måndag 29 november 2010

Bregers vattenkanna

En designklassiker som man gärna vill ha och vattna växterna med. Efter 18 månaders utvecklingsarbete presenterades den i februari 1959 i tre färger, svart, rött och benvitt. Jag har inte den vita - än. Men jag har även sett bilder på kannor med andra färger (orange och blå) - kanske prototyper eller ommålade (?)
    Tillverkningsprocessen gick till så att man limmade ihop två halvor, men metoden var svår och misslyckades ofta så många fick kasseras. Dessutom fick man problem med limmet så tillverklingen lades ned efter bara något år.


Kannan är 34 cm hög och tillverkad av styrenplast. Etiketten finns kvar i botten på båda mina, men har blivit lite svårlästa genom åren. Ny 1959 kostade den 2.75!
    Carl-Arne Breger som formgav vattenkannan kallas ofta Mr Plast eftersom har har formgett många andra föremål av plast, bl a en välkänd hink som är lätt fyrkantig.

söndag 28 november 2010

Elme-vaser

Fler vaser! Denna gång från Elme glasbruk som fanns i Älmhult mellan 1917-1970. Dessa vaser är förmodligen från början av 1960-talet och är formgivna av Gunnar Ander enligt denna sida. Där kan du även se andra vaser från Elme.
    På en hylla i vardagsrummet har jag tre turkosa vaser med olika form på kroppen. Den högra är oval. Som bakgrund ett fat från Söwekonst i teak som ger en snygg färgkonstrast.


Igår hittades en röd vas i samma serie på loppis för 25 kr. Riktigt fin röd färg på denna! Formen på kroppen är likadan som den turkosa längst till vänster.
    Den kommer inte att hamna bredvid de andra eftersom jag redan har bestämt att denna hylla är "färdig" och inte bör ändras.
    Benny på Porslinsbloggen har skrivit om sina Elmevaser här.

fredag 26 november 2010

Vaser av Sven Palmqvist

Dessa vaser tycker jag ser bra ut i grupp, och kanske finns det fler storlekar än de jag har. Min minsta är 10,5 cm hög och den största 29,5 cm. Några är signerade och några inte. De osignerade är förmodligen andrasortering då man kan hitta någon minimal luftbubbla i glaset som inte skall vara där egentligen.
    Förutom dessa ofärgade finns det även delvis blåa och gråa. Jag har hört att det även skall finnas röda men det har jag inte sett någongång. Jag har letat efter en reklamannons som jag har sett i en tidning från femtiotalets andra hälft, men just nu hittar jag den inte.


Helt klart är det i alla fall att det är Sven Palmqvist som är formgivare och Orrefors tillverkare. Två av vaserna är förmodligen i samma storlek, men den längst till höger har blivit lite högre än den bredvid. Så minst sex storlekar finns det - kanske någon mer!
    Om det är någon som har en sådan här vas i någon färg så mät den gärna så skall jag se om jag har samma storlek!


En uppdatering då jag idag köpte en rödaktig vas i denna serie. Det var inget direkt fyndpris, men eftersom jag inte hade sett den färgen förut så kändes det kul att kunna komma över den.
    Nu funderar jag på att skaffa en i varje färg, och helst i olika storlekar så att de blir dekorativa att ställa tillsammans.

lördag 20 november 2010

Italienska badrumsskåp

Runt 1960 importerades många av dessa badrumsskåp till Sverige. Man ser ofta en stämpel inuti skåpen med datum för tillverkningen.
    Många tror att fabrikatet heter Brevettato eftersom det finns en relieftext som säger detta, men det betyder bara patenterad. Tillverkaren är Carrara & Matta och låg i Turin i Italien. C&M står det ibland.
    Spegelskåpen finns i tre storlekar och i ett antal färger - ibland enfärgade och ibland i två färger. Varianter finns med eller utan handtag.


Det finns även skåp utan spegel - enkla och dubbla. Jag har ett ljusgrönt dubbelt och ett svart enkelt.
    Som ni ser på bilderna finns även hylla, upphängningskrokar och en toalettpapperhållare från samma tillverkare. Någon gång ser man även en pall i plast därifrån, men den är inte lika snygg tycker jag.



