söndag 27 februari 2011

Svarta träljusstakar

Köpte dessa igår för 50 kr paret. De är 21 cm höga båda två men finns åtminstone i en storlek till. Precis en sån har ett par där den ena är 26 cm hög (edit: de är inte likadana).
    Jag funderar om det kan vara hemslöjden i Borås som kan ha gjort dem - de har gjort liknande träljusstakar med taggig topp. Har ni sett fler färger eller storlekar?


Uppdatering: Ljusstakarna finns i tre storlekar - 21, 26 och 32 cm. Jag skall försöka skaffa en av varje.

fredag 25 februari 2011

Bokrean igen

Idag gick jag till en annan bokhandel (och fyra till) och köpte ytterligare två böcker. Scandinavian Furniture innehåller både äldre och nyare möbler. Det fanns bara två kvar när jag kom dit och den andra boken var det sista exemplaret av.
    Dessa kostade 358 tillsammans nu men hade kostat 848 kr innan rean.

onsdag 23 februari 2011

Bokrean

I morse kl 06.45 stod jag utanför en bokhandel i Göteborg och väntade på att de skulle öppna. 06.55 började de att förbereda öppning, men plötsligt klev en person förbi han som hade vinklat upp en bit av dörren och då följde de andra 40-50 personerna (däribland jag) med in. 07.03 hade jag köpt fyra böcker och var på väg till jobbet.
    Här är de fyra böckerna jag köpte. Första timmen hade de ett erbjudanade - köp fyra och betala för tre. Nypris på dessa var 1.537 kr, men jag betalade nu 427 kr.


Gustavsbergsboken, Wilhelm Kåge, Bruksförmål av plast - tre bra svenska böcker. Köpte även en engelskspråkig - Scandinavian style.
    Det blir kanske någon mer när jag hinner till en annan bokhandel som har ett något annorlunda utbud.

söndag 20 februari 2011

Vaser från 1930-talet

Även om 50-talsformgivning är min favorit så gillar jag även saker från 30-talet. Ett antal fina vaser har jag köpt på mig.

Första bilden visar en grön vas som kanske kan vara av Toini Muona på Arabia. I så fall är det en tidig sak - den är märkt TM i botten men på ett lite annorlunda sätt som hon inte brukade signera. Är den av henne så kan den vara värd några tusenlappar!
    Den vita vasen vet jag inte var den kommer ifrån. Det finns en signatur i botten men den är väldigt otydlig. Fräck design i alla fall - väldigt Art Deco.


Båda dessa vaserna nedan är märkta EVA och ett årtal på 30-talet i botten. Kanske är det Eva Jancke-Björk som har gjort dem. Hon var anställd på Bo Fajans men hade även en egen keramikverkstad i Mölndal på den tiden.
    Dessa har jag köpt i en liten antikaffär, och det finns fler vaser av henne där. Kanske köper jag någon mer av dem. Den med katterna tycker jag är riktigt läcker.


Här har vi två vaser av Ewald Dahlskog på Bo Fajans. Den lilla vasen gjordes för Stockholmsutställningen 1930. Finns även som lampfot - se här!
    Den andra vasen har beteckningen D171, och detta är en stor modell - hela 17 cm hög.


Sista bilden visar en liten kulvas från Nittsjö samt en fjällig tidig sak av Sven-Erik Skavonius från Upsala-Ekeby.
    När jag tänker efter så har jag faktiskt köpt de flesta vaserna på samma ställe. Jag har gett mellan 20-100 kr för dessa - de flesta av dem brukar kosta betydligt mer!
    Det bör nämnas att flera av vaserna har jag fått identifierade på PES där det finns flera väldigt kunniga keramikintresserade.




...lägger till en bild med alla vaserna tillsammans så att man kan att jämföra storlekarna.



tisdag 15 februari 2011

Kay Bojesen - Liten björn

Alla björnar ligger inte i ide - denna kom till mig häromdagen. Den var mindre än jag trodde, men det är den minsta storleken på 12 cm. En modell på 14 cm finns också samt den stora på 26 cm.
    Den finns nytillverkad i ek och lönn, men bara storleken på 14 cm. Detta är sålunda den äldre.


