS för 10 kr. Det lilla blåa askfatet har Erik Höglund gjort - 20 kr. Och till sist en oval skål från Gefle ur serien Mangania - 40 kr.

lördag 15 oktober 2011

Bokfynd

Igår var det den årliga utgallringen på Stadsbiblioteket. Jag brukar göra bra fynd där så jag hade vissa förhoppningar om att komma hem med några böcker. Men det blev bättre än jag hoppades på!
    Tidningen FORM i inbundna årgångar 1953-1960! Visserligen de utan annonser, men ändå hur mycket fint som helst däri.
    De hade täckt över borden med tyg och papper, men jag skymtade en rygg när jag kom snett bakifrån så jag ställde mig precis intill där när klockan blev 20.00 och täckningen togs bort. En sekund senare så hade jag alla böckerna i handen!


Jag letade vidare och hittade dessa inredningsböcker från 1970-1972. Egentligen lite för nya för mig, men det finns ändå en hel del sånt som jag gillar i böckerna.


Och till sist en bok om modernistisk arkitektur på 240 sidor. Och vad kostade då hela kalaset för alla åtta böckerna undrar ni kanske? Tio kronor styck - gick därifrån 80 kr fattigare men riktigt nöjd!

torsdag 13 oktober 2011

Rött svart och grått

Inget jag skall behålla som sagt, men bara för att illustrera att jag inte kan låta bli att köpa på mig grejer... Vita har jag inte köpt, men sett många av.


Ljuslyktan Aladdin av Anne Nilsson på Höganäs - om någon har missat dem (men skulle inte tro det).
     Väntar på grejer jag har köpt som det skall bli inlägg om.

måndag 10 oktober 2011

Ett vitt gäddgap till

Hittade denna häromdan på en loppis. Priset (25 kr) kan man knappast klaga på, men den har ett litet nagg tyvärr - annars hade den garanterat kostat mycket mer på det stället!
    Jag har alltid hoppats på att dessa fanns i svart, men de är inte tillverkade i den färgen. Så nu tänkte jag fylla i nagget, köpa halvmatt svart sprayfärg och förvandla den till en sådan som jag har önskat mig! Vad tycker ni om den lösningen?


Fakta om denna vasmodell hittar ni här.

söndag 9 oktober 2011

Helgens loppisfynd

Det såg dåligt ut med fynden igår, tills jag lyckades hinna in till min lokala loppis precis innan de stängde. Där hittade jag Californiaskålen för en tjuga och Reijmyrekaraffen (?) med etikett för 30 kr - man kanske skall gå dit oftare nu.
    Idag blev det en gammal kaffeburk för 40 kr, och en liten teakskål (för stor för att vara en äggkopp) från Laurids Lønborg för en tia. Den gamla fina amerikanska pennvässaren i finfint skick kostade 25 kr och de två knivarna från Nilsjohan fick jag för en femma styck.

Uppdatering! Detta är ostknivar med namnet "Svarte Rudolf" Tack Ingrid för info! Formgiven av Adam Thylstrup.

Förra helgen bytte jag till mig två bestick med teakskaft från Erica med bloggen Mangania, och idag hittade jag två likadana till - i originalask för 40 kr.
    På asken ser man att de är norsktillverkade! Då vet man det, men jag vet fortfarande inte riktigt vad de skall användas till! Olivbestick trodde säljaren...


Lägger in en bild på pennvässaren lite snett bakifrån, tillsammans med den jag hade förut. Inte dum den heller!


Denna vas hittade jag i alla fall ganska tidigt igår. Åseda glasbruk tänkte jag först, men det verkar det inte vara. 13 cm hög är den. Någon som vet?

lördag 8 oktober 2011

Fler Rhapsodyglas

Idag fick jag två nya glas i serien Rhapsody som jag har skrivit om förut här. Och förra helgen köpte jag ju två på mässan i Kista. Så jag radade upp en av varje storlek av de jag har för ett gruppfoto.
    Jag är riktigt dålig på vad som skall vara i, men det längst till vänster är ett högt champagneglas. Höjderna på alla glasen i cm från vänster: 19,5 > 15, 5 > 14,5 > 13,5 > 10,5.

torsdag 6 oktober 2011

Colorado kaffekopp modell D

Denna är inte så känd, och om någon har sett den så tror man att den bara finns i limegrönt. Men som med de andra delarna i serien så var färgerna mer pastellartade före 1958. Jag bytte ju till mig två sådana koppar av Erica med bloggen Mangania förra helgen, och fatet hittade jag på loppisresan i somras tillsammans med flera retrobloggare.
    I och med att man ändrade färgerna 1958 så kom koppen i limegrönt, men även i ljusblått (kanske även i mörkgrönt t ex). Till dessa skall det vara svarta fat, och sådana söker jag! Hör av dig om du har sådana som jag kan få köpa eller byta mot något du söker!