En aprikosfärgad toalettpapperhållare har jag köpt, men den skall jag inte behålla. Annars är det en väldigt ovanlig färg på dessa!
    Några vita upphängningskrokar finns också i gömmorna någonstans.


Delarna har olika produktnamn. Spegelskåpet heter LIS, hyllan heter ADDA, upphängningskrokarna heter SESIA, toalettpapperhållaren heter CANDIA, det dubbla (gröna) skåpet heter SPLUGA och det enkla skåpet heter CERVINO. Pallen som jag inte har heter ELBA.
    Det bör nämnas att det även finns andra Italienska tillverkare av badrumsskåp i plast, men C&M är vanligast i Sverige.

fredag 19 november 2010

Timglasformat

En av femtiotalets mest karaktäristiska former är timglasformen. Jag är riktigt svag för den formen och har nog några saker till som jag inte kom att tänka på nu.
    Från vänster - Unik (handsignerad) stengodsvas av Stålhane från Rörstrand, vit glasvas från Fåglaviks glasbruk, limegrön sockerströare Colorado från Gustavsberg, två svarta träljusstakar (har sett bild på en likadan i annan färg) och framför dessa ett dricksglas av okänd tillverkning (eventuellt dansk eftersom jag såg likadana där fast ofärgade).
    Dessutom har jag förut visat de danska pepparkvarnarna i teak som du kan se här.

onsdag 17 november 2010

Några fåglar

De två liknande fåglarna längst bak är tillverkade av Alingsås keramik. Finns även i andra färger har jag sett.
    Den svarta glasfågeln är finsk från Rihimäken Lasi. Och den ljusblå fågelljusstaken är från Upsala-Ekeby. Formgivare är Hjördis Olfors och den tillverkades mellan 1959-1961. Den har nummer 5236.


Den tredje Alingsåsfågeln har flugit fram ur gömmorna. Här är alla tre.
    Lite olika men jag såg en på en mässa i helt andra färger för några år sedan - kostade 200 kr. Jag har gett 20-30 kr/st för mina.


fredag 12 november 2010

Elljustakar

Idag köpte jag denna elljusstake på second-hand. Undertill står "Osram typ 72-73". Bottenplattan är i teak och mässingsdetaljerna är riktigt gedigna.
    Jag tror att den är från ca 1955 och jag gillar den mycket! Och den fungerar förstås.


Nästa elljustake köpte jag förra året och den är nog från ca 1960. Fabrikat går inte att uttyda, men även här är det mycket teak. Riktigt fin tycker jag!
    Nu hoppas jag att fler bloggare visar sina fina elljustakar från förra seklets mitt eller strax därefter.

tisdag 9 november 2010

Tre nya kryddburkar

Samlingen med Rörstrands blåsvarta kryddburkar av Marianne Westman växer! Dessa tre är nyinskaffade.
    Från vänster - Peppar, Paprika och Allehånde. Den sistnämnda är avsedd för den danska marknaden. I Sverige heter det Kryddpeppar.
    Jag har även kompletterat burken som förut saknade sitt teaklock.


Här är alla mina elva kryddburkar av den mindre modellen. Det kan vara svårt att läsa namnen på burkarna så jag listar de jag har:

4kryddor
Allehånde
Curry
Ingefära

Kanel
Kryddpeppar

Nejlikor
Paprika
Peppar
Timjan
Vitpeppar


Det finns minst 32 olika kryddnamn på burkarna så det är lång väg kvar till att samlingen är komplett.
    Tio av kryddorna är vanligare än de andra - sedan varierar graden av vanlighet på de andra. Min Allehånde lär vara bland de ovanligaste!


Den större storleken har jag inte fått fler av sedan jag visade samlingen senast (se här), men jag har inte visat dessa två burkar tillsammans. Tyvärr finns bara Vitpeppar och Kryddpeppar av denna modellen. Hade alla kryddnamn funnits så hade jag hellre samlat på denna serien.
    Dessa två finns även i den mindre storleken och dessa verkar vara klart ovanligare än mina som är lite större. Bland de blåsvarta är det tvärtom.

söndag 7 november 2010

Retrodukning 2 - Frukost

Jag ser att flera har gjort dukningar för olika måltider, och då måste jag hänga på.
    Här är det också Colorado, men nu i svart/vitt, och då får bordet i teak komma fram som kontrast.. Ägget är av glas. Dricksglaset är samma som i förra inlägget men tillbringaren är jag inte säker på var den kommer ifrån - kanske finsk. Bestick även här Focus de luxe.
    Verkligen kul att se era andras bidrag tycker jag.

