onsdag 27 april 2011

Finska metallskålar

Dessa trodde jag först att det var helvita krenitskålar, men så är inte fallet. Enligt boken "Hjemmets brugskunst" tryckt 1961 så är det Kaj Franck som har formgivit dessa 1957.
    Förutom i vitt så finns de i rött, ljusblått, blågrönt, gult och koboltblått. Sex storlekar finns det också mellan 10-24 cm i diameter - jag har största och minsta storleken samt två på 12 cm (näst minsta troligtvis).
    För detta set fick han Grand Prix i triennalen i Milano 1957.


Teakfatet de står på köpte jag billigt på Myrorna, men det är säkert till något annat. Konstigt nog så är de billiga på teakföremål här i Göteborg.

söndag 24 april 2011

Mitt sideboard

Jag har ju nästan inte visat några av mina möbler här, så då börjar vi med mitt fina sideboard. Formgivet av dansken Arne Vodder 1957. Tillverkaren hette Sibast furniture och modellen heter 76. Den är hela 2,5 meter lång och gjord i massiv teak, även i blindtäet.
    Jag köpte den för några år sedan av en antikaffär i Tyskland för 30.000 kr. På ganska kort tid har priserna för dessa ökat rejält så nu kostar de ungefär tre gånger så mycket! Men detta var det snyggaste sideboard jag hade sett så jag var bara tvungen att ha ett sådant.


På vänstersidan ser ni min Nagelljusstake, i mitten ett antal skålar från serien Entré från Rörstrand och på högerkanten en ursnygg bordslampa - kanske från ASEA. Klockan är en replika av George Nelsons "Asterisk" (originalet drivs på 110 V så detta är en smidigare lösning). Och tavlan har jag komponerat och målat själv. Tycker själv att allt passar väldigt bra ihop!
    Innanför de svarta skjutluckorna finns min Coloradosamling (Gustavsberg) och bakom luckan till höger finns samlingen med Partyglas från Johansfors.

lördag 23 april 2011

Teakskål

Va, en teakskål till - har han inte tillräckligt många? Jodå, men denna såg jag på Tradera för utropspris en krona. Jag tänkte kolla vad den slutade på och lade därför tre kronor på den för att få med den i listan istället för att bevaka den. Glömde sedan nästan av den och plötsligt fick jag ett mail att jag hade vunnit den - för en krona!
    Jag hade inte observerat att frakten var satt till nästan 100 kr pga att den skulle skickas med posten. Men eftersom Schenker är mer försiktiga med paketen så mailade jag säljaren och frågade om den inte kunde skickas med dem istället, och det gick bra. Dessutom sjönk framtpriset till under hälften! Så kan det gå!


Ärligt talat så var det några färgmärken på den också från vit färg, men efter lite skrapande med en vass kniv och sedan lite teakolja så var den som ny igen.
    Den teakskålen som jag helst av allt vill ha lyser ännu med sin frånvaro. Kay Bojesen gjorde några skålar åt Finn Juhl och en sådan hade verkligen suttit fint att ha på soffbordet.

fredag 22 april 2011

Fler vykort av Stig L

Eftersom det blev ett visst intresse för Stig Lindbergs relativt okända vykortsillustrationer så lägger jag in en bild med ytterligare sex motiv.
    Alla skall vara utgivna samtidigt, och det syns att Stig inte riktigt har nått upp till sin fulla konstnärliga nivå, men de har nog en viss charm ändå.

tisdag 19 april 2011

Glad Påsk!

Då passar det bra med att visa ett påskvykort som är ritat av Stig Lindberg. Han har ritat 18 olika påsk- och julkort och detta gjorde han 1940 eller möjligen året innan.
    Detta är ett ganska ovanligt kort och brukar kosta några hundralappar när det dyker upp på Tradera, men jag lyckades hitta det hos en handlare för endast en femma!


