torsdag 29 september 2011

Kistamässan

I morgon börjar den - Antik- och Kuriosamässan i Kista - och även denna gång blir det bloggträffar där. Vill du vara med så kom till cafét vid ingången till mässan. Det blir en bloggträff varje dag i år, men den på Lördagen verkar locka flest deltagare. Tiderna är som följer:

Fredag:  30/9 -> 12.00
Lördag:   1/10 -> 14.00
Söndag:  2/10 -> 14.00


Efter mässan kommer jag att göra tre inlägg därifrån. Det jag köpte där, det jag bytte till mig av andra bloggare, och bilder på fina saker jag inte köpte.



onsdag 28 september 2011

Det okända

Vi fick en utmaning av SAAX att visa 1-3 saker vi har köpt på loppis och inte vet någonting om. Jag letade bland hyllorna och hittade två glasföremål och en teakpryl att spåna om.
    Som ni kanske har märkt gillar jag rökfärgat glas, och ser man något sådant som man gillar formen på så är det svårt att låta det stå kvar på hyllan om priset inte är för högt. På bilden en gräddkanna och en vas med den rätta nyansen. Dessutom en ljusstake i teak med fin form. Helt omärkt, men man misstänker att den kan vara dansk. Jag hade inte tackat nej till en eller två likadana till i olika höjder!
    Nu hoppas jag att någon kan identifiera åtminstone en av dessa!

tisdag 27 september 2011

Japanska ljusstakar?

Ni kanske minns de svarta ljusstakarna i trä som jag har och finns i flera storlekar. Jag bläddrade i boken om Mats Wigerdal och hajade till när jag hittade dem där. För i bildtexten står det att de heter UFO och kommer från Japan! Kan det vara sant?? Jag har i alla fall lagt till den nya infon i originalinlägget också.

söndag 25 september 2011

Bakluckeloppisen

Idag var det tyvärr den sista bakluckeloppisen för i år. Varmt och fint väder och rekordmycket säljare! De flesta hade förstås inget som jag fastnade för, men nog hittade jag något fint där ändå!


Kryddhyllan är från danska Digsmed, och burkarna med teaklock hör till - 75 kr. En turkos stengodsskål från RIIS keramik - 10 kr. Den lilla runda svarta skålen kan vara från Gefle - 20 kr. Tallriken från Rörstrands Entré är lite krackelerad, men annars hel och fin - 30 kr. Det lilla teakfatet är signerat Ua undertill - 10 kr.
    Till sist en riktigt fin uggla från Alingsås keramik. 80 kr fick jag ge, men det tycker jag att den är värd. Ulla Winblad har gjort den, men fåglarna som jag har sedan förut från samma tillverkare har Heintz Preisler gjort.

lördag 24 september 2011

Alsterfors - P.O Ström

Samlar jag på dessa? Nja, inte direkt! Men hittar jag till bra pris så köper jag. Och senaste veckan har jag hittat två.
    Den röda hittade jag i Torsdags för 45 kr, och på loppisen idag blev det en blå burk med lock (längst fram till vänster) för 20 kr. Men de har små små nagg, och det är väl därför som ingen annan har köpt dem innan mig. Ingen av de på bilden har jag betalat mer än 60 kr för, och då är ändå den mörkblå med "mage" till höger i helt perfekt skick.
    Jag har tidigare visat en randig liten burk av samma formgivare, och den gillar jag bättre än dessa.

fredag 23 september 2011

Bokmässan

Idag tog jag ut tre komptimmar och besökte bokmässan i Göteborg. Jag åker dit varje år och hittills har jag varit där på Lördagen, men eftersom det är så fruktansvärt mycket folk då så tänkte jag i år passa på att ta det dagen innan. Upptäckte snabbt att det är precis lika mycket folk på Fredagen så i det syftet blev det inte mycket bättre...
    Det brukar bli några bokinköp där också, och det blev det även i år. Fyra stycken fick jag med mig hem:


Boken om tidlösa mönster hade det inte blivit av att jag hade köpt förut så den passade jag på att köpa nu. Tachens fina bok om 60-talsföremål hittade jag också. Men hallå - köpte jag inte den förra året frågar sig den minnesgode läsaren? Jo, men Benny på Porslinsbloggen hörde av sig efteråt och ville komma över en också, och i år hittade jag en till honom.
    Boken om abstrakt konst var billigast - 20 kr på ett antikvariat. Alla fyra böckerna köpte jag förresten i antikvaiatavdelningen där, som är alldeles för liten! Till sist en bok om Sven Palmqvist som är en av mina favortformgivare.
    Ett vykort till samlingarna köpte jag också, så jag får känna mig nöjd med de fyra timmarna som tillbringades där!

onsdag 21 september 2011

Röd Holmegaard

Den har funnits på en loppis ett tag, men priset har varit i överkant. 950 kr stod det på prislappen och det var mer än jag ville ge för en sådan. Visserligen gick det en på Tradera nyss för nästan 1.200 kr, men jag ville vänta och se om de sänkte priset.
    Idag när jag var där en sväng så hade priset sänkts till 700 kr, och dessutom hade jag 100 kr rabatt på ett stamkundskort så då kändes priset ändå OK. Visserligen bra mycket mer än jag gav för min gula, men jag kunde inte förvänta mig att göra ett sådant fynd igen. Och de röda bör vara mer attraktiva.