Retrodukning 1 - Middag

Här kommer mitt bidrag. Det gick inte att ta bilderna utan blixt trots att de togs mitt på dagen. Tyvärr har jag inget matbord än så jag fick duka på soffbordet.
    Allt porslin kommer från Gustavsberg och sevisen heter Colorado av Stig Lindberg. Den tillverkades 1955-1962, men ett mer utförligt inlägg om just denna servis kommer senare. Färgkombinationen är kanske inte i allas smak.
    Besticken är Focus de luxe från Gense som också kom 1955. Så jag har valt föremål rätt bra tidsmässigt med tanke på min bloggs namn!


Dricksglaset är från Ittala och Kaj Franck, men det på fot är jag inte säker på - kanske Holmegaard. Blåsfisken i teak tror många att den bara är till för tandpetare, men det är meningen att det skall sitta oliver och liknande på tandpetarna också.
    Servettringen köpte jag i Kista på den stora mässan för några veckor sedan.






Här fick ni några fler bilder ur olika vinklar. Ljusstakarna och pepparkvarnen av teak är danska - troligtvis undertallriken av samma träslag också.

lördag 6 november 2010

Vinkylare "Congo" av Jens Quistgaard

Precis mitt i min stora stringhylla står en Congo ishink/vinkylare av stavlimmad teak som Jens Quistgaard formgav 1955. Detta är den lilla vinkylaren med 39 cm höjd, men det finns även en större champagnekylare med samma form på 49 cm och denna är ovanligare än den mindre.
    Det sägs att formen är inspirerad av en detalj på ett vikingaskepp. På insidan finns ett hölje av röd plast för att den inte skall läcka. De tidigaste modellerna är märkta "Danmark" i botten men senare märktes de "Denmark" som på min.



Glöm nu inte retrodukningen i morgon. Jag föreslår att vi alla kallar inlägget Retrodukning, men föredrar du något annat namn så kör på det.

torsdag 4 november 2010

Nylunds gäddgapsvaser

Jag hade en grön förut men nu har jag även skaffat en vit. De brukar kallas gäddgapsvaser pga formen, men om det är ett officiellt namn vet jag inte. Hans formkod för dessa är ARZ. Stengodsvaser har gått ned i pris de senaste åren, men dessa brukar vara attraktiva.
    De finns i två storlekar och de två jag har är den mindre modellen - 18 cm hög. Den större är 31 cm. Vanligaste färgen på dessa är blå, men finns även i brunt, grönt, vitt och gult - tyvärr gjordes den inte i svart. Det är alltså keramikern Gunnar Nylund (1904 - 1997) som har gjort dessa på Rörstrand där han arbetade mellan 1931 och 1958.
    Vilket år denna modell kom till vet jag inte, men inte alltför många år innan han slutade på Rörstrand skulle jag tro.


Så här ser botten ut. GN står alltså för Gunnar Nylund och ARZ är en kod för Nylunds eget system där han har klassifierat olika former på hans föremål.


Då återstår att skaffa en likadan fast i den större storleken. En brun eller blå tror jag det skall bli - och de bör vara lättast att hitta.
    En annan fin vas av Nylund heter Caolina, och den har liknande form fast lite rundare. Den finns dock bara i svart och vitt (vad jag vet).

tisdag 2 november 2010

Nya inköp

Här är några av den senaste tidens fynd. Sju stora mörkgröna Coloradotallrikar för 140 kr tillsammans, röd signerad skål av Palmqvist för 20 kr, rosa fat av Marianne Westman för 35 kr, dörrskylt av samma Marianne för 40 kr, unik vas med katter av (troligtvis) Eva Jancke-Björk från 1938 (årtalsmärkt i botten) för 100 kr.
    Jag skall behålla tallrikarna och kattvasen - resten får nog bli bytes/säljes-objekt.