Nog skulle man vilja ha alla helgkort som Stig tecknade, men än så länge har jag bara ett julkort också - ett av de vanligaste.
    Sedan finns det handtecknade helgkort som Stig skickade till släkt och vänner, men de blir nog värre att få tag på!


Lägger till några kort som skulle skickas i brev - dock inte av Stig Lindberg. Dessa är från ungefär samma tidsperiod.
    Jämför man med dagens utbud så förvånas man över hur mycket dekorativare sådant här var förr!

söndag 17 april 2011

Golvvaser

Sådana har jag två av - en brun och en blå. Den bruna är en 52 cm hög stengodsvas av Carl-Harry Stålhane, gjord av Rörstrand.
    Den har en liten glasyrmiss på ena sidan så den är andrasortering, men det är ju bara att vända den sidan mot väggen så syns det inte alls. Runt 200 kr gav jag för den.


Nästa vas är också en stengodsvas från Rörstrand vid namn Rubus, men här är det Gunnar Nylund som är formgivare. Denna är 50,5 cm hög och finns även i brunt som är vanligare.Denna gillar jag bättre än den andra, och denna är även förstasortering. Jag fick ge en tusenlapp för denna, men de brukar kosta det tre- eller fyrdubbla hos handlare.
    Det såg lite tomt ut med en vas utan innehåll så jag köpte de svarta stråna på IKEA - en av väldigt få nya saker i mitt hem. Jag hade planerat att plocka kaveldun och sätta i, men jag dröjde för länge så de hade börjat bli fula. Men det kommer nya i år.


Det finns en tom plats i hallen där en golvvas hade prytt sin plats, och det lutar åt att jag letar efter en Negro från Upsala-Ekeby till den platsen.
    Det är svårare att hitta en UE-vas i bra skick eftersom de är gjorda i lergods och inte i stengods som är mycket hållbarare.

lördag 16 april 2011

Digsmed ljusstake

Idag på loppisrundan så dök den tredje varianten av Digsmeds läckra ljusstake upp.
    Och eftersom den låg i sin originalförpackning så fick jag även reda på att denna modellen heter Typ 508. Den har åtta ljushållare, så en djärv gissning är att de andra modellerna heter 506 och 512.
    Jag har hittat uppgifter om att det är Jens Quistgaard som har formgivit denna, men jag är inte säker.


fredag 15 april 2011

UE Pronto komplett

Så lyckades jag till sist komplettera Prontoserien till fullo! Nio delar finns det i serien om det nu inte har gjorts prototyper i andra former - man hoppas ju på att en golvvas plötsligt skulle dyka upp!
    Jag vet ingen annan samlare som har alla nio delar. Inte ens Grödinge Antiks stora UE-museum har allihop.
    Vad göra nu - börja på en ny serie? Negro ligger bra till, och där finns det ju även en golvvas i serien. Jag får se!

måndag 11 april 2011

Okända grogg-glas

Grogg dricker jag inte, men glasen jag har köpt är så snygga så de måste man ha ändå. Rökfärgat glas är en av mina svagheter och formen på dessa är extra fina! Tyvärr har jag ingen aning om vem som har tillverkat, så vet ni det så kommentera gärna.
    Tre storlekar finns det som synes, och höjden på dessa är 14, 13 och 10,5 cm. Jag har bara ett av varje.

söndag 10 april 2011

Jätteloppisen

Både idag och igår besökte jag Göteborgs-Postens jätteloppis med ca 400-450 bord. Träffade på Helena och Ramon från porslin och nostalgi, och hittade mer grejer än jag trodde jag skulle göra.
    Vissa saker hoppas jag kunna byta bort men mycket kommer jag att behålla.