Etiketten fanns kvar som synes. Båda kulorna köpte jag i Markaryd i somras för 50 kr/st.

tisdag 20 september 2011

Kosta - Ekeberga

Ni såg dem nyss i skåpsinventeringen, men jag tänkte göra en mer detaljerad presentation av dem.
     Formgivare är Elis Bergh (1881-1954) som har gjort många glasmodeller på Kosta. Exakt när han gjorde dessa har jag inte fått fram, men jag kan tänka mig 30/40-tal. Modellen tillverkades fram till 1957.
    Det gjordes fyra varianter av glaset - med eller utan pärlbård i tre modeller. Jag som gillar rent utseende utan en massa detaljer föredrar den utan bård. Det finns fem olika glas i mitt skåp, men jag är dålig på vilka drycker de är gjorda till. Glaset längst till höger är i alla fall ett snapsglas.


Antal glas jag har är (från vänster) : 7, 6, 12, 6, 12. Tolv av varje vore en tanke.

Det finns fler glas i servisen. Här en inlänkad bild från en auktion. Dessa glas har pärlbård (klart mycket sämre, eller hur...?)


Alla mina glas har jag hittat på loppisar för 5-25 kr/st. Det är en stor kvalitetskänsla i dem!
    Om man jämför bilderna så verkar det finnas minst två modeller till på fot förutom de jag har. Och kanske tre utan fot.

lördag 17 september 2011

Gissa tillverkare

Denna keramikfågel köpte jag idag. Den är ganska stor - 17 cm hög och 20 cm lång. När jag såg den så tänkte jag direkt på en viss formgivare, men det var det inte! Några förslag?


Uppdatering!
Som synes så är den märkt med Irma Yourstones signatur undertill. Men det är inte riktigt min stil så den får väl komma till ett nytt hem så småningom.


fredag 16 september 2011

Mangania

Detta är en glasyr på föremål från Gefle porslinsfabrik. Men det finns även andra svarta glasyrer därifrån såsom Negro. Är man ovan och vill veta skillnaden så får man nästan ha en av varje och jämföra.
    Ägaren av en splitt ny blogg samlar på denna serie och skall få byta till sig båda mina fat - jag skall få fina grejer i byte! Vasen skall Benny på Porslinsbloggen få byta till sig om han hittar något liknande i stengods som jag gillar.

onsdag 14 september 2011

Skåpsinnehåll

Vi fick en utmaning av Stina med bloggen Stajnich som ville att vi skulle visa innehållet i våra köksskåp. Jag har glasen och porslinet bl a i köket och i sideboardet i vardagsrummet, och jag börjar med att visa det sistnämnda.
    Här har vi samlingen av Gustavsberg Colorado som har fyllt upp hela vänstra delen i sideboardet (jag har monterat loss skjutluckorna).


Vänstra delen av samma möbel rymmer samlingen av glas från Johansfors Party.


Här ett skåp i köket. Överst Rörstrand Blå Eld. Även lite mer sådant på mitthyllan tillsammans med Gustavsberg Grå Rand. På nedersta hyllan samsas Zebrakoppar och assietter med Gustavsberg Pastella.


Och i kryddhyllan till vänster om det skåpet finns tillfälligt mina kryddburkar från Rörstrand. De skall hamna i en liten hylla av teak på väggen sedan.


I en av de stora skåpen i stringhyllan har jag glas - Kosta Ekeberga, och lite blandat övrigt glas.


Sedan har jag lite utspritt här och där. Rörstrand Entré i sovrummet, ST platåfaten ligger just nu under sideboardet, och diverse kaffekoppar ligger lite varstans.
    Förhoppningsvis skall jag flytta till en annan lägenhet inom några månader och då hoppas jag att jag kan få bättre ordning på allt.

Vill du se fler bidrag så har Benny på Porslinsbloggen gjort en lista med länkar till dessa!

måndag 12 september 2011

Gustavsberg - Azur

Jag har väl inte ansträngt mig för att skaffa delar ur denna serie, men när priset har varit rätt så har det blivit ett par delar.
    Stig Lindberg skapade denna serie 1957 och alla sju delar är blåa (azurblå).


Den äppelformade skålen hittade jag på en antikmässa för 100 kr - den brukar normalt kosta betydligt mer. Och det lilla fatet kostade under femtio kronor på Tradera.
    Hittar jag fler till den prisnivån så får man vara tacksam. Vasen näst längst till vänster hade suttit fint!


