söndag 31 juli 2011

Tenn och bakelit

Inget som jag normalt köper, men ibland har jag köpt det spontant när jag inte har hittat något annat och priset och utseendet har varit rätt.
    Båda tennföremålen kommer från GAB, alltså GuldsmedsAktieBolaget. Vasen tycker jag har en fin klotform som man ofta ser på föremål från 30-talet. Fiskaskfatet tyckte jag var charmigt - inte i bästa skick men för 20 kr fick den följa med hem.



Både pennstället och skålen kommer från Perstorp och de kallade sina bakelitsaker för Isolit. Så ser man att något är gjort av Isolit så vet man att det kommer från Perstorp.
    Skålen har en reklamtext i botten för Skandiakaffe och är grönmelerad. Wiev mastern är amerikansk och av äldre datum. Jag har några skivor till den också.


lördag 30 juli 2011

Digsmed skärbräda och Californiaskål

Igår blev det ett besök i Retroprylars butik i Trollhättan. Det var större än jag hade förväntat mig, och jag gick därifrån med en fin skärbräda från Digsmed. Den ser oanvänd ut - det brukar åtminstone vara några skärmärken i träet, men inte i denna. Det blir säkert något mer besök där i höst!
    Idag köpte jag en skål ur serien California från Rörstrand. Den är gul och grå inuti och svart utanpå. Ingen raritet, men inte vanlig heller i dessa färger. Men jag skall inte börja samla på denna serie igen så det får bli bytes/säljes.


Eftersom jag har ett antal skärbrädor nu så funderar jag på att sätta upp dem tillsammans på väggen i köket. De flesta har jack eller hål för upphängning från början. Men det får bli i nästa lägenhet som jag kanske skall byta till senare i år.

fredag 29 juli 2011

Mässbilder

Ett bildsvep från Helsingborgsmässan. Jag var dålig på att kolla priser och försäljare, så förvänta er inte att jag har koll på det.



Detta såg jag i häppväg.


Fantastiskt fina ravennaskålar!


Kan detta vara Omersa? (den närmast kameran alltså) Katrin vet nog.


 Snygg bokhylla, och extra snyggt ihop med den blåa väggen!


 Hövdingstolen av Finn Juhl. Fanns där även förra året. Tror den kostade runt 100.000 kr.


 Ett väldigt påkostat rökbord! Säkert unikt.


 Fin nonfigurativ skulptur av mässing.


 Fina Bartling litosar, men...


...en oljemålning av samme man smäller högre! Kostade 1.775.000 kr.


Denna tavlan bestod av riktiga penslar - kändes sådär.


 Fåglarna kostade 1.200 kr. Jag var sugen men ekonomin sade stopp!


 Enormt stor Elmevas - eller är det något annat?


 Silversmycken på jakarandaplattor och små fat - riktigt ögongodis!


 Skall man ha en flygel så får det bli en sådan här i teak! Men då får man ha mer plats och bättre ekonomi!


 Stor fot för Nagelmoduler! Kostade 7.000 kr. Det hade jag inte med mig...


 Picknickkoppar är inte lätta att hitta. Faten är ännu svårare ser det ut som.


De flesta är av PO Ström, men inte den med ett blått klot på verkar det som.


Till sist en bild från huvudbyggnad A - som egentligen bör tillägnas ett separat inlägg. För här snackar vi 50-talsarkitektur på hög nivå! Teakdörrar och mosaikväggar på toaletten...!

torsdag 28 juli 2011

Antikmässor i Helsingborg

Igår tog jag bussen till Helsingborg och de tre antikmässorna som äger rum samtidigt där. Med facit i hand så hade det inte varit någon idé att besöka de två mindre, men det vet man ju inte förrän man har varit där och sett vad som såldes.
    I alla fall så fanns det mycket fint (och dyrt) på den största mässan! I detta inlägg så visar jag bara vad som inhandlades där - annat fint som jag såg där kommer i nästa inlägg.


Jag hade en något begränsad budget så mängden inköp blev en aning klen, men det blev fina grejer som jag blev nöjd med i alla fall!
    Längst till vänster en Åsedavas, men den köpte jag åt Benny på Porslinsbloggen som samlar på denna serie. Jag har skaffat en sådan åt honom förut, men denna är större. Ett vitt Partyglas från Johansfors med höjden 10,5 cm - hade jag inte förut i vitt. Och en blåsvart kryddburk från Rörstrand med "Senap" som jag inte hade i samlingen förut heller. Skeden är från Genses serie "Spektra". Jag har ett par delar och överväger om jag skall skaffa fler - den är inte dum alls.
    Men det bästa var ändå delar till kryddsatsen i Colorado från Gustavsberg. Sockerströaren hade jag förut, men det gick bara att köpa hela paketet. Eftersom de andra delarna är riktigt ovanliga i dessa färger så fick jag slå till. Priset var inte det minsta billigt...