Så här ser det svarta fatet ut. Faten (och även kopparna) är omärkta i botten och har en liten ring som de står på.
    Två nya bilder som visar fatet bättre från både ovansidan och undersidan.




tisdag 4 oktober 2011

Kistamässan - bilder

Jag har tittat runt på andras inlägg därifrån och konstaterat att jag har tagit bilder på en hel del saker som andra redan har publicerat. Så jag väljer därför ut andra bilder för att ni skall få något nytt att titta på.
    Hoppas att det var tillfälligt att antikmässan var lite mindre denna gången, men det fanns gott om fina saker för det!

Till vänster en kaktus av Marianne Westman, och ett par figuriner av Marie Simmulsson.

















En hel hylla med nästan bara Argenta till vänster. Fina Stig Lindberg-figurer till höger.

  Smäckra former på vaser av Ewald Dahlskog.

Denna tavla av Stig Lindberg hade jag gärna köpt om jag hade haft mer pengar att röra mig med.

Tulpanglasen av Nils Landberg hade gjort sig bra i en grupp andra i ett vitrinskåp.

Dessa glas av Astrid Gate liknar Landbergs men är nog lite äldre. Runt 20.000 kr/st kostade de.

Till sist en boll (sparbössa?) av Stig Lindberg och en maffig Ravennaskål av Sven Palmqvist.

måndag 3 oktober 2011

Kistamässan - byten

På de större mässorna brukar vi passa på och byta saker som vi har köpt till varann. Man har skickat en lista över saker man letar efter, och några av sakerna brukar någon annan hitta och ta med och byta mot saker man själv har hittat i samma syfte.
    I samband med Antik- och Kuriosamässan i Kista så bytte jag till mig följande föremål:


Ett ljusblått uppläggningsfat i största storleken samt en uppläggningssskål i Coloradoservisen. Riktigt kul var att även få den röda Entréskålen från Rörstrand - rött är den ovanligaste färgen i serien. Den runda tallriken är från Gustavsberg Pastella och ett grönt Lorryglas från Reijmyre. Allt detta kom från Benny med Porslinsbloggen.
    De två kaffekopparna ur Colorado samt de två besticken med teakhandtag kommer från Erika med bloggen Mangania. Och de andra besticken från Gense Spectra - ett speciellt inlägg om dessa kommer senare då jag har fler delar på gång. Dessa bytte jag till mig av Lampedusa från Retroforum.


Så här fint blev det med den nyinbytta Entréskålen, och så hade jag tänkt mig att det skulle se ut från början.

söndag 2 oktober 2011

Kistamässan - inköpen

Har just packat upp fynden från antikmässan i Kista denna helgen. Det blev mer prylar än så här, för vi gjorde en del byten också, men mer om detta i nästa inlägg.
    Två bloggträffar genomfördes också, men mer om detta om två inlägg där jag också visar bilder på saker jag inte köpte.


Tre glas från Johansfors från serien Party till min samling. Jag har tre till på gång i ett byte, men dessa är minde än de. Och till min samling Coloradoporslin blev det ett hänkelfat i mörkgrönt - hade inte den färgen på det fatet innan. Dessutom en sockerskål i limegrönt. En sådan hade jag förut, men jag fick denna billigt så kanske kan jag använda den till ett byte.
    Pepparkvarnen i teak påminner om Quistgaards - har inte kollat än om det är den, men i vilket fall är den väldigt fin. Teakfågeln framför den köpte jag faktiskt inte där utan på bakluckeloppisen på Täby galopp idag - kul att ha varit där också!
    Två glas till min nystartade samling Rhapsody från Orrefors blev det också. Och bakom den ännu en blåsvart kryddburk från Rörstrand till min samling sådana - tack Porslinan för tipset, annars hade jag missat den.
    Och till sist skottehunden i keramik av Stig Lindberg i den största storleken! Jag har aldrig sett den till salu billigare än tusenlappen, men denna fyndades faktiskt för 200 kr. De är ömtåliga och ofta ser man skadade exemplar där öronen eller svansen är naggade. Nedan en bild på alla tre storlekarna.