Nu har jag flyttat ihop alla mina Bojesens figurer till en hylla i Stringhyllan. Jag hade tänkt mig en apa och en elefant också, men de får komma när de kommer. Apan är inte ovanlig så det lär inte vara något problem att skaffa den.
    Har du kanske något av Bojesen hemma? Ja, förutom Katrin och Elof som jag vet att ni har.

måndag 14 februari 2011

Fler skärbrädor

Jag har tidigare visat flera skärbrädor i teak, men nu har jag gått och köpt två till. Den ena kostade tio kr och den andra bara några tior till så då går det ju inte att låta dem vara!
    Båda är gjorda av stavlimmad teak och ser väldigt danska ut. Den runda är dessvärre helt omärkt men den liggande är från Digsmed. Den är gjord så att den går att sätta upp på väggen och då kanske det skall hänga en kniv i ett band på knopparna (?)

söndag 13 februari 2011

Okända glas

Två av dessa köpte jag igår - de blågröna (båda för 15 kr). Fast de skiljer sig lite i färgen. De bör vara från 50-talet eller början av 60-talet allihop. Men jag gillar formen på det rökfärgade i mitten bäst.
    Johansfors har gjort liknande där Orup skall ha formgivit, men eftersom mina saknar etiketter så kan man inte vara säker. Trelleborgs glasbruk har gjort färgade glas, men oftast är de mindre.


Är det någon som har en susning så kommentera gärna!

fredag 11 februari 2011

Søholm stengods

Saker därifrån ser man ganska ofta men jag tycker att kvaliteten varierar kraftigt. Här är i alla fall två saker som jag gillar! Skålen liknar Stig Lindbergs Pungoskålar, men någon blå sådan finns inte! Vasen är lätt fyrkantig i formen.
    Fabriken grundades redan 1835 i Rønne, den största orten på Bornholm. Dessa två är däremot ganska säkert från 1950-talet. Kanske vet någon av er läsare mer - vem som är formgivare mm?

tisdag 8 februari 2011

Reijmyre - Tosca

Dessa har jag fyndat fär mellan fem och 45 kr/st på loppisar. Glasen är 15 cm höga, men enligt uppgift så gjordes den ursprungligen som en liten vas. Reijmyre ändrade dock användningsormådet i beskrivningen sedan de hörde att de brukade användas som champagneglas.
    Man ser nästan alltid en uppgift om att det skall vara Monica Bratt som är formgivare, men det stämmer inte. Det finns ingen känd formgivare till dessa enligt experterna.


Fyra av varje färg vore kul, men jag har inte tänkt att betala några stora summor för dessa - det lär nog dyka upp en och annan på loppisar framöver får man hoppas. I antikaffärer brukar de kosta 125-200 kr/st.
    De finns bara i rött, grönt och blått. Röda brukar vara dyrast.

söndag 6 februari 2011

Nagelljustaken

På sideboardet står en ljusstake tillverkad av tyska BMF (Bayerische Metallen Fabrik) och ljusstaken heter Nagel - denna modellen heter S22. Formgivare är Ceasar Stoffi och Fritz Nagel, därav namnet. Ingen verkar veta exakt när den kom, men runt 1965-70 verkar realistiskt.
    Ljusstaken är uppbyggd av moduler och jag har 39 sådana samt fyra skålar. Skålarna är större än modulernas mått så det kan vara knepigt att få allt att passa på en stor konstruktion som min. Men jag tror att skålarna egentligen är gjorda till en äldre modell där måtten stämmer mycket bättre.


Det är inte lätt att hitta ljus som passar, men för några år sedan hade Lagerhaus ljus som passar hyfsat bra och då köpte jag några buntar sådana. Och svarta ljus ihop med kromet ger en trevlig kontrast, men modulerna finns även förgyllda samt i vitt och rosa bl a. De senare är säkert tillverkade på 80-talet skulle jag tro.
    Det finns många som har gjort liknande ljusstakar, men det finns några andra äkta modeller från BMF - en som heter S100 bl a.


I en skål ligger ett gammalt tändsticksplån från bensinbolaget Koppartrans som sålde bensin mellan 1953-63 - eldningsolja sålde de in på 70-talet men då övertagna av Shell.
    Det finns även några olika fötter om man inte vill att de står direkt på underlaget. Dels en liten som man ser då och då, men även en stor som man ställde på golvet som jag bara har sett en av i en fin antikaffär.


Hittade nu min enda lilla fot så jag lägger in en bild på den också. Kanske borde man skaffa en till varje modul som finns längst ned i konstruktionen - då skulle jag behöva fem till.

lördag 5 februari 2011

Blå Alingsåsfågel + tre Stålhaneminiatyrer

Jag har inte hittat något intressant på mycket länge ute, men idag blev det några inköp faktiskt!
   Först ut är en blå variant av fågeln från Alingsås keramik. Jag har tre bruna sedan tidigare som syns här. Och jag har tagit reda på att formgivaren till dessa fåglar heter Heinz Preisler.


Tre miniatyrer av Carl-Harry Stålhane inköptes också idag. De kommer från den numrerade serien och de är de tre till vänster som är nyinköpta. Den blå på högersidan hade jag sedan tidigare.
    Numreringen på dessa från vänster till höger: 14, 9, 12 och 86. Jag vet inte säkert hur långt upp numreringen går - skall ta reda på det.