Bilden på alla delarna är långt ifrån bra, men den är bra mycket bättre än när jag fick den. Har fixat lite i Photoshop för att ta bort störande inslag i bilden.

söndag 11 september 2011

Röda fugaskålar

Jag har en hel del fugaskålar i olika färger, former och storlekar. De rökfärgade med den vanliga formen har jag alla sju (köpte allihop på en loppis för 50 kr totalt för några år sedan), men de röda och blå saknar jag några stycken.
    Här en bild på mina röda. Saknar den näst största och den näst minsta! Hoppas kunna råda bot på det inom kort! Jag har inte lagt några stora summor på de jag har - den största har kostat 100 kr och de andra 5-50 kr/st.


En lista över måtten på de olika storlekarna i cm:

Nr          Höjd            Diameter
1.            3,3                6,3
2.            5,2                8,8
3.            5,9              10,5
4.            7,4              12,4
5.            9,1               15,9
6.          10,5              18,8
7.          11,2              20,7

(måtten kan säkert variera lite)

lördag 10 september 2011

Dagens loppisrunda

Inga jättefynd idag (heller), men några grejer fick jag allt med mig hem. Jag skall i alla fall behålla det i glas, metall och teak.
    Stort Bitossi ytterfoder, fyra assietter från Rörstrand - Aslög, senapsbestick i teak, två olika ljusstakar i gjutjärn - den ena dansk (Quistgaard) och den andra japansk, liten rökfärgad glastillbringare och en madonnafigur i teak.
    Lite kitschvarning på den sista, men den var fint gjord och kostade bara 15 kr så den slank med.

torsdag 8 september 2011

Gense - Parad

Köpte en hel bunt med dessa bestick i Måndags på loppis för totalt 50 kr. De fanns hemma under uppväxten så det blev lite nostalgiskt med dessa bestick!
    Modellen heter Parad och det verkar som att de kom 1962. Formgivaren heter Sven-Arne Gillgren (1913-1992) och de tillverkades ursprungligen på GAB och dess besticksmärke Gabis. Efter att GAB köpte Gense 1964 så är de märkta Gense.


Denna annons fanns i tidningen Allt i Hemmet, nr 5 1962 och här görs de endast i rostfritt stål.


Året efter fanns de förutom i rostfritt även i silver och nysilver. Även denna annons från Allt i Hemmet - nr 11 1963. Tillverkningen upphörde ca 1972.

tisdag 6 september 2011

Selecta igen

Jag samlar ju så smått på de turkosa Selecta från Gustavsberg. Jag har skrivit om serien förut här.
    Denna vas har jag inte fått än, men ville visa nytillskottet. Det är nummer fem i serien. Skall försöka ta reda på hur många delar som ingår - ingen jag har frågat vet.

söndag 4 september 2011

Svart & Teak

Idag på bakluckeloppisen köpte jag bara svarta saker och saker av teak. Förmodligen en ren tillfällighet, men det var vad jag gillade där. Vädet var varmt och soligt och säljarna var extra många, men det var även köparna så man fick ligga i för att kunna fynda.
    Det blev en dansk fonduegryta till, men denna gången tillverkad av Nissen. Besticken hörde inte till utan de hade jag förut, men jag får skaffa en till ser jag. Ännu en teakskärbräda inköptes, men denna är från Söwekonst. Ostbrickan däremot är dansk men saknade glaskupan, men den kostade bara 20 kr så jag skall se om jag kan skaffa den.
    Det första jag köpte var svarta tallrikar från Bo Fajans - fem små assietter (17,5 cm) och en stor (26 cm) för bara 80 kr tillsammans var nog ett fynd, men en assiett hade ett litet nagg. Knivställen i svart keramik är omärkta men passar bra ihop med tallrikarna - 10 kr/st.

Uppdatering! Assietterna och tallriken tillhör fruktservisen Labyrint av Berit Ternell, från 50-talet någongång.



lördag 3 september 2011

Filt

Idag blev det en rutig filt på loppisen. Jag hade ingen förut så det passade ju bra. Eftersom jag mest har blått i vardagsrummet så får detta får bli en färgklick som bryter av.
    Den är inte märkt någonstans, och baksidan är ljusare med mer dämpade färger. Jag gav en hundring jämnt.

torsdag 1 september 2011

Orrefors - Rhapsody

Jag har tittat på denna glasserie tidigare men vet egentligen inte varför jag inte har köpt några förrän nu! Sex st glas som är 14,5 cm höga har det blivit. Jag tycker att de är väldigt eleganta och kommer att passa utmärkt ihop med min servis Colorado!
    Det är Sven Palmqvist som är formgivare och han ritade dessa 1956, men de började inte att säljas förrän 1958. Glasen gjordes både rökfärgade (som jag har nu) och i ofärgat glas, men det är förstås de rökfärgade som gäller!


Det finns ganska många olika delar i serien. Jag kommer att försöka skaffa fler glas i olika storlekar, och naturligtvis den läckra karaffen som syns på bilden nedan!
    Länkar in en bild som visar fler delar i serien. Är det någon mer som har delar i denna serie?


Jag har sett min glaskanna på tre ställen på nätet där det påstås att den ingår i Rhapsodyserien, men jag är ytterst tveksam om uppgiften stämmer.
    Men skulle det stämma så vore det jättekul, och om inte så passar den ändå utmärkt till glasen!