Detta innebär att jag nu har hela kryddsatsen i limegrönt! Skulle inte tro att det är många som har det. :) Dessutom fick jag ju ett svart lock så i svart fattas nu bara senapsburken, och i vitt endast locket till senapsburken. Så skulle jag få tag på en svart senapsburk med vitt lock nu så skulle det vara helt perfekt!

tisdag 26 juli 2011

Spikskulpturer

En typisk amerikansk företeelse från 50-talet (och en del nytillverkat finns också har jag sett). Vissa har emaljerade plattor och det finns både varianter som sitter på väggen och sådana för placering på ett underlag.
    Jag tycker att dessa är väldigt läckra, men en del av mig tycker att de är lite kitchiga - vad tycker ni? De brukar i alla fall kosta en bra slant och är ofta tillverkade av ihopsvetsade spikar eller liknande föremål.





måndag 25 juli 2011

Bytte till mig detta på bloggresan

Då kommer vi till de byten som vi passade på att göra. Jag hade med mig en hel del till Benny på Porslinsbloggen och fick en hel del i retur av honom.
    Längst till höger syns ett stort vitt fat, och det är det största uppläggningsfatet från servisen Colorado som jag samlar på. Det bytte jag till mig av Yvonne på 50-tals keramik!


Resten av grejerna kommer från Benny, och det är - från vänster - Tre björnar i teak (fint snidade), dock omärkta. Ett gult och ett blått platåfat från Gustavsberg från 1953. Nu har jag tre av varje och fick idag ett tips att det finns pastellgröna som jag kan komma över billigt.
    En liten vit skål från Gustavsbergs serie Vinda syns också på bilden - perfekt då jag hade den större storleken. Fem limegröna kaffekoppar Colorado bytte jag också till mig. Fat till dessa sökes, oavsett färg!! De smala ljusen passar bra till min danska ljusstake som jag visade igår. Till sist en pastellgul skål från Gustavsbergs Pastell som ligger på det vita Coloradofatet.
    Nästan bara grejer från Gustavsberg med Stig Lindberg som upphovsman märker jag nu!

söndag 24 juli 2011

Retrobloggresa

Är tillbaka efter en mycket trevlig resa tillsammans med flera andra retrobloggare. Det var Femtiotalsjakten, Porslinan, Porslinsbloggen, 50-tals keramik och jag som tog en runda i Dalarna med omnejd och besökte en massa loppisar och några antikaffärer.
    Dessutom stannade jag i Stockholm några dagar innan och fick även en guidad loppisrunda där av Porslinan. Totalt dessa sex dagarna så hann jag med över 50 loppisar och antikaffärer, och naturligtvis blev det några fynd också!


Jag både köpte saker på loppisarna och bytte till mig grejer av de andra bloggarna, men nu först så visar jag bara inköpen - byten får vänta till nästa inlägg.
    Stor skärbräda Digsmed - 235 kr (jag har en liknande mindre förut), Gul Holmegaard flaska - 75 kr, Bakom den en bok "Modernismens byggnader" - 5 kr, Blå "Kvartett" plastbricka av Stig Lindberg - 10 kr, På den en ljusstake av gjutjärn med text "Made in Denmark" - 20 kr, Ett kaffefat Colorado (svåra att hitta) - 3 kr, Gräddsnipa Rörstrands "Entré" - 70 kr, Blomkruka UE "City" - 30 kr, Och ett reklamfat för Stockholmsutställningen 1930 från Gefle porslinsfabrik, formgiven av Percy om man skall tro säljaren - 100 kr. Separat bild på denna nedan.

söndag 17 juli 2011

Bloggpaus

Nu tar jag ca en veckas paus i bloggandet och ägnar mig åt ett annat projekt. Jag kommer säkert att skriva om det när det är genomfört.
    Illustrerar inlägget med två gamla kaffeburkar i plåt från 60/70-talet som jag har köpt nyss - den med hjärtan på idag faktiskt. Jag byter gärna bort dem om du har något som jag gillar bättre. Höjden är 17 cm på dem om någon undrar.