Den röda är en fonduegryta av Jens Quistgaard, formgiven 1956 och brukar kosta runt tusenlappen i antikaffärer, men jag gav bara 50 kr! Till höger om den ett rejält Bitossifat/skål (28 cm i diameter) för lika mycket pengar. I den en UE-kruka för 10 kr.
    Till höger om den en liten stilren fågel av teak, och även en blåsfisk av teak för servering av småplock (den lite större hade jag sedan tidigare) - 30 kr/st. Pepparkvarnen hade jag en likadan sedan tidigare också, men jag gillar dem verkligen och 20 kr var billigt. Framför dem ett Gensebestick som jag skall kolla upp - har en del i samma serie förut.
    Den större svarta keramikfisken längst bak är från FEJ (Folke och Elsa Järnberg i Mariestad) och kostade femtiolappen. Två Åsedavaser - en brun bambuvas på 19 cm som jag gav 35 kr för och den blåa tunga vasen för 50 kr. Koppen från Karlskrona hade jag tidigare men nu hittade jag fatet för en tia.
    Till sist ett reklamvykort från Orrefors med fint motiv! En krona gav jag för det.


Lägger till en bild på fonduebestick som jag har köpt förut. Ofta ser man sådana i ganska taskig kvalitet, men dessa gillar jag!
    Lite teakolja på dem bara så är det bara att köra igång, nu när jag har en fin gryta!

lördag 9 april 2011

Påskstilleben

Här kommer ett bidrag i tema gult och svart. På mitt serveringsbord dukade jag upp följande - från höger:
    Vasen av Eva Jancke-Björk har synts här förut i inlägget om 30-talsvaser, men ljusstakarna av samma formgivare har jag inte visat tidigare. Sedan en liten svart hänkelvas av svart glas, Två trätuppar som jag hittade nyligen på en loppis för 30 kr/st. Den ena såg mindre bra ut så den målade jag svart.
    En äggkopp från Gustavsberg Pastella med ett svart glasägg i. Den gula skålen med 30-talsvibbar har jag också köpt nyligen, och den är fylld med påskgodis i form av sega lakritsråttor. Blomkrukan är typisk från Upsala-Ekeby och har ett svart fat som sig bör.


Det skall bli kul att se om fler påskstilleben dyker upp på bloggarna nu framöver.
    Duken glömde jag, och den inköptes förra veckan på loppis för 15 kr. Påskliljorna, ljusen och fjädrarna är nytillverkade, men man kan få köpa lite nytt ibland också.

onsdag 6 april 2011

Vägglampa

Håller på och rotar bland prylarna och hittade denna vägglampa som jag köpte för ett år sedan för 100 kr jämnt. Den är NOS, dvs New Old Stock, vilket betyder att den är av äldre tillverkning men har aldrig varit använd.
    Kanske är den gjord som en sänglampa - vad tror ni? Det känns som 30/40-tal och den är klart stilren. Tyvärr är den helt omärkt! Om jag skall använda den så blir det inte som sänglampa. Där hade jag tänkt mig kromade AJ-lampetter som bara fanns på vissa passagerarbåtar förr.




söndag 3 april 2011

Johansfors Party - glasunderlägg

Idag köpte jag dessa glasunderlägg ur serien Party av Bengt Orup, gjorda på Johansfors glasbruk, och denna serien formgav han 1953. Just glasunderläggen är riktigt svåra så det var kul att kunna komplettera samlingen med dessa. Jag köpte dem av Christian som kommenterar här ibland och som brukar leta på samma loppisar som jag.
    Det finns en mängd olika delar i servisen och jag har fått ihop en hel del. Fler delar kommer att visas här så småningom.


Här har jag ställt på dricksglas i motsvarande färger, och ni kan själva se hur tjusigt det blev!
    Party är inte alls så vanlig som serien Strikt som man oftast förknippar honom med, men jag tycker att denna serien är mer dekorativ, och så är det förstås en extra sporre att leta efter något som är ovanligare!

fredag 1 april 2011

Eames video

Hittade just denna videosnutt med skaparna av de fantastiska stolarna, med mera - enjoy!
    Klicka på den vita trekanten under stolen.




Charles & Ray Eames unveil the Eames lounger from Inform Interiors on Vimeo.