lördag 16 juli 2011

PH-lampor

De har väl skymtat förbi tidigare, men jag tycker att de förtjänar ett eget inlägg. Jag kanske t o m har mer danskt än svenskt i inredningsväg känns det som!
    I taket hänger ju en PH kotte (eller PH Artichoke som den heter på engelska, eller Koglen på danska) av den största storleken - 84 cm i diameter, och den formgavs åt restaurang Langelinie Paviljong i Köpenhamn 1957, och de ursprungliga lamporna hänger där än idag. Arkitekterna till restaurangen hette Eva och Niels Koppel. Lampan är för övrigt baserad på en ännu äldre PH-lampa (Septima) så Poul Henningsen kunde snabbt få fram en prototyp när den behövdes. Konstruktionen består av tolv metallbågar där man har satt fast 72 kopparplattor som är vitmålade på insidan. Lampan finns även i helt vitmålat och rostfritt stål.
    Den tillverkas fortfarande men inte i denna storleken, för mitt exemplar är från 50-talet - det ser man på upphängningen. I min finns bara en wire (i elsladden) medans i de lite nyare sitter tre separata en bit ifrån varann i toppen. Lampan har annars gjorts i fyra storlekar -  48, 60, 72 och 84 cm i diameter, men den minsta storleken fanns inte innan 2004.


Nästa lampa skall sitta över matbordet hade jag tänkt, men nu ligger den tillfälligt i min Eames RAR. PH snöboll kallas den (PH Snowboll på engelska) och den är ritad 1958 men kom inte att börjas tillverkas långt senare. Förmodligen var den alltför lik PH Kontrast där mitten är orangefärgad som tillverkades då.
    Denna finns bara i en storlek - 40 cm i diameter. Och den finns dessutom bara i vitt.

fredag 15 juli 2011

Coca-Cola kyl

Även denna har jag sparat sedan jag sålde min colasamling. Den är gjord av AJO i  Träslövsläge ungefär 1958 skulle jag tro, och den fungerar faktiskt fortfarande. Den har stått i hallen i flera år, men var tänkt att hamna i köket när jag hade fixat i ordning där, men nu när jag letar efter en annan lägenhet så får den stå kvar än så länge tills jag flyttar.
    Den är gjord så att de gula träbackana precis skall få plats. Jag hade fyra sådana också men de såldes med samlingen - lite synd då de kunde varit ett trevligt tillbehör till kylen.

torsdag 14 juli 2011

Gul Quistgaard fonduegryta

Innan jag hämtade Luxuspegeln igår så hann jag en vända till Erikshjälpen. Jag är inte där så ofta eftersom jag inte hinner dit i tid på Onsdagar, och på Lördagar är det så mycket annat på gång på närmare håll. Men eftersom jag har semester nu så hann jag dit i god tid efter en annan loppis (som inget köptes på).
    Jag skummade av hyllorna snabbt men missade nedersta hyllan vid kassan, men såg den sedan på andra varvet. Handtaget var nedkletat med färg och även emaljen hade fått fläckar här och där. Jag antog att den gick att fixa i ordning så jag köpte den för 125 kr som de ville ha. Jag har inte lagt ned så mycket jobb på den än, men den är redan mycket finare!

(tyvärr lite suddiga bilder, men min lägenhet är så mörk att det sällan går att ta bilder snabbare än 1/4 sek)



På andra bilden syns även en röd likadan som jag köpte på GPs jätteloppis i våras för 50 kr, men jag märker nu att en liten detalj fattas på den i underdelen. Jag har väl inte tänkt att ha fondue i två grytor samtidigt så det är ingen fara, speciellt när den inte var dyrare.
    Det finns flera grytor i olika storlekar och färger i samma serie av Jens Quistgaard, och jag tycker att de är jättesnygga! Hoppas att fler sådana dyker upp på loppisarna framöver!

onsdag 13 juli 2011

Luxus bordsspegel

Denna vann jag igår på auktion och idag hämtade jag den. Modellen heter 406 och den började tillverkas 1962. Uno och Östen Kristiansson är formgivare, och Luxus där den gjordes ligger i Vittsjö. Den är 52 cm hög och är gjord i teak och möjligen ek i listen på baksidan.
    Och innan jag hämtade den så åkte jag till Erikshjälpen och gjorde ett fynd där som kommer i morgon! Ledtråd - gul och dansk.



Fick en bild från en produktkatalog från Katrin som jag lägger till!



tisdag 12 juli 2011

Kontur

Jag hade ett nummer av denna tidning förut men nu har jag hittat två till varav en idag! Alla tre har faktiskt hittats på samma ställe så de kommer nog ursprungligen från samma person. Två av dem har kostat fem kronor men den tredje ville de ha 20 kr för (!)
    Tidningen kom ut en gång om året och var förmodligen Svenska Slöjdföreningenens sätt att marknadsföra sig utomlands då texten på nr 6 är på tyska och svenska, men i de andra två numren är det enbart engelska. Nr 6 är från 1957 och således är då åttan från -59 och nr 10 från 1961.


Här är några bilder från den nyinköpta nr 6.







Nr 10 är betydligt tjockare än de andra och har fler sidor i färg.